Κυρίαρχη η Ελλάδα στο κατσικίσιο γάλα στο δυτικό κόσμο
Μεγάλες οι προοπτικές του συγκεκριμένου γάλακτος.
Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και του δυτικού κόσμου στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος. Αναλογικά όμως με την έκταση και τον πληθυσμό της είναι 1η στη Δύση και 3η παγκοσμίως.
Έρευνα: Global Greece. Φωτογραφίες: Άγγελος Αναστασόπουλος
Σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας αγοράς τυροκομικών την οποία πραγματοποίησε η Global Greece, εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης προς εξαγωγείς, οι πρώτες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος είναι αυτές που βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα:
Παρατηρούμε όμως ότι ως προς την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο κατσικίσιων τυριών μόνο δύο χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν την Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη παραγωγή. Δυνητικά στο μέλλον αυτό μπορεί να συμβεί και με την Τουρκία. Οι υπόλοιπες έξη χώρες της δεκάδας χρησιμοποιούν το κατσικίσιο γάλα για κατανάλωση ως φρέσκο και για παρασκευή γαλακτοκομικών για τοπική κατανάλωση.
Ωστόσο, αν κάνουμε μια αναγωγή στον πληθυσμό της κάθε χώρας θα δούμε ότι η Ελλάδα είναι μεν τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ανά κάτοικο, μετά από το Μάλι και το Σουδάν, αλλά οι χώρες οι οποίες μπορούν να την ανταγωνιστούν διεθνώς στο κατσικίσιο γάλα, γιαούρτι και τυρί υπολείπονται πολύ σ’ αυτήν την κατάταξη. Η ίδια εικόνα σχηματίζεται αν κάνουμε μια διαίρεση με την έκταση της κάθε χώρας.
Ελλάδα: πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό κατσικιών
Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4,5 εκατομμύρια κατσίκια και η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία της ΕΕ, με 47,6% των αρμεγόμενων κατσικιών. Βεβαίως, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γιατί τότε η παραγωγή γάλακτος σε απόλυτα νούμερα είναι μεγαλύτερη στη Γαλλία και στην Ισπανία; Η απάντηση είναι ότι εκεί οι εκτροφές είναι πιο συστηματικές και λιγότερο εκτατικές, ενώ παράλληλα οι ράτσες των ζώων τους αποδίδουν περισσότερο ημερήσιο γάλα.
Ελληνικό γάλα: αν και με λιγότερη παραγωγή ανά ζώο, παρουσιάζει μεγάλα ποιοτικά πλεονεκτήματα, ειδικά ως προς την παραγωγή τυριών, λόγω της μικροχλωρίδας και των αρωματικών στοιχείων.
Από τα παραπάνω τεκμηριώνονται οι μεγάλες προοπτικές του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος, ειδικά για την αγορά της Ευρώπης, όπως πρόσφατα έχει δημοσιευτεί, με δεδομένο ότι σήμερα σημειώνεται μεγάλη παγκόσμια τάση προς το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα αυτού, όπως τα τυριά και το γιαούρτι και η κρέμα. Φυσικά το προϊόν με τη μεγαλύτερη υπεραξία, είναι η σκόνη γάλακτος.
Δυστυχώς, μεγάλες ποσότητες ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος εξάγονται στη Γαλλία, όπου οι παραγωγοί των περίφημων γαλλικών τυριών σέβρ το χρησιμοποιούν κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας του δικού τους γάλακτος, λόγω μεγάλων ποσοτήτων θετικής μικροχλωρίδας και αρωματικών στοιχείων από τα πολυποίκιλα βότανα της ελληνικής γης και των βουνών μας με τα οποία εκτρέφονται τα ελληνικά κατσίκια.
Οφέλη από το γάλα κατσίκας
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι (σύντομα θα λέμε: ‘δεν ήταν’) τόσο δημοφιλές όσο το αγελαδινό γάλα, το γάλα κατσίκας έχει διάφορα οφέλη και διατροφικές αξίες που το αγελαδινό γάλα στερείται.
Υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες οι οποίες πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό. Σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα κατσίκας προκαλεί λιγότερη φλεγμονή στο στομάχι. Οι γενναιόδωρες ποσότητες πρωτεϊνών στο γάλα κατσίκας προάγουν την ανάπτυξη. Το γάλα κατσίκας περιέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο γάλα που είναι ιδανικό για ισχυρά οστά.
Τα πλεονεκτήματα της εκτροφής κατσικιών, σε σύγκριση με τις αγελάδες, είναι ότι είναι έχουν μικρότερο κόστος εκτροφής και απαιτούν μικρότερο χώρο. Επιπλέον, από την εκτροφή κατσικιών προκαλείται πολύ λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τα αιγοπρόβατα εκτρέφονται κυρίως από άτομα με χαμηλό εισόδημα, στην ύπαιθρο και η συμβολή τους στο εισόδημα είναι σημαντική.