Κατσικίσιο αριάνι «Παγγαίο», προσεχώς στην αγορά

Με 500 φιάλες ημερησίως κατσικίσιο αριάνι “Παγγαίο”, θα τροφοδοτούν τις αγορές Καβάλας, Δράμας και Σερρών τέσσερις κτηνοτρόφοι από τη Μακεδονία

 

Με 500 φιάλες ημερησίως, κατσικίσιο αριάνι «Παγγαίο», των 250 γραμμαρίων, θα τροφοδοτούν από τις 10 Μαρτίου τις αγορές Καβάλας, Δράμας και Σερρών, τέσσερις φίλοι κτηνοτρόφοι, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εξ αυτών, ο Νίκος Μάρτος.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο, ποιοτικό προϊόν, που αποτελεί αποτέλεσμα εντατικών εργασιών και βελτιώσεων στην ήδη υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη του ελληνικού γάλακτος και η “γέννησή” του έγινε σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή», επισήμανε ο κ. Μάρτος, προσθέτοντας ότι «οι Ιωάννης Καπούλιας, Γιώργος Σεχτανίδης, Σταυρούλα Σκαρτούλη και ο ίδιος, ηλικίας από 32 έως και 40 χρόνων, είμαστε ενθουσιασμένοι με το νέο μας εγχείρημα».

Το καινοτόμο αριάνι «Παγγαίο», θα κυκλοφορήσει αρχικά σε γεύσεις σύκο και φράουλα και θα τοποθετηθεί -μεταξύ άλλων- σε ράφια αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και κυλικεία σχολείων «ενώ αισιοδοξούμε να τυγχάνει της αποδοχής του καταναλωτικού κοινού και έτσι να αυξήσουμε την ημερήσια διάθεσή του, όχι μόνο στα προαναφερόμενα σημεία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να το βγάλουμε και σε άλλες γεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Μάρτος.

Όπως επισήμανε, «σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, βελτιώσαμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γαλακτοκομικών μας προϊόντων και πλέον, με τη συνταγή που πήραμε, είμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας να εμφιαλώσουμε το καινοτόμο προϊόν. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν τα οφέλη της προστιθέμενης αξίας που έχει διασφαλιστεί, καθώς και να προσφέρουμε στους καταναλωτές ένα άριστο προϊόν».

Οι τέσσερις φίλοι κτηνοτρόφοι από την Ελευθερούπολη Καβάλας, παράγουν ετησίως 200 τόνους κατσικίσιο γάλα και διαθέτουν 1.200 ζώα, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Μάρτος «ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη νέα μας αυτή προσπάθεια και έχουν εκδηλώσει τη θετική τους πρόθεση να συμμετάσχουν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι που προϋποθέτει αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό».

Υπογραμμίζεται ότι το κατσικίσιο αριάνι «Παγγαίο», η τιμή του οποίου αναμένεται στα 2 ευρώ τα 250 γραμμάρια, αποτελεί το πρώτο προϊόν που παράγεται μέσω του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά», το οποίο «τρέχει» με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» από το 2018, είναι τριετούς διάρκειας και τελεί υπό την επίβλεψη του πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματά του κατά την πρόσφατη Zootechnia 2009, στη Θεσσαλονίκη

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μάρτος, που είναι ένας εκ των ωφελουμένων του προγράμματος, είναι ιδιοκτήτης τυροκομικής μονάδας και πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με αιγοπρόβατα στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Ετησίως συλλέγει 3500 τόνους γάλα και παράγει 500 με 550 τόνους κατσικίσιου τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με την ετικέτα «Παγγαίο». Τα προϊόντα που παράγει πωλούνται κυρίως σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία και στη Γερμανία.

You might also like