‘Ταξίδι στην Τελειότητα’ με το … γάλα

Οι Κτηνοτρόφοι Αττικής στο BeFood Festival, στο Γκάζι

Με το σύνθημα «Ταξίδι στην τελειότητα» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» συμμετείχε στο Φεστιβάλ «Beverage, Food & Tourism-BeFood», στην Τεχνόπολη (Γκάζι, Αθήνα) στις 27-1-2019, με εστίαση τον «Λευκό Χρυσό», το γάλα από τις οικογενειακές εκτροφές των κτηνοτρόφων Αττικής.

Κείμενο: Δημήτρης Μιχαηλίδης

 

Με άψογη οργάνωση των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αττικής πρόσφερε αυθεντικό πρόβειο γάλα από πρόβατα φυλής Μυτιλήνης (από την οικογένεια Καϊδατζή, στο Μενίδι Αττικής) για να παραχθούν, εκεί μπροστά στα μάτια όλων των συμμετεχόντων (και ήταν πάρα πολλοί οι συμμετέχοντες), τυρί φέτα, κρέμα, ρυζόγαλο, σιμιγδαλόκρεμα και κουρού …

Το BeFood Festival ήταν το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αφορούσε όλους όσους θέλουν να σπουδάσουν- επιμορφωθούν- αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, του barista, του F&B Management και άλλων αντικειμένων που αφορούν τον τουρισμό- επισιτισμό, καθώς και όσους ήδη στους παραπάνω τομείς.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, μαζί με όλα τα κλαδικά κτηνοτροφικά θέματα και τις ιδιαιτερότητες από την «επίθεση» των νεοαστών στην ύπαιθρο της Αττικής, ξεκίνησε την εκστρατεία «Σώστε Το Γάλα Μας» με παρουσιάσεις παραδοσιακής τυροκόμησης από αυθεντικό γάλα και ενημέρωση όλων των συμπολιτών, και κυρίως των αστών, για τη δυνατότητα να παρασκευάσουν οι ίδιοι την τροφή τους, ειδικότερα παραδοσιακά σκευάσματα με βάση το γάλα.

Το αυθεντικό γάλα είναι ήδη μια ορατή ανάγκη στην ελληνική πραγματικότητα, καθόσον οι νοθείες συζητούνται πάρα πολύ, οι εισαγωγές γάλακτος αυξάνονται δυσανάλογα και τα ποικιλώνυμα εναλλακτικά του αυθεντικού γάλακτος έχουν κατακλύσει την αγορά (ελαφρύ, φυτικό, μακράς διάρκειας, ενισχυμένο  κλπ). Το λευκό άοσμο άγευστο πόσιμο προϊόν που προσφέρεται, με φωτογραφίες παραγωγικών ζώων στην συσκευασία του, δεν πρέπει έχει σχέση με την ελληνική παραδοσιακή νομαδική οικογενειακή εκτροφή αιγοπροβάτων, όπως την πρόσφεραν οι Αρβανίτες, Σαρακατσάνοι και Βλάχοι στην βιώσιμη Αττική ύπαιθρο μέχρι σήμερα.

Το Φεστιβάλ BeFood (26-27/1/2019, Αθήνα) ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για την παρουσίαση σε ευρύ κοινό των προτάσεών του για μια βιώσιμη γαστρονομία με πραγματικές γεύσεις, όχι πρόσθετες ‘εσσάνς’, όπως προκύπτουν από την πλούσια σε βιοποικιλότητα Αττική ύπαιθρο, και παραδοσιακές τεχνικές για σωστή ελληνική γαστρονομία.

Κτηνοτρόφοι και σεφ στο προσκήνιο

Η Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, είχε το γενικό πρόσταγμα στην παρασκευή του τυριού, δίνοντας συνεχώς στοιχεία (θερμοκρασία, λιποπεριεκτικότητα, υφή και όψη των μεταβολών στο γάλα, οσμή κλπ) αλλά και τον τρόπο παραγωγής της πυτιάς, τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων Αττικής και τα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομίας των Αρβανιτών, Σαρακατσάνων & Βλάχων κτηνοτρόφων της υπαίθρου της Αττικής.

Ακόμα και η ταχύτητα ανάδευσης του γάλακτος κατά την παστερίωση έχει σημασία, μας έδειξε ο Γιάννης Κοντογιάννης, ενώ η «κινητή» βιβλιοθήκη της παραδοσιακής γαστρονομίας, όπως σε όλες τις αγροτικές οικογένειες, η  Κατερίνα Κοντογιάννη  ήταν παρούσα για όλες τις τυχόν λεπτομέρειες που μπορεί να ανέκυπταν. Τελικά το πήγμα που προέκυψε το έβαλαν σε τσαντήλα και μετά από λίγο όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευθούν, ενθουσιώδεις, την παρασκευασθείσα φέτα από γάλα που παστερίωσαν εκεί.

Ο chef  Νικόλαος Μουζάκης (Πρόεδρος του τμήματος νέων της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής) παρασκεύασε πολύ γρήγορα και σχετικά εύκολα  κρέμα και ρυζόγαλο, δίνοντας τις συνταγές, ενώ ο  Γ. Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής)ανέφερε τα σημεία από το ΦΕΚ που αναφέρονται στα παραδοσιακά προϊόντα.

Ο chef  Κωνσταντίνος Μουζάκης (Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» & Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας & Οινολογίας-CEUCO, Chef European 2015, Δ/ντής Γαστρονομίας στον Όμιλο UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Chef de Partie στο ΙΕΚ MASTER & Καθηγητής στα ΔΙΕΚ) αναφέρθηκε στις πρακτικές και στις δυνατότητες να κάνουν οι chef που συμμετείχαν στις μονάδες τους τα παραδοσιακά προϊόντα που επιδεικνύονταν.

Ο chef Παναγιώτης Τζήμας (Σαλαμίνα) παρασκεύασε, εκεί μπροστά στα μάτια όλων, παραδοσιακό ηπειρώτικο ψωμί δίνοντας ακόμα και την συνταγή για να κάνει ο κάθε ένας μόνος του μαγιά, από κρεμμύδια που θα βράσει! … ο ίδιος έκανε και ζύμη για κουρού με το βούτυρο και γέμιση με το τυρί από μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Μάριου Κεφαλά και της Ειρήνης Αρβανίτου (μαθητών ΙΙΕΚ) στην συνολική αποτελεσματική παρουσίαση και επιτυχία του Σεμιναρίου «Ο Λευκός Χρυσός-ΓΑΛΑ» στο Cooking Stage, ενώ όλη η διαδικασία κινηματογραφήθηκε-βιντεοσκοπήθηκε για εκπαιδευτικές ανάγκες.


Στην κεντρική φωτογραφία οι δύο κτηνοτρόφοι Μάγδα και Γιάννης Κοντογιάννης κι ανάμεσά τους τρεις σεφ από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις». Κτηνοτροφία- γαστρονομία στην πράξη…

 

 

 

 

You might also like