Απάντηση ΕΛΓΟ- Δήμητρα για τα πρόστιμα

Αφορά σε δημοσίευμα του οργανισμού Agronews στα πρόστιμα για το γάλα

Απάντηση στον ειδησεογραφικό οργανισμό Agronews και στα μέσα ενημέρωσης που διαχειρίζεται δημοσίευσε ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα, με αφορμή τις αιτιάσεις του πρώτου σχετικά μα τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το ΥπΑΑΤ σε γαλακτοκομικές εταιρείες που πραγματοποίησαν παράτυπες εισαγωγές γάλακτος.

 

Η απάντηση του δημόσιου φορέα, ο οποίος υπό τη νέα διοίκησή του επιθυμεί να πραγματοποιήσει ένα ‘νέο ξεκίνημα’ και να εφαρμόσει μια σειρά διοικητικές πράξεις (που ποτέ δεν εφαρμόζονταν…), είναι η ακόλουθη.


Με αφορμή σημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδας  «www.agronews.gr» με τίτλο: «εντός 24ωρου ο ΕΛΓΟ πήρε πίσω πρόστιμα για τα ισοζύγια γάλακτος», στην οποία υπάρχει προαναγγελία αναλυτικότερου ρεπορτάζ στην  εβδομαδιαία εφημερίδα “Agrenda” και για την ακριβή ενημέρωση των κτηνοτρόφων και όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή, τυποποποίηση, εμπορία και διακίνηση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας μας, ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Το ΔΣ του Οργανισμού κατά τη συνεδρίαση του στις 12 Ιουλίου 2018 αποφάσισε:

Την αποστολή στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις νόμιμες ενέργειες της έκθεσης ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στις 07.05.2018 από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών – ελεγκτών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Β. Ελλάδος  σε επιχείρηση με δραστηριότητα τη Σφαγή και την Εμπορία Κρέτος,  που εδρεύει στη Θεσσαλία και φέρεται ότι την περίοδο από 14.03.2018 έως 7.05.2018 διέθεσε στην αγορά 734 αρνιά προέλευσης «Ρουμανίας», που δεν συμπεριλαμβάνονται σε εμπορικά υγειονομικά έγγραφα (τιμολόγια, δελτία αποστολής, πιστοποιητικά ενδοκοινοτικού εμπορίου – TRACES).

Να βεβαιωθούν στις αρμόδιες κατά τόπους Δ.Ο.Υ. προς είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ,  πρόστιμα που είχαν επιβληθεί   σε 19 επιχειρήσεις, για καθυστερημένη υποβολή «Ισοζυγίων Γάλακτος» το έτος 2016.

Για τον ίδιο λόγο  να επιβληθούν πρόστιμα σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» το έτος 2017

Τη διαβίβαση στο ΥΠΑΑΤ εισήγησης με  πίνακα 24 επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δήλωσαν, ως όφειλαν στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/& γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017.

Να αρθούν 4 πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ισάριθμες επιχειρήσεις από τις οποίες μια  δεν λειτούργησε ποτέ, δυο ήταν αδρανείς από  01.01.2012 και η τέταρτη  ήταν αδρανής από 30.12.2015.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία ανάκληση προστίμων, παρά μόνο άρση της επιβολής προστίμου που εσφαλμένα είχε επιβληθεί  με παλαιότερες αποφάσεις του ΕΛΓΟ- Δήμητρα στις 4 ανωτέρω επιχειρήσεις γεγονός που θα μπορούσε να είχε διευκρινιστεί με μια επικοινωνία με τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα .
Φαίνεται ότι η δημοσιοποίηση της επιβολής των ποινών και η συνέχιση των ελέγχων που διενεργεί ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα σε συνεργασία με άλλους φορείς με την εποπτεία, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου κάποιους ενόχλησε. Τι να κάνουμε όμως; ας μην ανησυχούν και το πόρισμα θα σταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα και θα ακολουθήσουν και άλλα πορίσματα και η προσπάθεια για το χτύπημα της παραβατικότητας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα.

Φωτογραφία: Προβατοτρόφοι Καραγκούνικων Προβάτων

You might also like