Τυρί 7.200 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Κροατία

Ίχνη τυριού ανιχνεύτηκαν σε παιδικά ειδώλια και σκεύη, σε ανασκαφή στη Δαλματία.

Τα ίχνη βρέθηκαν σε κεραμικά σκεύη και παιδικά παιχνίδια 7.200 ετών, στην Κροατία και σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες ανασκευάζουν την πεποίθηση που ίσχυε ότι η παραγωγή τυριού ήταν υπόθεση που αφορούσε μόνο τους Μεσογειακούς λαούς της αρχαιότητας. Παράλληλα τα ευρήματα επαναπροσδιορίζουν τη διαδεδομένη άποψη για τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην Κροατία.

 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Κροατία, οι οποίοι συμμετείχαν στις ανασκαφές και την ανάλυση των ευρημάτων, εξέτασαν κεραμικά θραύσματα σε δύο Νεολιθικούς οικισμούς στις Δαλματικές Ακτές και διαπίστωσαν υπολείμματα τροφών. Το σημαντικότερο συμπέρασμά τους είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν δημητριακά και άλλους καρπούς και εξέτρεφαν ζώα, περίπου 8.000 χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αγγεία με ίχνη γάλακτος, κάτι που  τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι κάτοικοι των Δαλματικών Ακτών διατηρούσαν – για κάποιες ώρες ίσως- γάλα, προκειμένου να το επεξεργαστούν.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν ίχνη γάλακτος και τυριού σε παιδικά αγγεία, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι Νεολιθικοί κάτοικοι της Δαλαματίας γνώριζαν τις ευεργετικές ιδιότητες τόσο του γάλακτος όσο και του τυριού για τους παιδικούς οργανισμούς. «Δεν ήταν έκπληξη οτι ανακαλύψαμε πως οι άνθρωποι αυτοί έδιναν στα παιδιά τους το γάλα ενός άλλου θηλαστικού» σχολιάζει η  Sarah McClure από το Pennsylvania State University.

Τις επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν οι τύποι αγγείων και αποθηκευτικών μέσων που βρέθηκαν στην περιοχή και οι οποίοι προσιδιάζουν σε σκεύη για την επεξεργασία γάλακτος και την αποθήκευση τυριού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια σειρά μικρών αγγείων, με μορφές ζώων με κοντά πόδια, μέσα στα οποία βρέθηκαν ίχνη γάλακτος, μάλιστα είναι τέτοια η σύσταση των ευρημάτων που οι επιστήμονες κάνουν λόγο όχι απλώς για γάλα αλλά για τυρί, ίσως και γιαούρτι. «Υπήρχε αρκετά σημαντική παραγωγή τυριού γι΄ αυτό οι άνθρωποι έφτιαχναν σχετικά σκεύη αποθήκευσης» υποστηρίζει η Sarah McClure.

Πηγή: www.sciencealert.com

You might also like