Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς» 2019

Από την εφημερίδα Agrenda στο αρχοντικό Κινστέρνα της Μονεμβασιάς  

Ένα ακόμα λιθαράκι στην καταξίωση του θεσμού «Αγρότης της Χρονιάς» που με ιδιαίτερη φροντίδα επιμελείται η εφημερίδα Agrenda, προσέθεσε η φετινή 10η απονομή των βραβείων, σε μια εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου στην ιστορική περιοχή της Μονεμβασιάς και στους φιλόξενους χώρους του αρχοντικού Κινστέρνα.

 

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση των αγροτών της Λακωνίας στην πρόσκληση της Agrenda  για τον Αγρότη της Χρονιάς, αποτέλεσε τον καταλύτη στην επιτυχία της εκδήλωσης την οποία πλαισίωσαν καλλιεργητές και συντελεστές της αγροτικής παραγωγής απ’ όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες έδωσαν το παρών τους στους χώρους εκδηλώσεων  του αρχοντικού, καταθέτοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο θεσμό και τους διοργανωτές του.

Βασικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος έδωσε  το περίγραμμα της δρομολογούμενης νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως επίσης  και εικόνα της πορείας των προγραμμάτων του τρέχοντος Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

 

 

Σε χαιρετισμό που απέστειλε, λόγω της απουσίας του στο Βερολίνο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, συνεχάρη τους βραβευθέντες και τους προσκάλεσε  να γίνουν συνομιλητές του υπουργείου στους κλάδους παραγωγής που εκπροσωπούν. Ειδικότερα κάλεσε τον Κτηνοτρόφο της Χρονιάς, Σοφοκλή Φιλιππίδη, να γίνει συνομιλητής του υπουργείου σε κτηνοτροφικά θέματα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών,  δια του εκπροσώπου του, Νίκου Βαλλή, να γίνει συνομιλητής για θέματα οργανώσεων  και βιολογικής γεωργίας.

Στη διάρκεια της Ημερίδας, επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού τομέα, παράγοντες της αγοράς μηχανημάτων και τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, κυρίως δε, καταξιωμένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και παρουσίασαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά projects.

Να λειτουργήσει ο Έλληνας αγρότης επιχειρηματικά και να επενδύσει στη γνώση προέτρεψε
ο Νίκος Κυριακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της Yara Hellas, μέγα χορηγού της εκδήλωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο «Αγρότης της Χρονιάς» είναι ένα σημείο αναφοράς
που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική που αναπτύσσει η εταιρεία.

Τον πρωτογενή τομέα αλλά και το περιβάλλον έχουν στόχο οι στρατηγικές της εταιρείας φυτοπροστασίας BASF Ελλάς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Βασίλη Γούναρη ο οποίος παρουσίασε τα projects της εταιρείας όπως είναι το Αειφόρο Λιοστάσι της BASF, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τη «Μολών Λαβέ», πρότυπη πιστοποιημένη ομάδα ελαιοπαραγωγών με έδρα τη Λακωνία, ενώ αναφορά έκανε και στο «Weinkeller» της BASF, με το οποίο προβάλλονται και αξιολογούνται κορυφαία κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της εταιρείας με Έλληνες παραγωγούς.

«Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε χρόνο με το χρόνο την βελτίωση σε μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός στην Ελλάδα», ανέφερε ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, διευθύνων σύμβουλος της «Agrotech S.A».

Ο Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Retail Banking, της Eurobank, τόνισε απ’ την πλευρά του ότι «θέλουμε τον αγρότη επιχειρηματία και όσο περισσότερο αρχίζει να γίνεται επιχειρηματίας, τόσο περισσότερο εμείς θα μπορούμε να του προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες».

«Να δουν τον τόπο τους χωρίς παρωπίδες» συμβούλεψαν τους μαθητές Γυμνασίου
και Λυκείου της περιοχής που βρέθηκαν στην εκδήλωση, νέοι άνθρωποι οι οποίοι νωρίτερα παρουσίασαν τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας που ξεκίνησαν από το χωράφι του παππού τους και σήμερα γίνονται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές του εξωτερικού.

Σε μια περιοχή όπου παράγονται κορυφαία ελαιόλαδα της χώρας, τονίστηκε από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την απαιτητική αγορά ελαιολάδου πως το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει ο Έλληνας παραγωγός, είναι η συνεχής φροντίδα περιφρούρησης της ποιότητας. Σε αυτό εστίασε και ο Άρης Κεφαλογιάννης από τη Gaea, αναλύοντας τις προκλήσεις από τις οποίες προσδιορίζεται η παρουσία του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές. Στο ίδιο πάνελ ο Άγγελος Μοχλούλης, Γενικός Διευθυντής της Pieralisi Hellas A.E, έδωσε εικόνα των νέων τεχνολογιών που κάνουν τη διαφορά στη διατροφική αξία του ελαιολάδου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Δύο οικονομολόγοι κι ένας γεωπόνος: τα τρία αδέλφια Πασσά από την Ηλεία κι ανάμεσά τους ο Γιάννης Πανάγος της Agrenda

Τα βραβεία

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των τριών βραβείων:

  • Αγρότης της Χρονιάς: Παναγιώτης Πασσάς. Η απονομή έγινε από τον Γιάννη Πανάγο, Εκδότη-Διευθυντή της εφημερίδας Agrenda.
  • Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς: Σοφοκλής Φιλιππίδης. Η απονομή έγινε από τον Παύλο Σατολιά, Πρόεδρο της ΕΑΣ Καλαβρύτων.
  • Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς: Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών. Η απονομή έγινε από τον Πέτρο Δούκα, Πρόεδρο ICC Hellas. Το βραβείο παρέλαβε ο Νίκος Προκοβάκης, Πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας, λόγω κωλύματος του εκπροσώπου του Α.Σ Ροβιών.

 

Ο ‘Κτηνοτρόφος της  Χρονιάς’ Σοφοκλής Φιλιππίδης (αριστερά) παραλαμβάνει το βραβείο του από τον Παύλο Σατολιά, Πρόεδρο της ΕΑΣ Καλαβρύτων.

 

Απονεμήθηκαν επίσης δύο τιμητικές διακρίσεις:

  • Στον βαμβακοκαλλιεργητή Νίκο Βαρδούλη. Η απονομή έγινε από τον Γιάννη Χίγκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γ. ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ.
  • Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκέας. Η απονομή έγινε από τον Νίκο Κυριακίδη, Εμπορικό Διευθυντή της Yara Hellas. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κωνσταντίνος Ασκούνης.

 

 

You might also like