Απλοποιημένο σχέδιο για την ΚΑΠ ζητά η Ελλάδα

Στόχος να μην χαθούν πόροι από την εφαρμογή. Μάχη για το γιαούρτι.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προχώρησε σε δηλώσεις, απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργου Συριόπουλου.

 

Στην ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, σχετικά με το ποιο «ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών», ο Υπουργός απάντησε ότι ένα από τα βασικά θέματα ήταν η «νέα ΚΑΠ και η αρχιτεκτονική της. Θέσαμε και ζητήματα προϋπολογισμού σαν χώρα και ζητήματα απλοποίησης των διαδικασιών, καθώς το στρατηγικό σχέδιο φαντάζει αρκετά δύσκολο και χρειάζεται απλοποίηση, έτσι ώστε να μη χαθούν πόροι από την εφαρμογή του».

Απαντώντας, στη συνέχεια, στην ερώτηση για το πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα οι αλλαγές που προγραμματίζονται για μετά το 2020», ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι η νέα ΚΑΠ «θα προσφέρει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο στους Έλληνες αγρότες για την περίοδο μετά το 2020, οπότε σαφώς επηρεάζει την καθημερινότητα του αγρότη, τις επενδύσεις του και το οικογενειακό του εισόδημα. Νομίζω ότι είμαστε σε μια καλή φάση, με την έννοια ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν δουλευτεί, έχουν σε μεγάλο βαθμό περάσει, έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα και παλεύουμε τώρα πια για ακόμα καλύτερα από αυτά που έχουμε εξασφαλίσει

Επίσης, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν αναμένουμε εκπλήξεις ως προς τις επιδοτήσεις» και ότι, σε μεγάλο βαθμό, η νέα ΚΑΠ «θα είναι συνέχεια αυτής, με αρκετές βελτιώσεις. Μικρή επίπτωση θα υπάρχει στον προϋπολογισμό, λόγω του Brexit, ενώ φαίνεται να γλιτώνουμε την εξωτερική σύγκλιση.»

Για την προστασία του γιαουρτιού

Ο δημοσιογράφος ρώτησε, τέλος, τον Υπουργό για το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τους Επιτρόπους Αλιείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ.κ. Karmenu Vella και Vytenis Andriukaitis, αντίστοιχα:

«Στον κ. Vella, τον Επίτροπο Αλιείας, θέσαμε το βασικό θέμα που απασχολεί τους Έλληνες αλιείς και έχει να κάνει με την κλείδα κατανομής στην ποσόστωση του τόνου. Εκεί βρήκαμε ευήκοα ώτα, θα το θέσει η χώρα σε επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και νομίζω ότι θα έχουμε και την υποστήριξη της Επιτροπής. Στον Επίτροπο Ασφάλειας Τροφίμων, τον κ. Andriukaitis, θέσαμε το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού, που διάφορες χώρες σφετερίζονται την περίφημη ονομασία του και δηλώσαμε την απόφασή μας να την προστατεύσουμε. Θεωρώ ότι και εκεί θα βρούμε τον Επίτροπο στο πλευρό μας. Κατάλαβε ότι η πρόθεσή μας είναι το ελληνικό γιαούρτι και η φήμη του να προστατευθούν.»

You might also like