Οι Περιφέρειες για την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης

Πρωτοβουλίες για την ενιαία ενίσχυση σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους αναλαμβάνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και συγκεκριμένα για να -εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση όσοι αγρότες δεν υπέβαλαν ένσταση αν και έχουν εκτάσεις εντός δασικών χαρτών -και να μην στερηθούν την εξισωτική αποζημίωση χιλιάδες παραγωγοί.

 

Στη πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη για να του επισημάνει την αναγκαιότητα επανεξέτασης της οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, όπως πρόκειται να ισχύσει από το 2019.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Περιφέρειες ετοιμάζουν εισηγήσεις προς το Υπουργείο τεκμηριώνοντας ποιες περιοχές τους πρέπει να παραμείνουν/ενταχθούν στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Στη συνεδρίαση ασκήθηκε κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πώς προχώρησε στον προσδιορισμό περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το Υπουργείο χρησιμοποίησε μόνο το βιοφυσικό κριτήριο της ξηρασίας κι όχι τα οκτώ  βιοφυσικά κριτήρια που προβλέπει ο Κανονισμός 1305/2013, ενώ η οικονομική δραστηριότητα εκτιμήθηκε με υπολογισμό της τυπικής απόδοσης ανά περιφερειακή ενότητα κι όχι δημοτική ενότητα, το οποίο είναι πιο ρεαλιστικό, δεδομένου των υπαρχουσών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων».

Στη συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η κεντρική θέση της ΕΝΠΕ για την αναγκαιότητα ορθής οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς αφού, όπως επισημάνθηκε, «μια λανθασμένη οριοθέτηση καθιστά αβέβαιο το μέλλον των περιοχών που απαχαρακτηρίζονται από μειονεκτικές καθώς δημιουργούνται αποτρεπτικές συνθήκες για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας με άμεση επίπτωση στην οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή τους».

Παράλληλα, επηρεάζει και βασικά μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης με αποτέλεσμα την απώλεια επιδοτήσεων για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των συγκεκριμένων περιοχών.

 

Πρωτοβουλία για την ενιαία ενίσχυση

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για να εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση οι αγρότες εκείνοι, στους οποίους δεν χορηγήθηκε η προκαταβολή της καθώς, αν και έχουν εκτάσεις ή τμήμα αυτών των εκτάσεων εντός δασικών χαρτών, δεν έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες, όπως υποβολή αντιρρήσεων ή ενστάσεων προδήλου σφάλματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΝΠΕ εισηγείται στα συναρμόδια ΥπΑΑΤ και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ τη λήψη τριών συγκεκριμένων μέτρων:

-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ενημερώσει, με μήνυμα αλλά και μέσω των πυλών, τους δικαιούχους αγρότες, στους οποίους δεν καταβλήθηκε η προκαταβολή λόγω του θέματος αυτού.

-Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγήσει ειδική παράταση στους δικαιούχους ώστε να υποβάλλουν αντιρρήσεις, ενστάσεις και προσφυγές όσοι δεν το έπραξαν.

-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν την καταβολή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης τον προσεχή Δεκέμβριο, να αποδέχεται ενστάσεις των δικαιούχων με πειστήριο την υποβολή οιωνδήποτε ένδικων μέσων, ακόμη και δικαστικών προσφυγών, ώστε να προχωρήσει στην πληρωμή του δικαιούχου αγρότη με την αιρεσιμότητα της απόφασης της δικαιοσύνης.

You might also like