MenidiMedica: σύγχρονα προϊόντα για τη γαλακτοκομική/ τυροκομική βιομηχανία

Τρία προϊόντα για τους επαγγελματίες της γαλακτοκομικής αγοράς.

Η MenidiMedica είναι μια ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας η οποία από το 2009 όταν ιδρύθηκε έχει αναπτύξει σειρά πρωτότυπων προϊόντων και  υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για πολλές βιομηχανίες και επιστημονικούς κλάδους. Μερικά από αυτά παρουσιάζουμε στο κείμενο που ακολουθεί.
Άρθρο της Βάιας Γεροκόμου*

 

Η MenidiMedica είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ιατρικών διαγνωστικών αντιδραστηρίων και κιτ ανίχνευσης για τη βιομηχανία τροφίμων. Είναι μια ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία η οποία παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα σε παγκόσμιο δίκτυο διανομέων, αντιπροσώπων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Είναι  το πρώτο εγγεγραμμένο ελληνικό εργαστήριο για την  παραγωγή ιατροτεχνολογικών – βιοτεχνολογικών προϊόντων . Η επιχείρηση διαθέτει άδεια λειτουργίας επαγγελματικού εργαστηρίου για την παραγωγή: α) ιατροτεχνολογικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων και β) ανόργανων και οργανικών βασικών χημικών ουσιών.

Η MenidiMedica έχει λάβει Αριθμό Έγκρισης Εργαστηρίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους για την παραλαβή ΠΜΑΑ, διαθέτει ISO 9001:2015 και ΔΥ 8δ 1348/2004, ενώ αυτό το διάστημα  βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης του Εργαστηρίου ως GMP από τον ΕΟΦ για την παραγωγή προϊόντων medical device I.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις 20 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου η MenidiMedica γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρεία που θα συμμετάσχει στο 17ο Συνέδριο γρήγορων συστημάτων μικροβιολογίας τροφίμων στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (XVII Workshop- Rapid Methods and Automation in Food Microbiology) ως χορηγός μαζί με πολλές άλλες γνωστές εταιρείες.

Ας δούμε όμως ποια προϊόντα της MenidiMedica αφορούν κι ενδιαφέρουν την ελληνική γαλακτοκομία και τυροκομία.

Clean Surface Protein Ultra

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας είναι το τεστ καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους βιομηχανικούς χώρους που συνδέονται με τη γαλακτοκομική και τυροκομική βιομηχανία. Τι είναι όμως το συγκεκριμένο τεστ;

Το Clean Surface Protein Ultra είναι το πιο γρήγορο, ευαίσθητο τεστ που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει υπολείμματα πρωτεΐνης και αλλεργιογόνων που παραμένουν πάνω στις επιφάνειες, σε όργανα και μηχανήματα. Είναι ιδανικό για κλινικές, χειρουργεία, εργαστήρια, οδοντιατρεία, ενδοσκόπια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. σούπερμαρκετ, εστιατόρια), αλλά και εργοστάσια. Μια εύκολη στην ανάγνωση αλλαγή χρώματος δίνει ακριβές αποτέλεσμα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Το κιτ Clean Surface Protein Ultra βασίζεται σε βιοχημικό αντιδραστήριο και μπορεί να ανιχνεύσει υπολείμματα πρωτεϊνών και αλλεργιογόνων με ευαισθησία ανίχνευσης στα 0,1 ug χωρίς ανάγκη επώασης ή προετοιμασίας δείγματος. Πληροί και υπερβαίνει τις τρέχουσες οδηγίες για δοκιμές πρωτεϊνών σε HTM 0105, συμμορφώνεται με τα πρότυπα ISO 18593:2018, 17604:2015, τον Κανονισμό 2073/2005 και αποτελεί μέρος των προγραμμάτων HACCP και GMP.

Κύρια χαρακτηριστικά του Clean Surface Protein Ultra

  1. Μοναδικό, έτοιμο προς χρήση, εύκολη διαδικασία υπολειπόμενης πρωτεΐνης και αλλεργιογόνου.
  2. Οικονομικό στη χρήση, φιλικό προς τον χρήστη.
  3. Ακριβές, επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
  4. Δε χρειάζεται επώαση ή προηγούμενη προετοιμασία.
  5. Καθαρή χρωματική απεικόνιση με αλλαγή χρώματος όταν εντοπίζεται υπόλειμμα στο δείγμα.
  6. Διάρκεια ζωής 2 χρόνια.

Οδηγίες χρήσης

Για να προσδιορίσετε εάν υπάρχει πρωτεΐνη ή αλλεργιογόνο σε μια επιφάνεια, βυθίστε τον στυλεό σε απεσταγμένο νερό, απλώστε τον στυλεό στην επιφάνεια προς εξέταση με απαλές επαναλαμβανόμενες κυκλικές κινήσεις και τοποθετήστε το στυλεό στο φιαλίδιο με το αντιδραστήριο. Ανακινήστε για 5 δευτερόλεπτα. Απορρίψτε τον στυλεό. Εάν υπάρχει πρωτεΐνη ή αλλεργιογόνο, το αντιδραστήριο θα γίνει μπλε μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Η αλλαγή χρώματος παρέχει ένα εύκολο στην ανάγνωση αποτέλεσμα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ρύπανσης με υπόλειμμα τόσο πιο πολύ θα αλλάζει το χρώμα σε μπλε.

Lactopast Biomedix– τεστ παστερίωσης γάλακτος

Το Lactopast Biomedix δίνει χρωματικό αποτέλεσμα και αποτελεί την πιο ευαίσθητη μέθοδο για την ανίχνευση παρουσίας φωσφατάσης στο παστεριωμένο γάλα.

Αλκαλική Φωσφατάση. Οι συνήθεις πρακτικές για την έμμεση αξιολόγηση της κατάστασης παστερίωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων βασίζονται κυρίως στην κινητική θερμικής απενεργοποίησης του ενδογενούς ενζύμου γάλακτος, της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP). Η αξιολόγηση αυτή παρέχει ένα ανεκτίμητο, αν όχι απαραίτητο, εργαλείο τόσο για ρυθμιστικούς όσο και για εσωτερικούς ελέγχους και επικύρωση διαδικασιών. Το ενδογενές ALP στο γάλα εμφανίζει ελαφρώς υψηλότερη αντοχή στη θερμότητα από την παθογόνο μικροχλωρίδα επί της οποίας βασίζονται οι απαιτήσεις παστεριώσεως και θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, η δραστηριότητα ALP αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή ως μέθοδος επιλογής για την ταχεία επικύρωση της παστερίωσης του γαλακτοκομικού προϊόντος.

Το τεστ αποτελείται από 3 αντιδραστήρια που συντηρούνται σε θερμοκρασία 2-8ο  C. Για τη διενέργεια του τεστ δεν απαιτείται επώαση δείγματος και αντιδραστηρίων, δίνει αποτέλεσμα σε 5 δευτερόλεπτα, λειτουργεί σε θερμοκρασιακό εύρος περιβάλλοντος από 2 μέχρι 42ο  C, ακόμη και εκτός του εργαστηριακού χώρου (σημαντική παράμετρος σε πραγματικές συνθήκες εργασίας σε τυροκομικές μονάδες), απαιτεί χρήση πιπεττών μ.ο. (μεταβλητού όγκου) και έχει όριο ευαισθησίας για ανίχνευση φωσφατάσης σε παστεριωμένο γάλα τα 3,5 mU/L .

  • Θετικό δείγμα παστερίωσης γάλακτος. Μέσα σε 5 δευτερόλεπτα το χρώμα του δείγματος γίνεται λευκό. Η παστερίωση του γάλακτος στον παστεριωτήρα είναι επιτυχής.
  • Αρνητικό δείγμα παστερίωσης γάλακτος. Μάσα σε 5 δευτερόλεπτα το χρώμα του δείγματος γίνεται κίτρινο. Η παστερίωση του γάλακτος στον παστεριωτήρα δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστά.

PROMETHEUS IgG Calves

Το PROMETHEUS IgG Calves είναι ένα γρήγορο ποσοτικό τεστ ανίχνευσης επιπέδων IgG ανοσοσφαιρινών σε βοοειδή με θολομετρική μέθοδο  το οποίο δίνει αποτέλεσμα σε 3 λεπτά.

Τα μοσχάρια μετά τη γέννηση τους δεν έχουν αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για αυτό το λόγο απαιτείται η λήψη πρωτογάλακτος που περιέχει μητρικές IgG ανοσοσφαιρίνες.

Το κιτ PROMETHEUS IgG Calves αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του κτηνιάτρου ή της φάρμας για να προβλεφθεί η πορεία της υγείας του μοσχαριού και η έγκαιρη εξατομικευμένη πορεία της υγείας του. Πλεονεκτήματα: – άμεσο αποτέλεσμα σε τρία λεπτά, – μείωση θνησιμότητας στο κοπάδι, – ποσοτικό αποτέλεσμα.

*   Βάια Γεροκόμου
Τεχνολόγος Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής. Kάτοχος  μεταπτυχιακού διπλώματος  του τμήματος Χημείας στις Χημικές και Βιοχημικές Τεχνολογίες με κατεύθυνση την Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.
Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας με κατεύθυνση τις Χημικές και Βιοχημικές επιστήμες.
Έχει λάβει μέρος σε δύο επιστημονικά συνέδρια με υποτροφία από το ίδρυμα ‘Marie Curie’ που αφορούσε τη συμμετοχή μόνο 50 νέων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
You might also like