Γ. Βιτάλης (Δωδώνη): Χάνουμε όλοι από τη χαμηλή τιμή της φέτας

Τι είπε ο σημαντικός παράγοντας του γάλακτος στην Ελασσόνα.

Στη Διοργάνωση ‘Φέτα 2018’, η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα, ορισμένοι από τους κορυφαίους παράγοντες της υπόθεσης ‘Διεπαγγελματική Φέτας’ είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζουμε τα όσα διατύπωσε δημόσια ο Γιάννης Βιτάλης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από την Ήπειρο.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δωδώνη τοποθετήθηκε δημόσια για το μέλλον της Διεπαγγελματικής και περιέγραψε την εικόνα που αυτός θα ήθελε να αποπνέει η Οργάνωση.

Μακριά από το να είναι πεδίο μικροπολιτικής ή συνδικαλιστική οργάνωση, ο ισχυρός άνδρας της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας περιέγραψε τη Διεπαγγελματική που ονειρεύεται ως ‘αρραγές μέτωπο’. “Θα αποτύχει το εγχείρημα αν βλέπουμε ‘θέσεις’ στο διοικητικό συμβούλιο” είπε και ζήτησε απ΄ όλους να σεβαστούν τους ελέγχους και τους κανόνες που θα θεσπίσει η Διεπαγγελματική.

Ο Γ. Βιτάλης επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του οτι τα συμφέροντα είναι κοινά, καθώς κοινό είναι για όλους το προϊόν, το οποίο, όπως διευκρίνισε, είναι πρέπει να μείνει ‘ένα’.

Να ξεφύγουμε από τους διαχωρισμούς ‘ο ένας’ και ‘ο άλλος’ διότι η φέτα είναι μια και μοναδική.  Όλοι πρέπει να πετύχουμε μια ποιότητα σε βαθμό που η διακύμανση της τιμής της φέτας να μην είναι πάνω από 0,20- 0,30 λεπτά το κιλό κι όχι 2-4 ευρώ που είναι σήμερα. Χάνουμε όλοι από την πώληση φέτας σε χαμηλή τιμή. Κάτι δεν πάει καλά με τέτοιες τιμές. Κάποια ‘φέτα’ δεν είναι φέτα”  σημείωσε με έμφαση ο Γιάννης Βιτάλης.

Ο Γιάννης Βιτάλης της Δωδώνη (στο μέσο), στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου της Ελασσόνας, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

 

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Δωδώνη χαρακτήρισε την πτώση των τιμών του γάλακτος ως ‘ντόμινο’ που οδηγεί στην κατάρρευση της κτηνοτροφίας και τόνισε οτι η Διεπαγγελματική, εφόσον αφεθεί να λειτουργήσει σωστά, μπορεί να παίξει ρόλο.

Διεθνής προστασία της φέτας δεν υπάρχει. Νομίζουμε οτι κάνουμε κάτι αλλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Έτσι όπως πάμε, θα πληγούν οι εξαγωγές” προειδοποίησε και, αφού εξήρε τον τρόπο με τον οποίο έχουν ρυθμίσει τη δική τους αγορά οι παραγωγοί του Grana Padano στην Ιταλία,  κατέληξε στην ομιλία του: “Το κράτος πρέπει να περιοριστεί στον εποπτικό ρόλο του. Θέλουμε μια υγιή, μη κερδοσκοπική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας η οποία να εγγυάται την παραγωγή αυθεντικής φέτας και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων“.


Στην κεντρική φωτογραφία ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δωδώνη Γιάννης Βιτάλης στο βήμα του συνεδρίου. (φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου).

You might also like