Δημήτρης Πετράτος: «Προσπαθούμε να δουλεύουμε με υγιείς αγορές»
Συνομιλούμε με το νεαρό τυροκόμο από την Αμφιλοχία.
O Δημήτρης Πετράτος είναι η τρίτη γενιά της μικρής οικογενειακής τυροκομικής επιχείρησης με τίτλο τo επώνυμό του και έδρα τον Κάμπο Αμπελακίου Αμφιλοχίας. Η δραστηριότητα του παππού του ξεκίνησε το 1912, η εταιρεία συστάθηκε το 1922 και λειτουργεί έως σήμερα υπό τη διεύθυνση του Μηνά Πετράτου.
Συνέντευξη στον Θανάση Αντωνίου
Συναντήσαμε το νεαρό Δημήτρη Πετράτο στην Αμφιλοχία και είχαμε μαζί του μια συζήτηση, κύρια σημεία της οποίας καταγράφουμε παρακάτω.
Dairy News| Πώς πάει η εταιρεία κύριε Πετράτο;
Δημήτρης Πετράτος| Πάει καλά, ανοδικά θα έλεγα. Επιχειρούμε σε δύσκολες εποχές, εμείς όμως προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.
Τι παράγετε;
Τα προϊόντα που παράγουμε είναι Πεκορίνο, Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Κεφαλοτύρι, Βιζέ, Ανθότυρο, Μυζήθρα ξηρή & επιτραπέζια και Γκίζα. Η γραβιέρα και το πεκορίνο είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα μας.

Που εκτείνεται η διανομή σας;
Σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε σε κάποια σουπερμάρκετ και σε ορισμένα μεγάλα cash & carry, αλλά και σε μικρότερα, συνοικιακά καταστήματα.
Σας ενδιαφέρει η επαγγελματική αγορά;
Ασφαλώς. Ειδικά ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό, είναι σημαντικό για μας.
Ακούμε για προβλήματα στην τυροκομία. Ποια σας απασχολούν;
Οι τιμές του γάλατος είναι καθοδικές, με αποτέλεσμα και οι τιμές των τυριών να πιέζονται προς τα κάτω. Μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό των πληρωμών. Τόσο προς τη λιανική, όσο και προς τη χονδρική, οι πιστώσεις είναι πια μεγάλες.
Υπήρξε μια σχετική νομοθεσία που λένε οτι λειτουργεί σε θετική κατεύθυνση…
Τη γνωρίζω τη νομοθεσία, είναι για τον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν έχει ισχύ ακόμα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι και για μας στο δευτερογενή τομέα. Αυτή τη στιγμή περιορίζουμε την παραγωγή και προσπαθούμε να δουλεύουμε με υγιείς αγορές. Όσο αυτό είναι δυνατό.
Τι περιμένουμε από το τυροκομείο σας για το 2019;
Κάναμε μια έρευνα για ένα νέο προϊόν, ένα είδος μυζήθρας, το οποίο θα το βγάλουμε φέτος.
Αν ήταν παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τι θα του λέγατε;
Να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που προαναφέραμε και να επεκταθεί η ισχύ του έτσι ώστε να ισχύει και για το δευτερογενή τομέα, ειδικά σε ευπαθή προϊόντα όπως τα τυροκομικά.
Σας απασχολεί το θέμα των ελληνοποιήσεων ξένου γάλακτος;
Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του φαινομένου, οφείλω όμως να σας πω ότι ορισμένες φορές σε αυτό συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι, σε συνεργασία με κάποιες, λιγοστές, μονάδες μεταποίησης. Έτσι ώστε η όλη διαδικασία να φαίνεται νόμιμη στο τέλος.
Κεντρική φωτογραφία: (αριστερά) Ο Δημήτρης Πετράτος (Τυροκομικά Αμφιλοχίας Μηνάς Πετράτος) συνομιλεί με τον Θανάση Αντωνίου (Dairy News).