Συμπόσιο για την αιγοπροβατοτροφία στην Ζωοτεχνία

Από την Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία, στις 3 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών της διοργάνωσής της βρίσκεται η Ζωοτεχνία 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 31 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν σημαντικές συνεδριακές εκδηλώσεις και μια από αυτές φέρει την υπογραφή της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας.

 

 

Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (ΕΖΕ), μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία, διοργανώνει στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia το 22ο Συμπόσιο Κτηνοτροφίας με θέμα «Η Αιγοπροβατοτροφία σε Κρίση. Αίτια. Τρόποι, μέτρα και στρατηγικές αντιμετώπισής της» στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.


Στο συνέδριο έχουν κληθεί παρουσιάσουν εισηγήσεις προσωπικότητες της ελληνικής παραγωγής, της αγοράς και της επιστήμης όπως ο Παύλος Σατολιάς (πρόεδρος Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ), ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ και ο Ανδρέας Γεωργούδης, Γενικός Διευθυντής ΕΔΟΚ, τ. Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Η ομόφωνη επιλογή του θέματος του Συμποσίου από το Δ.Σ. της Εταιρείας οφείλεται στο γεγονός ότι η αιγοπροβατοτροφία, η σπουδαιότερη δραστηριότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, τα τελευταία χρόνια περνά τη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση της ιστορίας της. Πολλοί είναι οι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, απειλούν τους αιγοπροβατοτρόφους με αφανισμό των κοπαδιών τους και οικονομική καταστροφή και απεργάζονται τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο.

Μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να αναφερθούν η κατακόρυφη, έως και 35%, πτώση των τιμών του γάλακτος, βάσει ποιότητας και παραδιδόμενης ποσότητας, τα υπεραποθέματα φέτας, η αναντιστοιχία μεταξύ ποσοτήτων εισκομιζόμενου γάλακτος και παραγόμενου τυριού, οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και κρέατος, τεχνολογικές πρακτικές όπως η τεχνική των μεμβρανών (υπερδιήθηση, αντίστροφη ώσμωση), που δε συνάδουν με τον ορισμό παραγωγής της ναυαρχίδας των τυροκομικών προϊόντων, δηλαδή της φέτας, τα ‘αλλοιωμένα’ φορτωτικά έγγραφα στη διακίνηση αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος, η υπερφορολόγηση κ.ά.

Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία, επιθυμώντας να συμβάλει στην εν τη πράξει αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και των συναφών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, τη βελτίωση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων, την παραγωγή ελληνικών ζωοκομικών/ τυροκομικών προϊόντων ποιότητας και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, διοργανώνει αυτό το Συμπόσιο, στο οποίο θα αναπτυχθούν από ειδικούς εισηγητές τα παραπάνω θέματα.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα. Τα αποτελέσματα και τα πορίσματα του Συμποσίου θα είναι στη διάθεση της πολιτείας και κάθε ενδιαφερόμενου.  Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Δημήτριος Ντότας τ. Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δείτε: ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ 2019 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

You might also like