Καμπάνια ενάντια στην κατανάλωση γάλακτος στο μετρό

Επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων σε δημόσιο μέσο μεταφοράς.

To χειρότερο τρόπο για να προωθήσει το επερχόμενο φεστιβάλ που έχει προγραμματίσει για τις 7 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι βρήκε η ομάδα Greek Vegans, η οποία βρίσκεται πίσω από την καμπάνια με αφίσες που αναρτήθηκαν ήδη σε συρμούς του μετρό  και οι οποίες στρέφονται ενάντια στην κατανάλωση κρέατος και γάλακτος.

 

Ήδη για το θέμα έχει παρέμβει η  Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) η οποία όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς το δημόσιο φορέα που εκμεταλλεύεται εμπορικά τις διαφημιστικές θέσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς, πληροφορήθηκε ότι αναρτήθηκαν διαφημιστικές αφίσες, που προωθούν τις απόψεις ομάδων “vegan” και στοχοποιούν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΕΔΟΚ όπως ισχυρίζεται έχει έννομο συμφέρον να ενδιαφέρεται για το θέμα ως θεσμικός φορέας πανελλήνιας εμβέλειας αναγνωρισμένος από το κράτος, που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η επιστολή της ΕΔΟΚ προς τον κρατικό φορέα που  διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες διαφημιστικές θέσεις.

«Είναι απορίας άξιον πώς ένας κρατικός φορέας, δίνει βήμα σε ομάδες χωρίς θεσμικό χαρακτήρα οι οποίες θέλουν να επιβάλλουν με ακτιβισμό μια προσωπική τους διατροφική επιλογή. Κατά αυτό τον τρόπο όμως ο κρατικός φορέας φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε ένα διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Επομένως εμφανίζεται να συντάσσεται και να επικροτεί επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων που δυσφημούν έναν τομέα με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Έναν τομέα που περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα η οποία ξεκινά από την παραγωγή και την εμπορία ζώντων ζώων και φτάνει μέχρι την επεξεργασία, μεταποίηση και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, άρα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Συνεπώς εκτιμούμε πως είναι τουλάχιστον ατυχής η απόφαση εκ μέρους σας, ως φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να παραχωρείτε διαφημιστικό χώρο σε αντιεπιστημονικές απόψεις που προωθούνται από συλλογικότητες, το τονίζουμε αυτό, και όχι από επίσημες οργανώσεις που έχουν νομικές υποχρεώσεις για τα λεγόμενά τους.

Όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες του Έλληνα κατατάσσουν το κρέας στα βασικότερα είδη διατροφής αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου της μεσογειακής ισορροπημένης διατροφής, την οποία επίσημα προβάλει και προωθεί η χώρα μας.

Στην ΕΔΟΚ γνωρίζουμε και παρακολουθούμε από κοινού με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, τα ζητήματα που αναφέρονται στην ευζωία των ζώων, την κλιματική αλλαγή και την υγιεινή της διατροφής.

Ταυτόχρονα βέβαια υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διατροφικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό, όπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο όταν αυτός διεξάγεται καλή τη πίστη. Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε αμέτοχοι όταν ο τομέας τον οποίο εκπροσωπούμε πλήττεται και προσβάλλεται, υπό την αιγίδα, μάλιστα, ενός κρατικού οργανισμού».

You might also like