Θέλουν να δουν επειγόντως Τσίπρα οι κτηνοτρόφοι

Διαμαρτυρία χθες στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης πραγματοποίησαν χθες στη Θεσσαλονίκη κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι βλέπουν τις τιμές του γάλακτος να έχουν πέσει το τελευταίο οκτάμηνο. Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας οτι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η κτηνοτροφία χρειάζονται δραστικές λύσεις.

 

Σύμφωνα με το ψήφισμα το οποίο επιχείρησαν ανεπιτυχώς να παραδώσουν, οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία:

  • Έλεγχο της αγορά γάλακτος από τον καταναλωτή με ισοζύγια σε ΠΟΠ και μη ΠΟΠ προϊόντα.
  • Όσες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα και δη Φέτα.
  • Ανεξαρτητοποίηση του ΕΛΟΓΑΚ με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων στο ΔΣ- αίτημα που έχει γίνει κατ’  αρχήν δεκτό από την πολιτεία.
  • Αύξηση των προστίμων στους παρανομούντες με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα- κάτι που συζητάει το ΥπΑΑΤ.
  • Έγκριση της εθνικής διεπαγγελματικές φέτας από το ΥπΑΑΤ- μια δύσκολη εξίσωση τη λύση της οποίας έχουν πολλοί και δοαφορετικοί ‘παίκτες’ της αγοράς..

Ο Νίκος Παλάσκας, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε δηλώσεις του κατά τη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων ανέφερε οτι οι κτηνοτρόφοι έχουν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δύο χρόνια, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 3-4 συλλαλητήρια στη Λάρισα κι έχοντας στείλει “δεκάδες επιστολές προς τον υπουργό”, οτι βάσει πληροφοριών των κτηνοτρόφων αλλά και παρατηρήσεών τους στην ίδια την αγορά, θα πραγματοποιούνταν αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από τρίτες χώρες χωρίς όμως μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία να επιληφθεί του θέματος.

“Είναι ανύπαρκτος, είναι ανίκανος κι έπρεπε να παραιτηθεί ο ίδιος κι όχι να ξηλώσει τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα. Προσπάθησε να καλύψει την ανυπαρξία και την αδυναμία του μέσω του ΕΛΓΟ” είπε χαρακτηριστικά ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος για τον υπουργό ΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε οτι ο ΕΛΓΟ προσπαθούσε να κάνει κάποιους ελέγχους, αλλά όταν έχει ελάχιστο προσωπικό… Στη Θεσσαλία υπάρχει ένας επόπτης για να ελέγξει όλα τα τυροκομεία και όλα τα κρεοπωλεία. Αν είναι δυνατόν”.

Οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν οτι κοπάδια καταστρέφονται και χιλιάδες ζώα οδηγούνται στα σφαγεία, ζώα παραγωγικά, απλώς και μόνο για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να κρατήσουν το υπόλοιπο ζωικό κεφάλαιό τους.

Φωτογραφία: thestival

You might also like