Πιέζει τις τράπεζες ο Αραχωβίτης για ρευστότητα

Για την απρόσκοπτη υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν μείνει πίσω

Τις δυνατότητες χρηματοδοτικών λύσεων έτσι ώστε να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα όσα Σχέδια Βελτίωσης εγκριθούν μετά την αξιολόγηση των υποψηφίων των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 («Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και «Yλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος») συζήτησαν ο υπουργός ΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, συνεργάτες του υπουργού και τριμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

 

«Μετά την απώλεια της Αγροτικής Τράπεζας, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης του πρωτογενούς τομέα, υπήρξε ένας περιορισμός των δανείων προς τους αγρότες», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης εξηγώντας ότι «αυτό μας δημιούργησε πολλά ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι τα προηγούμενα Σχέδια Βελτίωσης οδηγήθηκαν σε υποαπορρόφηση. Πολλά εγκεκριμένα Σχέδια Βελτίωσης, που περίμεναν τον δανεισμό ή τη διευκόλυνση της εξόφλησης των τιμολογίων, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν».

Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα στους εκπροσώπους των τραπεζών εάν θα μπορούσε να γίνει διευκόλυνση στην αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου (από τις τράπεζες) με εγγύηση την εγκεκριμένη επιδότηση που αναλογεί στους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, δηλαδή το 50% ή το 60% της επένδυσης κατά περίπτωση.

Διστακτικές οι τράπεζες

Η απάντηση των εκπροσώπων της Ένωσης ήταν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και να υπολογιστεί στο κόστος ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου από το Δημόσιο. Επίσης, πρότειναν να υπάρξει διαμεσολάβηση ενός φορέα, όπως το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών, που θα παρέχει ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επενδυτή-αγρότη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί μία συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός τέτοιου χρηματοδοτικού εργαλείου μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

You might also like