Λειψοί: Ελληνοϊταλική συμμαχία παραγωγής & γεύσης

Παρουσιάζουμε τη Μαρία Γιαμαίου, από το Τυροκομείο Λειψών Alfa Farm.

Εδώ και μερικά χρόνια οι Λειψοί, το μικρό νησάκι στα Δωδεκάνησα, διαθέτουν τυροκομική μονάδα, Ιταλών ιδιοκτητών, οι οποίοι αξιοποιούν τις εξαιρετικές φυσικές συνθήκες του νησιού καθώς και το ποιοτικό ζωικό κεφάλαιο που διαβιεί εκεί και τα συνδυάζουν με την παράδοση της πατρίδας τους. Το αποτέλεσμα είναι απίθανο…

 

Η Alfa Farm, είναι η νέα τυροκομική μονάδα στους Λειψούς, νησί με παράδοση στην αγελαδοτροφία. Στο νησί διαβιούν αγελάδες και βουβάλια –ειδική ράτσα που μπορεί κι επιβιώνει στις συνθήκες ενός σχετικά άνυδρου νησιού.

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία τυροκομικής μονάδας έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια κι επικεφαλής της τέθηκε ο Ιταλός πανεπιστημιακός καθηγητής και τυροκόμος Φάουστο Γκρίπα. Ο Ιταλός επιχειρηματίας πηγαινοέρχεται στο νησί, πραγματοποιεί τακτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στο προσωπικό του τυροκομείου και επιβλέπει την παραγωγή. Πεποίθησή του είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να αγαπήσει το περιβάλλον, τα ζώα και την πρωτογενή παραγωγή, ενώ θεωρεί ότι κάθε είδος γάλακτος έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες.

Το κεφαλοτύρι της Aplha Farm από το νησί των Λειψών.

 

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία παράγει τυριά μακράς ωρίμασης από βουβαλίσιο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα. Παράγει όμως και νωπά τυριά, σε πιο κρεμμώδη υφή. Ένα από αυτά είναι το τυρί Caciotta με την επωνυμία ‘Ξενάκη’ διότι παράγεται σύμφωνα με ιταλική τεχνική. Παράγει επίσης γιαούρτι από αγελαδινό, βουβαλίσιο και κατσικίσιο. Προς το παρόν η διανομή της Alfa Farm  περιλαμβάνει τα άλλα Δωδεκάνησα ενώ στις προθέσεις της είναι να φέρει τα εκλεκτά τυριά της στην Αθήνα.

Ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί από τους Λειψούς: το κρασοτύρι της Alpha Farm.

 

Ποιο είναι όμως το δυσκολότερο πράγματα στην παραγωγική διαδικασία, έτσι όπως τη βιώνουν οι ακρίτες των Λειψών; Η Μαρία Γιαμαίου, υπεύθυνη για την προβολή των προϊόντων της Alfa Farm μας εξηγεί: «Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διαδικασία της παραγωγής και είμαστε απολύτως καλυμμένοι π.χ. για κτηνίατρο. Ένα μικρό πρόβλημα έχουμε με το νερό, όπως σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ αισθητά πιο ακριβές είναι οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούμε».

Η Μαρία Γιαμαίου από το Τυροκομείο Λειψών Alpfa Farm.
You might also like