Ποσόστωση στην παραγωγή φέτας ζητάει η βουλευτής Π. Βράντζα

Επίκαιρη ερώτησή της για την κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νομού Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα, με ερώτησή της στη Βουλή η οποία απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητάει να μάθει τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πρόβειου γάλακτος και τον πραγματικό κίνδυνο που συνεπάγεται η κατάρρευση αυτή για τη φέτα. Η βουλευτής προτείνει κάτι εξαιρετικό τολμηρό: την ποσόστωση στην παραγωγή φέτας, προκειμένου παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και τελικού προϊόντος να συμβαδίζουν.

 

Η βουλευτής, η οποία και πέρυσι τέτοιο διάστημα είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο πρόβλημα το οποίο όμως επιμένει, αναφέρει στην ερώτησή της τα εξής:

«Η πτωτική πορεία της τιμής για το πρόβειο και το γίδινο γάλα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οδήγησε τον συγκεκριμένο κλάδο της κτηνοτροφίας σε οικονομικό αδιέξοδο. Η τελευταία περίοδος, έκλεισε με τιμές πολύ χαμηλές  για τον παραγωγό, κάτω από τα 0,9 έως και 0,7 ευρώ ανά λίτρο για το πρόβειο και 0,5 ευρώ για το γίδινο. Με βάση το σημερινό κόστος παραγωγής, οι συγκεκριμένες τιμές καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες. Συνέπεια αυτού, είναι η συνεχής και σημαντική μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Τέλος, η ένταση του ανταγωνισμού των μεταποιητών / παραγωγών φέτας στο επίπεδο της τιμής του προϊόντος και μόνο, οδηγεί σε διαφόρων ειδών παράνομες πρακτικές παραγωγής και εν τέλει στη συνολική απαξίωση ενός πολύ σημαντικού ΠΟΠ προϊόντος. Είναι προφανές ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και το σύστημα των κυρώσεων, σε συνδυασμό με την αδυναμία τήρησης αξιόπιστων στοιχείων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δεν είναι σε θέση να ανακόψει την καταστροφική πορεία για το γάλα και τη φέτα».

Η βουλευτής προτείνει την αξιοποίηση του μέτρου της ποσόστωσης, ως μια έσχατη λύση για τη διατήρηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος. Παράλληλα όμως, όπως υποστηρίζει στο κείμενό της, η πολιτεία οφείλει να ελέγξει και να πιστοποιήσει τον πραγματικό αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων στη χώρα, την ποσότητα γάλακτος που παράγεται και αυτήν που εισάγεται και, τέλος,  την ποσότητα της φέτας που παράγεται και διατίθεται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της βουλευτού, το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από δύο μέχρι πέντε έτη, έτσι ώστε το ‘σοκ’ που θα υποστεί η αγορά, να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και την προστασία των παραγωγών που υποφέρουν.

You might also like