Σωκράτης Τσιτσομήτσος: «Στα δύσκολα επιχειρούν οι τολμηροί»

Η ΑΖ Τυροκομική από την Αμφιλοχία ξεκίνησε δυναμικά, φτιάχνοντας φέτα.

O Σωκράτης Τσιτσομήτσος, στέλεχος της νεοσύστατης εταιρείας ΑΖ Τυροκομική από το Λουτρό Αμφιλοχίας, βρέθηκε στον πάγκο της εταιρείας του στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εμφάνισή της στη Γιορτή της Αμφιλοχίας 2018. Εκεί τον συναντήσαμε και μας εξιστόρησε τη μέχρι τώρα πορείας της.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η  ΑΖ Τυροκομική, του επιχειρηματία Ηλία Νίκα, ιδρύθηκε τέλη του 2017, όταν η προϋπάρχουσα εταιρεία ΑΖ η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζωοτροφών και αγροεφοδίων, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Το τυροκομείο της βρίσκεται στον Μαχαιρά Ξηρομέρου και λειτουργεί σε υφιστάμενη μονάδα η οποία έχει επεκοινιαστεί ενώ στα άμεσα σχέδια της ΑΖ Τυροκομική, είναι η δημιουργία ιδιόκτητου τυροκομείου.

Η εταιρεία πρόσφατα άρχισε να παράγει τα πρώτα προϊόντα της: φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί και μυζήθρα ενώ στα μελλοντικά σχέδιά της είναι η παραγωγή κίτρινων τυριών (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, καπνιστή γραβιέρα). Η αγορά της Αμφιλοχίας, στην οποία υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη φιλόδοξη ΑΖ Τυροκομική.

Σύμφωνα με τον Σ. Τσιτσομήτσο «ο στόχος μας είναι το άνοιγμα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα ενώ μελλοντικά θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και στις εξαγωγές». Η ΑΖ Τυροκομική με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον αγροτικό κόσμο μετά την αρχική τοποθέτησή της στην τοπική αγορά συζητάει με αλυσίδες λιανεμπορίου για την είσοδο προϊόντων της στα ράφια τους.

Η ΑΖ Τυροκομική στη Γιορτή της Αμφιλοχίας παρουσίασε για πρώτη φορά τη φέτα ΠΟΠ που παρήγαγε το 2018.

 

Προβλέπω, ρισκάρω και πετυχαίνω

Πως όμως λήφθηκε μια τέτοια απόφαση και μάλιστα εν καιρώ κρίσης; Ο Σωκράτης Τσιτσομήτσος, με σπουδές χρηματοοικονομικών εφαρμογών, εργαζόμενος προηγούμενα στο κλάδο των ζωοτροφών στην ίδια επιχείρηση,  δεν το σκέφτεται πολύ πριν μας απαντήσει: «Στα δύσκολα πρέπει τολμούν οι επιχειρηματίες. Αν η επιχειρηματικότητα ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, θα επιχειρούσε ο καθένας. Επιχειρώ σημαίνει προβλέπω, ρισκάρω και πετυχαίνω».

Παρόλα αυτά, ο ίδιος αναγνωρίζει την κρισιμότητα των περιστάσεων. «Υπάρχει οπωσδήποτε οικονομική δυσπραγία. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η οικονομία είναι σε διαρκή ύφεση, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τον κύκλο της ανάπτυξης, ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε.» μας λέει, διευκρινίζει όμως ότι τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η εταιρεία, έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του τόπου τους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

«Η Αμφιλοχία είναι ένας ‘κοιμώμενος γίγαντας’» μας λέει με σιγουριά ο Σωκράτης Τσιτσομήτσος και θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή του έχει μεγάλες δυνατότητες. «Κτηνοτροφία και γεωργία μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη όχι μόνο στην Αμφιλοχία αλλά σε όλη τη Δυτική Ελλάδα».

You might also like