Θα αυξηθεί η ζήτηση γάλακτος μέχρι το 2030

Οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν στο να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Μέχρι το 2030, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα είναι τριπλάσια του σημερινού επιπέδου της αμερικανικής παραγωγής γάλακτος. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του International Farm Comparison Network (IFCN), το οποίο αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο έρευνας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στη 19η διάσκεψη του IFCN, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία, στα μέσα Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Η τρέχουσα παραγωγή γάλακτος ανέρχεται σε 876 εκατ. τόνους συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής της Ωκεανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας που αποτελούν τις μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Ο Δρ. Torsten Hemme, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου IFCN, δήλωσε: «Θα χρειαστεί περισσότερο γάλα στη διεθνή αγορά. Η αύξηση της ζήτησης δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που ζουν στον κόσμο, αλλά και στην αύξηση της κατά κεφαλή κατανάλωσης, λόγω της αυξανόμενης ευημερίας και των παγκόσμιων επενδύσεων στην ανάπτυξη γαλακτοκομικών προϊόντων».

Ο ιδρυτής της IFCN υπογράμμισε ότι η αυξημένη ζήτηση θα καλυφθεί από υψηλότερη παγκόσμια προσφορά γάλακτος. Η δυναμική των διαρθρωτικών αλλαγών των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων σε διεθνές επίπεδο θα συνεχιστεί και οι εκμεταλλεύσεις θα εντείνουν τα γεωργικά τους συστήματα. Ο Τ. Hemme τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Μέχρι το 2030, το IFCN προβλέπει αύξηση της παραγωγής και της ζήτησης γάλακτος συνολικά κατά 35%».

Η Fiona Thorne, οικονομολόγος  στην Ιρλανδική αρχή Τhe Agriculture and Food Development Authority (Teagasc), εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στο δίκτυο  IFCN και οικοδέσποινα της διάσκεψης, δήλωσε: «Είναι τιμή την Teagasc  το γεγονός ότι φιλοξενεί για πρώτη φορά τη διάσκεψη του IFCN, η οποία φέρνει στην Ιρλανδία πάνω από 80 συμμετέχοντες από περισσότερες από 40 χώρες για να δούμε από πρώτο χέρι το βιώσιμο σύστημα βόσκησης χαμηλού κόστους που εκμεταλλεύονται ιρλανδικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις και να συζητήσουμε για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Ο Trevor Donnellan,  επικεφαλής του τμήματος  Agricultural Economics and Farm Surveys της Teagasc δήλωσε: «Η συνδιάσκεψη επιτρέπει σε όλους τους διεθνείς ερευνητές να κατανοήσουν το πώς επιτεύχθηκε η πρόσφατη αύξηση της ιρλανδικής παραγωγής γάλακτος. Οι επισκέπτες της διάσκεψης έμειναν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι αυτή η αύξηση της γαλακτοκομίας στην Ιρλανδία επετεύχθη με σχετικά μέτριο κόστος».

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν κατά κύριο λόγο ερευνητές και εκπρόσωποι από γαλακτοκομικές εταιρείες. Ένα βασικό θέμα συζήτησης της διάσκεψης ήταν ο μελλοντικός ρόλος των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή γάλακτος. Οι σημαντικότερες εξελίξεις που αναμένονται στο μέλλον είναι η βιοτεχνολογία και η αξιοποίηση των ‘μεγάλων δεδομένων’ (big data).

Ο Robert Walker από την εταιρεία Alltech παρατήρησε: «Οι νέες τεχνολογίες θα προκύψουν από την ικανότητα συλλογής περισσότερων δεδομένων στο επίπεδο παραγωγής γάλακτος. Σκεφτείτε τεχνολογίες όπως τα  drones, τα blockchains και την ανάλυση οπτικών δεδομένων. Η βελτίωση της τεχνολογίας θα συμβάλει επίσης στην ερμηνεία των δεδομένων για να καταστήσει την παραγωγή πιο αποτελεσματική και να συμβάλει στη διαφύλαξη των πόρων».

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμής Γάλακτος (στο δείκτη συμμετέχουν και οι τιμές άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων) από το 1996 (άκρη αριστερά) μέχρι τις αρχές του 2018 (άκρη δεξιά).

 

Οι τιμές γάλακτος διεθνώς

Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του δικτύου IFCN επισημαίνουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός της συνεχιζόμενης αύξησης στην προσφορά  γάλακτος παγκοσμίως. Το 2017 η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 4%, που είναι σημαντικά υψηλότερη από το επίπεδο ανάπτυξης που επιτεύχθηκε το 2016. Ωστόσο, η ανάπτυξη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Βασικοί παράγοντες, σύμφωνα με την έκθεση του IFCN για την επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2018, είναι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στη Νέα Ζηλανδία, την Ε.Ε. και την Αργεντινή και η δύσκολη οικονομική κατάσταση  στις οποία έχουν περιέλθει τελευταία οι γαλακτοπαραγωγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το δίκτυο IFCN προβλέπει ότι η προσφορά και η ζήτηση γάλακτος θα αυξηθούν κατά μια σχετική αναλογία, ενώ όσο αφορά το ‘καυτό’ θέμα των τιμών γάλακτος, ο διεθνής φορέας εκτιμάει ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν στα 35-37 δολάρια τα 100 κιλά ή 30-32 ευρώ τα 100 κιλά.

You might also like