«Με τεχνολογία & συνεργασία, έχει μέλλον η κτηνοτροφία»
Συνέντευξη με τον βραβευμένο κτηνοτρόφο Νίκο Ζιώζια, από την Ελασσόνα.
Ο Νίκος Ζιώζιας από την Ανάληψη Ελασσόνας, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα ως ‘Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2018’ στο διαγωνισμό του εκδοτικού ομίλου Agro News- Green Box, μιλάει στο Dairy News για τη διάκριση και τη δουλειά του και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: Agro News.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής που απένειμε τη διάκριση, «η απόφαση του Νίκου Ζιώζια να επιστρέψει στα πάτρια και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία, η ενεργός συμμετοχή του στην ίδρυση και λειτουργία ενός δραστήριου συνεταιρισμού και πάνω από όλα το αποτέλεσμα, μια σύγχρονη και επιτυχημένη προβατοτροφική εκμετάλλευση, αποτελούν τη δικαίωση του Νίκου Ζιώζια και τον ανακηρύσσουν ‘Κτηνοτρόφο της Χρονιάς’».
Dairy News| Για ποιους λόγους εκτιμάτε ότι σας απονεμήθηκε αυτή η διάκριση;
Νίκος Ζιώζιας| Προφανώς διότι διέθετα τα προσόντα που απαιτούσε η επιτροπή. Βραβεύτηκα όμως ανάμεσα σε πολλούς καλούς συναδέλφους. Με βράβευσαν επειδή έχω πάρει πτυχίο και από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης· θεωρώ ότι η μόρφωση είναι απαραίτητη στις μέρες μας. Επίσης πραγματοποίησα σημαντικές επενδύσεις, ενώ πέτυχα τη βιωσιμότητα της μονάδας τη δεκαετία που ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα.
Σε τι συνίστανται οι επενδύσεις που αναφέρετε;
Νίκος Ζιώζιας| Έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο στάβλο, με σύγχρονα αρμεκτήρια, έχουμε φτιάξει σιλό για τη διατροφή των ζώων, έχουμε εγκαταστήσει μηχανήματα μέσα στο στάβλο για εξοικονόμηση χρόνου κ.ά. Ξεκίνησα μόνος μου ως ζωοτέχνης με τις γνώσεις που απέκτησα στη σχολή αλλά βοηθήθηκα και από την εμπειρία και τις πράξεις της οικογένειάς μου στην κτηνοτροφία, διότι και οι γονείς μου και οι παππούδες μου ήταν κτηνοτρόφοι.
Είναι πιο δύσκολη η εκτροφή προβάτων από την αγελαδοτροφία;
Νίκος Ζιώζιας| Είναι πιο δύσκολη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η προβατοτροφία δεν έχει εκσυγχρονιστεί τόσο όσο η αγελαδοτροφία.
Πως πάει ο Συνεταιρισμός της Ελασσόνας;
Νίκος Ζιώζιας| Βαδίζει με σταθερά βήματα, είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για έναν υγιή συνεταιρισμό. Εμπορεύεται το γάλα και το κρέας που παράγουν οι κτηνοτρόφοι μέλη του. Ο Συνεταιρισμός συλλέγει το γάλα και εφοδιάζει τυροκόμους της περιοχής.
Τι γίνεται με την τυροκομία στην περιοχή σας; Υπάρχει μια αναστάτωση ακούμε…
Νίκος Ζιώζιας| Αν δεν καθίσουμε όλοι μας στο ίδιο τραπέζι, η κατάσταση θα δυσκολέψει. Όταν λέω ‘ίδιο τραπέζι’ εννοώ τη Διεπαγγελματική Οργάνωση. Μακάρι να μπορέσουν οι διάφορες πλευρές να τα βρούνε. Μακάρι να τα βρουν οι δύο ομάδες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσουν μια Οργάνωση, διότι αν βαδίσουν σε δύο ξεχωριστούς δρόμους, δεν πρόκειται να γίνει Διεπαγγελματική. Θέλω να πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θα καταλάβουν ότι μόνο αυτός είναι ο δρόμος και θα βρουν μια κοινή λύση.
Τι γίνεται με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας;
Νίκος Ζιώζιας| Νομίζω ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις. Δεν είναι ότι το θέλει ο κόσμος ή ο δήμος, είναι απαραίτητη μια τέτοια σχολή εδώ. [Σημ.: λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η ίδρυση σχολής στη Θεσσαλική πόλη, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Λάρισα και θα συνεχίσει στην πόλη το 2019].
Αναφέρατε προηγούμενα ότι πραγματοποιήσατε κάποιες επενδύσεις.
Νίκος Ζιώζιας| Πράγματι: χρειάστηκε να ψάξω αρκετά και στο Ίντερνετ και ρωτώντας φυσικά, αλλά και ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. Έχω πάει δύο φορές σε διεθνείς εκθέσεις ενώ έχω επισκεφτεί και κάθετες μονάδες του εξωτερικού αρκετές φορές για να δω από κοντά τη λειτουργία τους.
Τι σας εντυπωσίασε εκεί; Φαντάζομαι όχι η ποιότητα των προϊόντων τους…
Νίκος Ζιώζιας| Όχι η ποιότητα: τα δικά μας τα προϊόντα είναι πραγματικά κορυφαία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Άλλα, ήταν αυτά που είχαν ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησα την επένδυση χρειάστηκα ρεύμα για τη μονάδα. Το ρεύμα έκανε να έρθει ενάμιση χρόνο, κι ενώ είχα το στάβλο έτοιμο. Στη Γαλλία λοιπόν, το ρεύμα πηγαίνει στη μονάδα μόλις εγκριθεί η άδεια, την ίδια μέρα. Κι όχι μόνο το ρεύμα, αλλά και το νερό, ο δρόμος, τα πάντα.
Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους που θα ήθελαν να εισέλθουν στον κλάδο;
Νίκος Ζιώζιας| Ότι ο κλάδος δεν είναι καθόλου κακός, ότι έχει μέλλον. Απλά, πρέπει κι εμείς οι κτηνοτρόφοι να προχωράμε μαζί με τις εξελίξεις, μαζί με την τεχνολογία. Επίσης θα τους έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται και να συνεταιρίζονται μεταξύ τους
Νίκος Ζιώζιας-
‘Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2018’
Είναι 35 ετών, ζει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους στην Ανάληψη Ελασσόνας. Δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία, ακολουθώντας μακρά οικογενειακή παράδοση.
Σπούδασε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Έλαβε πτυχίο και από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το 2005 έγινε Νέος Αγρότης και το 2007 έφτιαξε το στάβλο του με τα Σχέδια Βελτίωσης.
Σήμερα διαθέτει 1.000 πρόβατα (φυλή Χίου και διασταύρωσή της), ενώ ο στάβλος του είναι 1.200 τ.μ. με κεντρικό διάδρομο, εξαερισμό με ανοιγόμενα παράθυρα, αλλά και ανοιγόμενη οροφή «καπέλο».
Διαθέτει σύγχρονο αρμεκτήριο 48 θέσεων, παγολεκάνες χωρητικότητας τριών τόνων και σιλό 130 τόνων για τα δημητριακά του, ενώ διαθέτει ηλεκτρονική σήμανση και ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση για κάθε ζώο ξεχωριστά.
Η παραγωγή γάλακτος του Ν. Ζιώζια είναι 300 τόνοι τον χρόνο. Παράλληλα, καλλιεργεί 300 στρέμματα για ελεύθερη βόσκηση των ζώων του.
Είναι ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» που ιδρύθηκε το 2012. Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται και στο εμπόριο κρέατος, με το «Π.Ο.Π. αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας».
Δείτε το βίντεο της βράβευσης
Κεντρική φωτογραφία: Ο Νίκος Ζιώζιας στο βήμα συνεδρίου στη Λάρισα, στο περιθώριο της βράβευσής του από τον εκδοτικό όμιλο Agro News.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 11ο τεύχος του περιοδικού Dairy News, Ιούνιος 2018.