Ετικέτες- ‘θερμόμετρα’ σε μπουκάλια γάλακτος

Έξυπνη τεχνολογία προειδοποιεί καταναλωτές αν 'ζεστάνει' το ψυγείο τους.

Έξυπνες ετικέτες στα μπουκάλια και τις λοιπές συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων έρχονται κουβαλώντας πάνω τους προηγμένη τεχνολογία που θα ενημερώνει τον καταναλωτή (αλλά και τον λιανέμπορο ασφαλώς…) για το αν το προϊόν αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει πρόβλημα θερμοκρασίας.

 

Σύμφωνα με μια από τις νέες τεχνολογίες που εξετάζονται αυτό το διάστημα, οι ετικέτες στις φιάλες γάλακτος θα αλλάζουν χρώμα για να προειδοποιούν τους καταναλωτές εάν το ψυγείο τους είναι πολύ ζεστό, με στόχο να αποφευχθεί η σπατάλη γάλακτος που πετιέται διότι έχει ξινίσει εξαιτίας καλής θερμοκρασίας συντήρησης.

Οι ετικέτες που αλλάζουν χρώματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε μπουκάλια γάλακτος σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες στην Αγγλία μέσα στο 2019, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό πρόγραμμα WRAP (Waste and Resources Action Programme) που στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων· το πρόγραμμα αναπτύσσεται με τη συνεργασία των επιχειρήσεων λιανικής και των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας.

Οι λεγόμενες ‘θερμοχρονικές’ (thermochronic)  ετικέτες, οι οποίες περιέχουν μελάνη που είναι ευαίσθητη στη θερμότητα, αναπτύχθηκαν στο φόντο μιας έρευνας που πραγματοποίησε ο φορέας WRAP. Κύριο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι κάθε χρόνο τα βρετανικά νοικοκυριά πετάνε γάλα αξίας 25 εκατ. λιρών, το οποίο χάλασε ενώ βρισκόταν στο ψυγείο.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για  το πεταμένο γάλα είναι τα ‘ζεστά’ ψυγεία, σύμφωνα με την έρευνα της WRAP. Τα τυπικά ψυγεία στις κατοικίες του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργούν σε θερμοκρασία 2° C υψηλότερη από τη θερμοκρασία που συνιστάται από τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και η οποία είναι 0ο – 5ο βαθμοί Κελσίου.


Φωτογραφία: Mark Hillary/Creative Commons Licence.

You might also like