Τυριά της Μακεδονίας- προϊόντα που ξεχωρίζουν

Παρουσιάζουμε – σε αλφαβητική σειρά- χαρακτηριστικά προϊόντα τυροκομικών επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ασφαλώς η παρακάτω λίστα δεν είναι ούτε καν ενδεικτική του πλούτου που υπάρχει στη Μακεδονία, δίνει όμως μια πρώτη …γεύση της κινητικότητας αλλά και της ιστορικής συνέχεια στην περιοχή. Το Dairy News, δεσμεύεται όπως στο άμεσο μέλλον, θα επιχειρήσει μια πιο διεξοδική και πιο στοχευμένη αποτύπωση του Μακεδονικού τυροκομικού πλούτου. Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό προέρχονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

 

Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοϊου Κοζάνης / Φέτα ΠΟΠ, Μπάτζος ΠΟΠ

Ο Α.Κ.Σ. Βοοίου, διαθέτει σύγχρονο τυροκομείο που παράγει τυροκομικά προϊόντα όπως τυρί φέτα ΠΟΠ, τυρί Μπάτζο ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί, καπνιστό τυρί, γραβιέρα, μυζήθρα. Όλα τα είδη των τυριών παράγονται από γάλα που προέρχεται από παραγωγούς της επαρχίας Βοϊου και από ζώα ελευθέρας βοσκής σε μια περιοχή με πολύ πλούσια χλωρίδα μαζί με τις άριστες συνθήκες παραγωγής και ωρίμανσης προσδίδουν στα τυριά μας στιβαρή γεύση και έντονα αρώματα. Ενδεικτικά παράγουμε:

Φέτα ΠΟΠ: από αιγοπρόβειο γάλα σε ποσοστό έως 30% γίδινο, που παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο (στραγγίζεται σε τσαντίλα) και ωριμάζει σε φυσική άλμη για 2 μήνες σε μεταλλικά δοχεία. Αρίστης ποιότητας προϊόν με ελαφρώς όξινη ευχάριστη γεύση, πλούσιο άρωμα και μεγάλη θρεπτική αξία. Η φέτα μας βραβεύτηκε με το δεύτερο αργυρό μετάλλιο στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και τυριού τον Οκτώβριο του 2016.

Τυρί κατσικίσιο: χαρακτηριστικό του η μεστή γεύση του και το πλούσιο άρωμα, ωριμάζει για  μήνες σε φυσική άλμη σε δοχεία μεταλλικά.

Τυρί Μπάτζος ΠΟΠ: ελληνικό ημίσκληρο τυρί με καταγωγή από το Βόιο της Δυτικής Μακεδονίας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα με ευχάριστη υπόξινη γεύση, ελαφρά πικάντικη και αλμυρή. Καταναλώνεται ψημένος στη σχάρα ή τηγάνι σκέτος ή με αυγά. Είναι το απόλυτο ορεκτικό και συνοδευτικό σε τσίπουρο ή ούζο.


Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός «Μενοίκιο» Προσοτσάνη, Δράμα/  Βιολογική Φέτα

O Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2008 στην Προσοτσάνη, εκφράζοντας το όραμα μιας ομάδας ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, για την δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος με βασικό στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας τυροκομικών προϊόντων μέσα από καθετοποιημένες διαδικασίες παραγωγής. Ο στόχος που είχαν θέσει οι ιδρυτές του Συνεταιρισμού επιτεύχθηκε το 2013 με τη δημιουργία σύγχρονου.

Τα προϊόντα που παράγονται, με διαδικασίες τήρησης όλων των αρχών υγιεινής και ασφάλειας με βάση το πρότυπο ISO 22000, είναι υψηλής ποιότητας έχοντας ως πρώτη ύλη το εξαίρετης ποιότητας γάλα που προέρχεται από το ποιμνιοστάσιο του συνεταιρισμού αλλά και από συνεργάτες παραγωγούς της περιοχής. Τα βιολογικά μας προϊόντα πιστοποιούνται από τη BIOHELLAS.

Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει φέτα, βιολογική φέτα, λευκό τυρί άλμης από αιγοπρόβειο γάλα, κατσικίσιο τυρί, βιολογικό κατσικίσιο τυρί, πρόβειο γιαούρτι, βιολογικό πρόβειο γιαούρτι, κατσικίσιο γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, όπως και βιολογικό ανθότυρο και βιολογική μυζήθρα, τυρί σχάρας (ημίσκληρο τυρί άλμης με δυόσμο κατάλληλο για ψήσιμο σε σχάρα), αριάνι, κατσικίσιο γάλα, βιολογικό κατσικίσιο γάλα, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το σοκολατούχο κατσικίσιο γάλα.


Τυροκομείο Αρβανίτη–  Νεοχωρούδα, Θεσσαλονίκη/ Φέτα ΠΟΠ

Η Φέτα ΠΟΠ Αρβανίτη παράγεται από το 1980 στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης από φρέσκο τοπικό γάλα της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράγεται αποκλειστικά με 100% φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, από ζώα ελευθέρας βοσκής, σύμφωνα με την ελληνική τυροκομική παράδοση. Ωριμάζει στη φυσική της άλμη ώστε να αποκτήσει ελαφρώς όξινη γεύση και πλούσιο άρωμα. Είναι απολύτως φυσικό προϊόν, με μόνο συστατικό το φρέσκο γάλα. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή οξύτητα, ενώ δεν περιέχει λακτόζη και συντηρητικά.

Είναι τυρί  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  και ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν διαθέτει το «Ελληνικό Σήμα» του Υπουργείου Γεωργίας. Η Φέτα ΠΟΠ Αρβανίτη έχει βραβευτεί πολλές φορές σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας  για την ποιότητα και τη γεύση της, αποσπώντας χρυσά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα.


Τυροκομικά Υιοί Ε. Βογιατζή- Περιβολάκι Λαγκαδά,  Θεσσαλονίκη/ Γίδινο τυρί άλμης

Είναι γίδινο τυρί άλμης με δύο μήνες τουλάχιστον ωρίμανση. Αρκετά σκληρό λευκό τυρί με ελαφρώς έντονη και πικάντικη γεύση. Παράγεται από (100%) παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα της περιοχής μας. Συστατικά: Γάλα (κατσικίσιο), αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, κατσικίσια πυτιά.


Λύκας –  Κιλκίς/ Λευκό Τυρί Άλμης «Κανέστρα»

Τυρί πλούσιο σε άρωμα και σχήμα μικρού κεφαλιού, λευκό με λιγοστές μικρές τρύπες. Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα 100% ελληνικό με μεγίστη υγρασία 56% και ελάχιστο λίπος επί ξηρού 43%. Μετά την πήξη του γάλακτος μεταφέρεται για στράγγιση σε ειδικά κυλινδρικά καλούπια.

Η στράγγιση γίνεται χωρίς πίεση και όταν ολοκληρωθεί εξάγεται από τα καλούπια και αλατίζεται επιφανειακά με χοντρόκοκκο αλάτι. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, χρησιμοποιείται σε πίτες αλλά και φαγητά. Υπάρχει σε όλα τα ελληνικά σούπερ-μάρκετ αλλά και σε delicatessen.

Η εταιρεία Λύκας ΙΚΕ που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια απέσπασε το χρυσό βραβείο γεύσεως στο διαγωνισμό Olymp Awards 2017 για  το προϊόν «Κανέστρα». Η Λύκας ΙΚΕ σήμερα έχει καταφέρει να κατέχει μια εξέχουσα θέση στον κλάδο. Συλλέγει γάλα από φάρμες της Κεντρικής Μακεδόνιας που φτάνει στο σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο εργοστάσιό της. Εφαρμόζει συστήματα οργάνωσης και ποιότητας ISO και HACCP.


ΜΕΒΓΑΛ– Κουφάλια, Θεσσαλονίκη/ Φέτα Με 40% Λιγότερο Αλάτι

Η ΜΕΒΓΑΛ, ακολουθώντας τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα και τάσεις, παρουσιάζει τη φέτα με 40% λιγότερο αλάτι από την κλασσική φέτα, φροντίζοντας για όσους ελέγχουν την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή τους. Πρόκειται για λευκό τυρί άλμης που παράγεται με την παραδοσιακή τέχνη τυροκομίας, την οποία υπογράφει ένας έμπειρος τυροκόμος, ο κ. Νικόλαος Μαργαρίτης, οποίος ασχολείται με τα τυροκομικά ΜΕΒΓΑΛ εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η Φέτα ΜΕΒΓΑΛ με 40% λιγότερο αλάτι διακρίνεται για τη σταθερή της ποιότητα και την πλούσια γεύση της. Συνοδεύει άριστα το φαγητό ως επιτραπέζιο τυρί, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις στη χωριάτικη σαλάτα, σε τυρόπιτες και σε άλλες συνταγές. Η φέτα ΜΕΒΓΑΛ με 40% λιγότερο αλάτι είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), που παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα με φυσικό παραδοσιακό τρόπο, στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

Η εμπειρία της ΜΕΒΓΑΛ, που παράγει τυριά από το 1950, αποτελεί εγγύηση για ένα νόστιμο και υψηλής ποιότητας προϊόν. Κυκλοφορεί σε πρακτική συσκευασία τάπερ 400 γρ., μέσα σε άλμη -για καλύτερη συντήρηση- και κομμένη σε τεμάχια.


Τυροκομείο Σιαφαρίκα– Γρεβενά/ Αιγοπρόβειο Τυρί Τσαντίλας

Η  εταιρεία  Βασίλειος Σιαφαρίκας, τέταρτης γενιάς τυροκομείο παράγει αυθεντικά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα από φρέσκο  αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται από τους  νομούς  Γρεβενών και Κοζάνης. Σεβόμενοι τις αρχές μας, τα προϊόντα μας αιγοπρόβειο τυρί Σιαφαρίκας , κατσικίσιο Σιαφαρίκας και μπαστούνι ( τύπου μανούρι ) παράγονται χωρίς καμιά επεξεργασία αφαίρεσης των στοιχείων του γάλακτος. Η μέθοδος παράγωγης είναι σε τσαντίλα. Τα τυριά μας είναι κοπής συσκευασία 15 κιλών.


Τυροκομικά Τριανταφυλλίδη– Αυγή Σοχού, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκη/ Τσαντηλάκι ο Λόρτος

Με το γάλα άγριων κατσικιών που βόσκουν στην ελληνική φύση, με το δικό μας αστείρευτο μεράκι και με την συνταγή των παππούδων μας παράγουμε το Τσαντιλάκι Ο Λόρτος για τους φανατικούς καταναλωτές του γίδινου τυριού. Το Τσαντιλάκι Ο Λόρτος είναι ένα σκληρό τυρί σε άλμη παρασκευασμένο σε τσαντίλα και με ωρίμανση πάνω από τρεις μήνες, το οποίο περικλείει όλα τα αρώματα ενός αυθεντικού γίδινου τυριού. Διατίθεται σε συσκευασίες 11-12, 6-5 και 1,5-2 κιλών.


Τυροκομικά Φαρμάκης– Βέροια/ Μπάτζος (Π.Ο.Π.)

Παραδοσιακό ελληνικό σκληρό τυρί με ευχάριστη υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και αλμυρή γεύση. Συσκευασίες: Λευκοσιδηρά δοχεία 15 κιλών και συσκευασία vacuum. Το παραδοσιακό ελληνικό σκληρό τυρί Μπάτζος (Π.Ο.Π.) έχει βραβευτεί με το Χρυσό βραβείο γεύσης το 2016 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού.

You might also like