Νέα φέτα, συνεταιριστική, στο Μεσότοπο Λέσβου

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου, ένας από τους παλαιότερους συνεταιριστικούς φορείς στη χώρα μιας και λειτουργεί από το 1923, προχώρησε λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 στην παραγωγή της δικής του φέτας ΠΟΠ, σε μια προσπάθεια να προσδώσει αξία στο γάλα που παράγει και να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την παραγωγή του.

 

Ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου του 2018, η φέτα του Συνεταιρισμού διατίθεται από το παντοπωλείο του φορέα αλλά και από επιλεγμένα καταστήματα στο νησί.

Ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, διευθυντής του συνεταιρισμού, σε πρόσφατες δηλώσεις του σε περιφερειακό κανάλι της Θράκης ανέφερε οτι τα τελευταία χρόνια οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος στη Λέσβο έχουν κατρακυλήσει κατά 25 λεπτά το λίτρο. «Τη σαιζόν 2015-2016  πληρώσαμε 1 ευρώ τους κτηνοτρόφους- παραγωγούς μας. Πέρυσι έκλεισαν με 80 λεπτά και φέτος οι μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις συζητούν για τιμές γύρω στα 70-72 λεπτά. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση το δικό μας προϊόν, δηλαδή το παραγόμενο από τα μέλη μας γάλα να το μεταποιήσουμε, να το κάνουμε φέτα και να το βγάλουμε εμείς στην αγορά» ανέφερε σχετικά.


«Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κτηνοτροφία είναι μια ‘καταστροφή’. Έχουμε κτηνοτρόφους οι οποίοι είναι χρεωμένοι και απελπισμένοι» ανάφερε στη συνέντευξή του ο διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

 


Ο Συνεταιρισμός παράγει περίπου 4.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα το χρόνο έχει περίπου 150 μέλη ενώ η ομάδα παραγωγών γάλακτος που συστήθηκε πρόσφατα αριθμεί πλέον 96 μέλη. Ο Συνεταιρισμός, ο οποίος δεν βαρύνεται με κανενός είδους χρέος,  στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, διαθέτει σιλό, απασχολεί γεωπόνο και κτηνίατρο σε μόνιμη βάση, έχει δημιουργήσει πρατήριο υγρών καυσίμων, έχει ιδρύσει ένα μικρό κατάστημα λιανικής πώλησης, δίνοντας με όλα αυτά πολλές θέσεις εργασίας σε νέους που κατάγονται από το χωριό και το νησί.

«Να προσπαθήσουν κι άλλοι άνθρωποι, να ενώσουν δυνάμεις γιατί ο καθένας μόνος του δεν μπορεί, ούτε μπορεί να λειτουργεί ο κτηνοτρόφος κερδοσκοπικά. Από μόνοι μας θα αναπτυχθούμε- δεν θα μας βοηθήσει κανένας» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μ. Κωνσταντιδέλλης.

You might also like