Εορταστικό τριήμερο για την τυροβολιά, στη Μύκονο

Από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, 28-30 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου διοργανώνει το τριήμερο 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου μια εορταστική- γαστρονομική εκδήλωση για την τυροβολιά, το δεύτερο ξακουστό τυρί του νησιού (μαζί με την κοπανιστή). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους φορείς του Κυκλαδίτικου νησιού και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή παραγωγοί γαλακτοκομικών/ τυροκομικών προϊόντων, παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων της Κυκλαδίτικης γης, σεφ, εστιάτορες και άνθρωποι της ευρύτερης τουριστικής κι επισιτιστικής αγοράς.

 

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, είναι μια άτυπη ομάδα με πλούσια δράση και παρουσία σε θέματα γαστρονομικά που έχουν να κάνουν με το νησί της Μυκόνου. Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της φέρει τον τίτλο Taste of Mykonos. Ήδη έχει εγγράψει στα γαστρονομικά δρώμενα των νησιών μια ιστορική για τις Κυκλάδες διοργάνωση τον Οκτώβρη του 2014 που αφορούσε την κοπανιστή.

Η εκδήλωση εκείνη έβαλε τις βάσεις για έναν αναβαθμισμένο τρόπο προβολής ενός τόπου μέσα από τη γαστρονομία. Ο τρόπος που επιλέχτηκε για το νησί της Μυκόνου ήταν η προβολή μέσα από τα φημισμένα προϊόντα που παράγονται στο νησί. Η δεδηλωμένη επιθυμία των μελών της Λέσχης να είναι και φέτος το Taste of Mykonos υπόθεση όλων των δυνάμεων του νησιού έφερε τη συνεργασία για μια ακόμα φορά με τον Δήμο Μυκόνου και την ΚΔΕΠΠΑΜ.

Cine Manto: στιγμιότυπο από την εκδήλωση του 2014 για την κοπανιστή. Φωτογραφία: Βιβή Χανιώτη.

 

Ακολούθησε η τιμητική πρόσκληση προς τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου να κλείσει τις εκδηλώσεις του νέου πολιτιστικού θεσμού του νησιού, το Mykonos Art Festival, με μια γαστρονομική εκδήλωση.

Επιλέχθηκε να υλοποιηθεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στην τυροβολιά από τις 28 ως τις 30/9/2018, γιατί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρουσουνέλο, δημοσιογράφο, συγγραφέα και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης “πιστεύουμε ότι πέρα από τη χρήση της στην παραδοσιακή μαγειρική, είναι ένα τυρί με δυνατότητες να αναδειχθεί περαιτέρω σαν υλικό στην κουζίνα μας“.

Όπως υποστηρίζει: “Την επιλέγουμε γιατί την παράγουν οι αγρότες/ κτηνοτρόφοι του νησιού μας εδώ και αιώνες και ως τις μέρες μας. Επί πλέον, σήμερα έχουμε τη χαρά να παράγεται οργανωμένα και τυποποιημένη στα δυο τυροκομεία της Μυκόνου (βλ. Τυροκομείο Μυκόνου και Mykonos Farmers), όπως και από μεμονωμένους αγρότες/κτηνοτρόφους, άρα έχουμε ένα προϊόν δυναμικό, με σοβαρή ποσότητα παραγωγής, το οποίο μπορεί και τυπικά και ουσιαστικά να ταξιδέψει και πέρα από τα όρια του νησιού”.

Τυροβολιά, το παραδοσιακό λευκό τυρί της Μυκόνου. Φωτογραφία της Βούλας Ξεναρίου από το site http://www.mykonosgastronomia.gr.

 

Η τυροβολιά είναι τυρί λευκό, νωπό, χωρίς σχήμα και χωρίς αλάτι, που προκύπτει από την απλούστερη μορφή τυροκόμησης. Το τυρόπηγμα στραγγίζει σε τσουβάλια, και πιέζεται ώστε να αποβάλει τα παραπανίσια υγρά. Είναι επιτραπέζιο τυρί και στη Μύκονο αποτελεί την βάση για όλες τις παραδοσιακές πίτες: κρεμμυδόπιτα, μελόπιτα, ραφιόλια, τσιμπητά κ.ά.

Στόχος είναι η ανάδειξή της ώστε να αποκτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον εμπορικό και γαστρονομικό καθώς και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών για τις γεύσεις του νησιού.

Το τριήμερο περιλαμβάνει το κινηματογραφικό αφιέρωμα “Food in Cinema”, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσης η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου διοργανώνει ανοικτά μαγειρέματα σε δημόσιους χώρους (Άνω Μερά, δρόμοι της Χώρας, κ.α.), επισκέψεις σε τυροκομεία και μέρη γαστρονομικού ενδιαφέροντος, έκθεση φωτογραφίας, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, γευσιγνωσίες, ειδικά δείπνα για τους προσκεκλημένους εκπροσώπους του Τύπου, προβολή ταινίας μικρού μήκους. Το τριήμερο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ.

Στο νόστιμο ταξίδι της τυροβολιάς, μάγειρες, παραγωγοί, καταναλωτές, γευσιγνώστες ανασηκώνουν την επικάλυψη ενός παρεξηγημένου νησιού σαν τη Μύκονο, συναναστρέφονται την ψυχή της και συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης της πολιτισμικής διάστασης στη γαστρονομία του νησιού.


Κεντρική φωτογραφία: παλαιότερη εκδήλωση (παρασκευή τυροβολιάς, 2016) από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

You might also like