Γάλα … χωρίς κτηνοτρόφους. Είναι δυνατόν;

Σκέψεις με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ (FAO) από το 2001, ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπου.
Άρθρο του Δημήτριου Μιχαηλίδη *

 

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Κοντογιάννης, διαμαρτύρεται για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αιγοπροβατοτροφίας στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο της Αττικής. Η διαφαινόμενη κατάρρευση θα συμπαρασύρει ότι ακόμα συγκρατείται και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση επανεκκίνησης σε μια καινούργια Ελλάδα.

Επίσης διαμαρτύρεται έντονα για την αναποτελεσματικότητα και τη συνολική ανικανότητα της συντεταγμένης πολιτείας, να προστατεύσει την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή και τους καταναλωτές, από ανήθικες συντεχνίες δημόσιων λειτουργών και από αθέμιτες πρακτικές οργανωμένων συμφερόντων, καθώς και από τον εμπαιγμό εκλεγμένων, που για ψηφοθηρία προωθούν την αξιοποίηση υπαίθρου γης ως real estate.

Ο Κώστας Μαντζουράνης Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής επισημαίνει ότι όλοι οι οργανισμοί στον πλανήτη γη είναι συμβιωτικοί, δηλαδή η ζωή του ενός εξαρτάται από τη ζωή του άλλου. Η ζωή κάθε συνόλου-συστήματος-οργάνου πάνω στην γη, συμβιώνει σε ισορροπία. Η ανισορροπία επιφέρει ασθένειες και θάνατο.


Όσο πιο κοντά (λιγότερα από 330 μέτρα) ζει ένας άνθρωπος σε κτηνοτροφική φάρμα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος (-27%) να εμφανίσει διάφορες κοινές αλλεργίες. Ο κίνδυνος ήταν 14% μικρότερος για κάθε έξτρα στάβλο.


«Παρά τις ανησυχίες για τη ρύπανση του αέρα από τις κτηνοτροφικές φάρμες και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη από τη διαβίωση κοντά σε στάβλους» υποστηρίζει. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο, περιβαλλόμενα από ζώα και σκόνη γεμάτη βακτήρια, μεγαλώνουν έχοντας πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αργότερα όχι μόνο για σωματικές αλλά και για ψυχικές παθήσεις.

Τι προσφέρουν οι κτηνοτρόφοι; Όχι μόνο κρέας και γάλα…

Τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής είναι αγρότες που παράγουν τροφή για όλους τους ανθρώπους, και παρέχουν με τη δραστηριότητά τους δωρεάν δημόσια αγαθά, όπως πόσιμο νερό, καθαρό αέρα και όμορφο τοπίο, ενώ είναι εξ επαγγέλματος οι φροντιστές του περιβάλλοντος.

Το υφιστάμενο κοινωνικό bullying εις βάρος των κτηνοτρόφων- μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής είναι απαράδεκτο, ανήθικο και ίσως υποκινούμενο από παράκεντρα εξουσίας, για την αποθάρρυνση επαγγελματιών κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο Αττικής ή/και την τσιμεντοποίηση όλων.

Από την πλευρά της η Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής επισημαίνει ότι όσοι πίνουν γάλα και τρώνε προϊόντα γαλακτοκομικά πρέπει να ξέρουν ότι για κάθε κιλό γάλα συμπαράγονται τρία κιλά κοπριά, και δεν είναι σωστό να φορτώνουμε σε άλλους την κοπριά, και να δημιουργούμε ανισορροπίες σε εμάς και σε άλλους. Άλλωστε η Κυκλική Οικονομία επιβάλλει «επί τόπου» διαχείριση.

Ακόμη και το δάσος είναι συμβιωτικό με την πανίδα (αγελάδες, πρόβατα, ελάφια, γουρούνια κλπ), σε όλα τα επιστημονικά συγγράμματα και στη φύση. Πριν τις επεμβάσεις της ελληνικής διοίκησης, τα τσελιγκάτα στην Ελλάδα διατήρησαν βιώσιμη την ύπαιθρο και τα δάση μέχρι πρόσφατα.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» καλεί όλους τους έντιμους συμπολίτες να συνυπογράψουν την ανάγκη για την εξεύρεση συμβιωτικής, ηθικής και βιώσιμης λύσης που θα επιτρέψει σε όλους να ζήσουν αρμονικά και ισορροπημένα στις πατρογονικές τοπικές κοινωνίες. Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη-6906 962 549 και Κ. Μαντζουράνης-6948 250 720, [email protected].


Ο Δημήτριος Μιχαηλίδης (6998 282 382) είναι αγροτικός δημοσιογράφος.

You might also like