To Dairy News στην Αμφιλοχία

Η κτηνοτροφική παράδοση συναντάει την γαλακτο-τυροκομική επιτυχία.

Το Dairy News βρέθηκε στην Αμφιλοχία γεύτηκε τα υπέροχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά  προϊόντα που παράγει ο ευλογημένος αυτός τόπος και συνομίλησε με θεσμικούς παράγοντες της πόλης κι  ορισμένους από τους σημαντικότερους τυροκόμους της Δυτικής Ελλάδας.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Χτισμένη στο εσωτερικό του Αμβρακικού Κόλπου, πάνω σε ένα κομβικό πέρασμα προς την Ήπειρο που την έκανε εμπορικό (κι όχι μόνο) κέντρο για αιώνες, η Αμφιλοχία των περίπου 20.000 κατοίκων μετά τη διεύρυνσή της ως Καλλικρατικός Δήμος φημίζεται για την κτηνοτροφική παράδοση και τη γαλακτοκομική/ τυροκομική παραγωγή της.

Στην περιοχή εκτρέφονται πάρα πολλά ζώα και δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας που αποτελεί προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το Dairy News είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με υπευθύνους από οκτώ τυροκομεία και γαλακτοκομικές μονάδες της Αμφιλοχίας και της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο μιας τοπικής γιορτής η οποία διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και μέλη της τοπικής Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμφιλοχίας Γεώργιος Λιάπης μας εξήγησε ότι στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, την οποία οι τοπικοί παράγοντες επιθυμούν να μετατρέψουν σε θεσμό, δεν είναι η προβολή μεμονωμένων επιχειρήσεων αλλά η συνολική προβολή της τοπικής παραγωγής. Θεωρεί μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο σε μια εποχή που η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Οι τιμές του γάλακτος βαίνουν προς τα κάτω ενώ και οι τιμές των τροφών παίρνουν την ανιούσα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην υπάρχει ιδιαίτερο κέρδος από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες δεν πληρώνουν στο σωστό χρόνο τους τυροκόμους, αυτοί αναγκάζονται να μετακυλήσουν το πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, έτσι όμως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων» ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των εμπόρων που δείχνει πολύ προβληματισμένος με τις καθυστερήσεις πληρωμών μεταξύ των επαγγελματιών.

Από την άλλη πλευρά, ως άνθρωπος της αγοράς δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξος από την κινητικότητα που επικρατεί. «Βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή σε ορισμένα τυροκομεία της περιοχής μας υπάρχει δεύτερη και τρίτη γενιά στο τιμόνι κι αυτό είναι ευλογία» επισημαίνει.

Ο Δήμος Αμφιλοχίας στηρίζει

Ο Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας είναι ιδιαίτερα περήφανος για την κτηνοτροφική και παραγωγική εικόνα του δήμου του. « Η Αμφιλοχία έχει το 2,1% των αμνοεριφίων της Ελλάδας ·απίστευτος αριθμός για μια τόσο μικρή περιοχή» μας λέει χαμογελώντας και συμπληρώνει: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι ένα από τα πλεονεκτήματά μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». Το ‘καμάρι’ της περιοχής και για το οποίο ο ίδιος έχει ασφαλώς λόγο είναι η Αμφιγάλ, η τυροκομική εταιρεία που δίνει τον τόνο στα παραγωγικά θέματα της Αμφιλοχίας.

« Η Αμφιγάλ έχει αυξανόμενη μεταποιητική ικανότητα και μπαίνει στην αγορά σταδιακά, χωρίς άγχος, χωρίς προβλήματα, με σταθερό ρυθμό, συνδυάζοντας εγχώριες πωλήσεις και εξαγωγές» μας είπε ο Απ. Κοιμήσης.

Με δεδομένο ότι το μείζον ζήτημα των ημερών στο γαλακτοκομικό/ τυροκομικό κλάδο είναι οι (νόμιμες ασφαλώς) εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό και η παραβατική πολιτική των ‘ελληνοποιήσεων’ ξένου γάλακτος, ο δήμαρχος της Αμφιλοχίας εκτιμάει ότι οι εισαγωγές επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τις τιμές του γάλακτος αλλά και την ποιότητα των προϊόντων.

Όσο για τις ‘ελληνοποιήσεις’ είναι ιδιαίτερα αυστηρός: « Η χώρα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα διότι στο τέλος θα την πληρώσουμε όλοι: κι εκείνοι που χρησιμοποιούν ξένο γάλα αλλά και τα εγχώρια προϊόντα – ειδικά τα τυριά μας- που ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα στις διεθνείς αγορές. Πρέπει γρήγορα να το φροντίσουμε.»

Ο ίδιος δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες του, το αντίθετο μάλιστα: επιδιώκει τη δημιουργική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα της προστασίας της παραγωγής και ζητά να περάσει ο έλεγχος του γάλακτος στα χέρια του δήμου.

Μας λέει σχετικά: «Σε όλο τον κόσμο, αυτού του είδους οι έλεγχοι λειτουργούν με βάση την αρχή της ‘εγγύτητας’, δηλαδή οι έλεγχοι και στην αγορά και την μεταποίηση είναι στα χέρια των δήμων, σε οργανωμένες ασφαλώς υπηρεσίες. Από την πλευρά μας, θέλουμε αυτές τις αρμοδιότητες, δεν θέλουμε μόνο τις δημοφιλείς αρμοδιότητες αλλά και τις κάπως …αντιδημοφιλείς γιατί αυτές είναι που κρατούν σε ισορροπία την παραγωγή». 

Η Ομοσπονδία Εμπόρων- Επαγγελματιών Αμφιλοχίας παρουσίασε εδέσματα με βάση γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, σε συνεργασία με μέλη της τοπικής Λέσχης Αρχιμαγείρων.

 

Αμφιλοχία: κοιμώμενος γίγαντας

Η Αμφιλοχία παρουσιάζει τη διπλή εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές ελληνικές πόλεις της περιφέρειας: ενώ έχει μια σημαντική πρωτογενή παραγωγή και εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα, δεν έχει καταφέρει ακόμα να κεφαλαιοποιήσει την ‘κρυμμένη’ αξία της, να προβάλλει και να προωθήσει τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, να διεκδικήσει ισχυρή θέση στο οργανωμένο λιανεμπόριο, να διευρύνει τις εξαγωγές και να αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην τυροκομία της Αμφιλοχίας είναι διφορούμενη: υπάρχουν αρκετές μονάδες, παράγονται εξαιρετικά τυριά, η αγορά όμως βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. «Υπάρχουν εταιρείες που παρουσιάζουν κέρδη – αν και χάνουν χρήματα- απλώς και μόνο για να μπορούν να εξασφαλίζουν κάποιο ετήσιο τυροκομικό δάνειο» μας είπε στέλεχος τυροκομικής εταιρείας που γνωρίζει την κατάσταση από πρώτο χέρι.

Η Αμφιλοχία αντιστέκεται παρά την αρνητική συγκυρία. Πρωτοβουλίες σαν  τις τοπικές γιορτές προώθησης παραδοσιακών ή ακόμα και βιομηχανοποιημένων αλλά σε κάθε περίπτωση τοπικών προϊόντων, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζονται θετικά.

Ο Νίκος Μούτσος από το ‘Παραδοσιακό Τυροκομείο Σταύρος Καρούσος’, τον οποίο συναντήσαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης, μας εξηγεί: «Κάθε πρωτοβουλία που γίνεται για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων είναι ευπρόσδεκτη. Η Αμφιλοχία αντιμετωπίζει προβλήματα- μην βλέπετε τη σημερινή εικόνα. Το χειμώνα είναι μια ‘πόλη- φάντασμα’.  Χρειαζόμαστε περισσότερους τουρίστες, διότι η πόλη δεν προσελκύει πολίτες πέρα από αυτούς που έχουν σχέσεις οικογενειακές ή φιλικές με την περιοχή».

Πέρα όμως από τις ενέργειες της πολιτείας, ευθύνες υπάρχουν ως ένα βαθμό και στους ίδιους του παραγωγούς κι ένας από αυτούς, ο Νίκος Μούτσος, δεν διστάζει να τις αναλάβει: «Δυστυχώς κι εμείς οι τυροκόμοι δεν έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε, δεν έχουμε πετύχει μια κοινή πολιτική στη διαμόρφωση των τιμών και ο καθένας κινείται μόνος του, πουλώντας συχνά σε τιμές κάτω του κόστους. Τσαλαβουτάμε δεξιά κι αριστερά, προσπαθώντας να διαθέσουμε την παραγωγή όπως- όπως».

Πιο αισιόδοξος, ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο Σωκράτης Τσιτσομήτσος από τη νεοσύστατη  ‘ΑΖ Τυροκομική’, σέβεται όλους όσους προηγήθηκαν δημιουργώντας τις βάσεις πάνω στις οποίες οι νεώτερες γενιές τυροκόμων θα προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι. «Μόνοι δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Η συνεργασία των παραγωγών όμως, με τη βοήθεια της κυβέρνησης μπορεί να δώσει στον κόσμο ένα καλύτερο αύριο» επισημαίνει.

You might also like