Επιτέλους έχουμε ‘Διεπαγγελματική Φέτας’

Συμφωνήθηκαν θέσεις δ.σ. και μέτρο ψηφοφορίας για λήψη απόφασης.

Ολοκληρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι συζητήσεις ανάμεσα σε μεταποιητικές επιχειρήσεις γάλακτος  και κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς, συζητήσεις που είχαν ως αντικείμενο τη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. ‘Μοιράστηκαν’ θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, ορίστηκε ο τρόπος λήψης αποφάσεων κι αναμένεται σύντομα το όνομα του πρώτου – μεταποιητή σε πρώτη φάση- προέδρου.

 

Αίσιο τέλος όπως άλλωστε αναμενόταν είχαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο μεγάλους πόλους της ελληνικής τυροκομικής πραγματικότητας, τις ενώσεις των μεταποιητών γάλακτος και τους κτηνοτροφικούς συλλόγους,  συζητήσεις οι οποίες κατέληξαν σήμερα στην οριστική όπως φαίνεται απόφαση για τη δημιουργία μιας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας που τόσο ανάγκη έχει το προϊόν και η χώρα.

Το μείζον ζήτημα ήταν το μοίρασμα των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο: 17 αντιπρόσωποι θα προέρχονται από τη βιομηχανία (ΣΕΒΓΑΠ 11, ΟΔΙΠΠΑΦ 4 και Τυροκόμοι Θεσσαλίας 2) και 16 αντιπρόσωποι θα προέρχονται από τον κτηνοτροφικό κλάδο (ΣΕΚ 6, ΠΕΚ 6 και Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων 4).

Σημαντικό ζήτημα που λύθηκε ήταν κι αυτό του μέτρου για τη λήψη απόφασης το οποίο τοποθετείται στα 2/3 των μελών, κάτι που σημαίνει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να κινείται χωρίς τη συναίνεση της άλλης.

Επίσημες δηλώσεις από τις πλευρές που οδηγήθηκαν στη συμφωνία δεν έγιναν, καθώς εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση του καταστατικού (το οποίο θα περιλαμβάνει όσα συμφωνήθηκαν σήμερα) ενώ τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΕΒΓΑΠ αναμένονται ανακοινώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας.

You might also like