Ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Gaia Επιχειρείν

Η ψηφιοποίηση της γεωργίας στο προσκήνιο.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα “Ψηφιοποίηση: Το αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας“.

 

Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στις ευκαιρίες του αγροτικού τομέα μέσω της ψηφιοποίησης, στο ρόλο της ΚΑΠ, καθώς και στο σχέδιο ανασυγκρότησης του εθνικού πρωτογενούς τομέα με όρους μέλλοντος. Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό του Γεώργιου Κορμέντζα, Γενικού Διευθυντή της Gaia Επιχειρείν , ο οποίος με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι η Gaia Επιχειρείν δεν είναι κάτι άλλο από τον ίδιο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, ενώ οι Joachim Rukwied και Thomas Magnusson, πρόεδροι των COPA και COGECA αντίστοιχα, έστειλαν τον δικό τους χαιρετισμό μέσω βιντεομηνύματος, τονίζοντας πως «το συγκεκριμένο συνέδριο είναι σημαντικό για να συζητηθεί το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε κατά την ομιλία του πως «το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Gaia Επιχειρείν είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένο στο μέλλον και αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση από την οποία θέλουμε να αποκομίσουμε χρήσιμα πράγματα για να τα εντάξουμε στον στρατηγικό μας σχεδιασμό». Με τη σειρά του ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), ανέφερε πως οι νέοι αγρότες έχουν τον πρώτο λόγο στην εφαρμογή της τεχνολογίας, ενώ χρειάζονται κατάρτιση και συμβουλευτική, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της,υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Gaia Επιχειρείν στη στήριξη των νέων αγροτών. Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Στρατάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, δεν έκρυψε τη χαρά του για την επιλογή της Κρήτης ως τόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου και επιπλέον μετέφερε τον χαιρετισμό του Αλέξανδρου Κοντού, Προέδρου της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

 

Στο επίκεντρο της αγροτικής οικονομίας έθεσε τους παραγωγούς ο Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε πως «η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί έναν τρόπο για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν δύσκολο, διπλό στόχο: Αφενός να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να διασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια της ΕΕ και αφετέρου να συμβάλλουμε στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Είναι το λεγόμενο “πώς θα παράγουμε περισσότερα, με λιγότερα”».

Κατά τη διάρκεια της 1ης θεματικής ενότητας, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Στέλιου Ράλλη, Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο στηρίζεται στη Γεωργία Ακριβείας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2019 και να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στην προοπτική του αγροτικού τομέα.

Ο ίδιος τόνισε πως «το έργο αξιοποιεί κυρίως την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, τη διαστημική τεχνολογία και την τεχνολογία των Μεγάλων Δεδομένων. Με τη βοήθεια 6.500 επίγειων σταθμών συλλογής δεδομένων και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, δεδομένα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία του αέρα, του εδάφους, ηατμόσφαιρα και το νερό, συλλέγονται και μεταδίδονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί».

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, η Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της Gaia Επιχειρείν, Έλλη Τσιφόρου, ως συντονίστρια, έκανε μία σύντομη αναφορά στις αλλαγές της ΚΑΠ μετά το 2020 και στη συνέχεια, στην ομιλία του, ο Pierre Bascou, Διευθυντής Εισοδηματικής Στήριξης & Βιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως «είναι κρίσιμο να προωθήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία στον αγροτικό τομέα γιατί σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά του». Επίσης, τόνισε πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ γίνεται γιατί ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευσή της θα την καταστήσουν πιο εύκολα προσβάσιμη στον αγροτικό τομέα.

You might also like