Ηνωμένο Βασίλειο: πολλή ζάχαρη στα παιδικά γιαούρτια

Καλύτερο όλων το ελληνικό γιαούρτι απέδειξε πανεπιστημιακή έρευνα σε 921 προϊόντα.

Συγκριτική μελέτη των συστατικών σε γιαούρτια που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε υψηλά επίπεδα σε περιεκτικότητα ζάχαρης- ειδικά στα βιολογικά γιαούρτια κι αυτά που απευθύνονται σε παιδιά. Εξαιρείται το ελληνικό γιαούρτι που θεωρείται περισσότερο ασφαλές όσο αφορά την παρουσία ζάχαρης.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων,  επιστήμονες από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του Λιντς και του Σάρεϊ ανέλυσαν 921 γιαούρτια που διακινούνται στο οργανωμένο λιανεμπόριο της χώρας.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνάς τους, τα οποία παρουσιάζονται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open αποκαλύπτουν ότι μεταξύ όλων των κατηγοριών γιαουρτιών και με την εξαίρεση των ελληνικών γιαουρτιών (ή των …’ελληνικού τύπου’ όπως αποκαλούνται στο εξωτερικό οι απομιμήσεις), όλα τα υπόλοιπα περιέχουν πάνω από 5 γραμμάρια ζάχαρη σε 100 γραμμάρια προϊόντος που είναι  το όριο για να θεωρούνται ‘low sugar’ και να φέρουν τη χαρακτηριστική πράσινη ετικέτα στις διαιτητικές επισημάνσεις τους.


Προκαλεί εντύπωση ότι προϊόντα που είχαν σήμανση ‘βιολογικό’ περιείχαν εξαιρετικά πολλή ζάχαρη, μέχρι και 13,1 γρ. σε 100 γρ. προϊόντος. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες ένας τυπικός κύβος ζάχαρης έχει βάρος όσο μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη- περίπου 4 γρ.


Σχολιάζοντας την έρευνα η Δρ.Bernadette Moore,  από τη Σχολή Food Science & Nutrition του Πανεπιστημίου του Λιντς ανέφερε: «Ενώ  έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι το γιαούρτι μπορεί να είναι επωφελές για την υγεία, τα προϊόντα στην αγορά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε θρεπτικά συστατικά.  Προϊόντα που προβάλλονται ως ‘βιολογικά’ συχνά θεωρούνται ως η ‘η πιο υγιεινή επιλογή’, αλλά μπορεί να είναι μια κρυφή πηγή πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή πολλών ανθρώπων».

Ειδικά για τα γιαούρτια που απευθύνονται στα παιδιά, η πανεπιστημιακή ερευνήτρια δήλωσε: «Πολλά από τα προϊόντα που προτείνονται για τα γεύματα των παιδιών  είναι επιδόρπια γιαουρτιού  με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αντί για χαμηλότερες επιλογές ζάχαρης. Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να παίξει θετικό ρόλο στην προώθηση μιας πιο υγιεινής διατροφής με το να θεσπίσει όρια  περιεκτικότητας ζάχαρης για το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών και να ζητήσει από τις εταιρείες σαφή επισήμανση της ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης».

You might also like