Αντιδρούν οι τεχνολόγοι τροφίμων στις μεταρυθμίσεις Γαβρόγλου

Θεωρούν ότι η επιστήμη τους δεν θωρακίζεται σε ένα κόσμο που την έχει ανάγκη.

Επιστολή προς το υπουργείο  Παιδείας έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων με αφορμή τις δραματικές αλλαγές που εισηγήθηκε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για την κατάργηση ΤΕΙ Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και την ενσωμάτωση των τμημάτων του στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

Οι τεχνολόγοι τροφίμων θεωρούν τι οι αλλαγές κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση και κυρίως ότι απομακρύνεται η εφαρμοσμένη επιστήμη τους από την παραγωγική διαδικασία. Η ΠΕΤΕΤ δεν είναι αντίθετη σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων, θεωρεί όμως ότι η ίδια δεν μπορεί να απουσιάζει από μια τέτοια διαδικασία, ενώ θεωρεί ότι με τις κινήσεις του υπουργείου ο κλάδος οδηγείται σε υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση

Το πλήρες κείμενο της επιστολής ακολουθεί.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με την ευκαιρία του νέου Σ.Ν. για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και την απορρόφηση από υπάρχοντα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και ΓΠΑ θα μας επιτρέψετε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Εκτιμούμε ότι σχεδιάσατε άλλο ένα Σ.Ν που δημιουργεί μεταξύ άλλων, γεωπονικές σχολές στις οποίες ενσωματώνονται σωρηδόν τμήματα Τεχνολογίας τροφίμων τα οποία μάλιστα αποφεύγετε να τα αναφέρετε με το όνομα τους και τα μετονομάζετε σε Επιστήμης & Διατροφής, απομακρύνοντας τα από τη βιομηχανική παραγωγή.

Αυθαίρετα μεταφέρετε τη Διαιτολόγια-Διατροφή στη σχολή φυσικής αγωγής, δίνοντας ψευδεπίγραφη επαγγελματική διέξοδο στους αναρίθμητους γυμναστές που ήδη αποφοιτούν. Ετοιμάζετε για μια ακόμη φορά, υποψήφιους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι θα πιέζουν για διορισμό σε κάποιο υπουργείο στην Αθήνα, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής.

Ποια είναι η όμως πραγματικότητα στην Ελλάδα ;

 1. Η οικονομική δραστηριότητα εντοπίζεται κατά 50% στην Αττική.
 2. Η συμβολή της αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ είναι κάτω από 10% και η απασχόληση βαίνει μειούμενη.
 3. Παρ’ ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ , που πλησιάζει το 20% η συντριπτική πλειοψηφία των πρώτων υλών είναι εισαγόμενες.
 4. Ο πληθυσμός που δυνητικά θα πρέπει να τραφεί δεν είναι μονό τα 11 εκ, των μόνιμων κατοίκων αλλά και τα 25-30 εκατ. των τουριστών. Κανονικά θα έπρεπε η ελληνική οικονομία να πετάει αλλά φευ!

Η παραγωγική ανασυγκρότηση χρειάζεται να εφαρμοστούν δύο απλές αρχές:

 1. Κίνητρα να γυρίσουν νέοι άνθρωποι στην επαρχία, να ανθίζει η πρωτογενής παραγωγή και μέσω καινοτόμων μεθόδων μεταποίησης και εμπορίας να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία της. Να ζήσουν αξιοπρεπώς και τα παιδιά τους να θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.
 2. Ανώτατη εκπαίδευση προσανατολισμένη σ αυτήν την κατεύθυνση , με επιστήμονες που θα στηρίξουν και θ’ απογειώσουν την παραγωγική διαδικασία.

Για μια ακόμη φορά αναρωτιόμαστε εφόσον υπάρχει ο νόμος 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση ποιότητας σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ανώτατης παιδείας, γιατί είναι απαραίτητος ένας νέος νόμος υποτιθέμενης «αναβάθμισης» των ΤΕΙ;

Η εκκωφαντική σιωπή σας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο στόχος είναι η πλήρης διάλυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και η εξυπηρέτηση συντεχνιών όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν.


Σας καλούμε να απαντήσετε ευθέως με ειλικρίνεια απέναντι στον  κλάδο μας και την ελληνική κοινωνία που μας εμπιστεύεται. Θέλετε να εξαφανίστε τους τεχνολόγους τροφίμων και να τους αντικαταστήσετε από αμφίβολης ποιότητας πτυχιούχους διετών σπουδών επιπέδου ΙΕΚ;


Η ένωση μας αποτελείται από πτυχιούχους Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι από το 2007 ο μόνος εθνικός εκπρόσωπος ,με δικαίωμα ψήφου, τόσο στην Ευρωπαϊκή ένωση επιστημόνων και τεχνολόγων τροφίμων όσο και στην παγκόσμια (EFFoSTIUFoST).

Εκπροσωπεί από το 1981 το σύνολο των τεχνολόγων τροφίμων που αποφοιτούν από:

 • Τμήματα τεχνολογίας τροφίμων Τ.Ε.Ι.
 • Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής του ανθρώπου των Γεωπονικών Πανεπιστημίων.
 • Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής του Παν/μίου Αιγαίου.
 • Ξένων πανεπιστημίων.

Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων σας καλεί άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

 1. Διατήρηση αυτοτελών σχολών Επιστήμης –Τεχνολογίας τροφίμων-ποτών-οινολογίας & Διατροφής με σταθερό προσανατολισμό στην παραγωγή.
 2. Αξιολόγηση όλων των τμημάτων των ΤΕΙ και μετατροπή τους σε τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή κατάργησή τους εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Σημαντική θεωρούμε την παρουσία των ενώσεων πτυχιούχων στις αξιολογήσεις των ιδρυμάτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών. Η ΠΕΤΕΤ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τεράστια εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο της παραγωγής και θα μπορούσε να συμβάλει θετικά.
 3. Αυτόματη ισοτίμηση πτυχίων όλων των απόφοιτων τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ με τους αντίστοιχους αποφοίτους του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων των νέων Πανεπιστημίων που θα προκύψουν.
 4. Ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με την συνθήκη της Μπολόνια η οποία αναγνωρίζει 8 επίπεδα εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός σε ΑΕΙ / ΤΕΙ, το οποίο είναι Ελληνική εφεύρεση και ικανοποιεί συντεχνιακές μόνο αντιλήψεις.
 5. Ενιαία κατηγορία ΠΕ για όλους τους επιστήμονες και τεχνολόγους τροφίμων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στον δημόσιο, ανεξάρτητη από την γεωπονική ιδιότητα και την συμμετοχή στο ΓΕΩΤΕΕ.
You might also like