Θωμάς Νότας: «Μονόδρομος η ρομποτική τεχνολογία»

Ο κτηνοτρόφος από την Λάρισα ταξίδεψε με τη Lely στην Ολλανδία

Ο  Θωμάς Νότας  είναι ένας από τους κτηνοτρόφους οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ολλανδία, καλεσμένοι της Lely για να δούνε το πώς δουλεύουν οι συνάδελφοί τους στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα. Μετά την επιστροφή του , το Dairy News του ζήτησε να μας περιγράψει όσα τον έκαναν να …ζηλέψει.

 

Ο αγελαδοτρόφος δεύτερης γενιάς Θωμάς Νότας, διαθέτει γαλακτοπαραγωγική μονάδα με 90 ζώα στην Τερψιθέα του νομού Λάρισας. Το παραγόμενο γάλα διατίθενται εν μέρει στον θείο του ο οποίος διαθέτει παραγωγική μονάδα γιαουρτιού, τη γνωστή Φάρμα Νότας και διανέμει τα προϊόντα του σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέρος του παραγόμενου γάλακτος διατίθεται στον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα.

Ο Θ. Νότας έχει παραγγείλει ρομποτικό αρμεκτικό μηχάνημα της Lely  και αναμένεται να εγκατασταθεί στη μονάδα μου τον ερχόμενο Μάιο. Η επένδυση έχει χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τον ίδιο και από την κίνησή του αυτή περιμένει όχι μόνο αύξηση της παραγωγής του αλλά και μείωση του κόστους.

«Ο λόγος που προχώρησα σε αυτό το βήμα είναι ότι απαλλάσσομαι από το άρμεγμα και αυξάνει η γαλακτοπαραγωγή κατά τουλάχιστον 10%» μας λέει ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος και εξηγεί οτι, «με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος μπορεί να απελευθερωθεί μια θέση εργασίας και να βελτιωθεί η διαβίωση των ζώων» μας είπε όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Ζητήσαμε από τον Θ. Νότα να μας περιγράψει το πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση. «Έκανα δική μου έρευνα και διάβασα αρκετά το τι κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια σημαντικές διεθνείς μελέτες, σε παραγωγούς που έχουν τέτοια ρομπότ, σε όλο τον κόσμο, κι από τις έρευνες προκύπτουν τα στοιχεία που ανέφερα σχετικά με την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, την ευζωία του ζωικού κεφαλαίου κ.ά.» σχολιάζει.

Δύσκολη εποχή για κτηνοτρόφους

Ο συνομιλητής μας θεωρεί ότι αυτή η περίοδος είναι μια δύσκολη συγκυρία για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης της τιμής του γάλακτος και της υψηλής φορολογίας των κτηνοτρόφων, επιμένει όμως ότι η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών είναι μονόδρομος για να μπορέσει ο κλάδος να ανταπεξέλθει στην κατάσταση.

«Η οικονομική κρίση έχει λειτουργήσει  ‘διπλά’. Από μια πλευρά, πράγματι, έχει παγώσει η αγορά κι αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν προχωράνε στις επενδύσεις που είχαν σχεδιάσει ή τις αναστέλλουν. Από την άλλη όμως, ορισμένοι κτηνοτρόφοι πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν τις μονάδες τους. Η χρησιμοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας είναι μονόδρομος για να επιβιώσουμε» υποστηρίζει ο Λαρισαίος κτηνοτρόφος.

Αν μπορούσε να απευθυνθεί σε έναν άνθρωπο της πολιτείας, ο Θωμάς Νότας θα του ζητούσε  να γίνει κάποια παρέμβαση από την πλευρά του ελληνικού κράτους προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές του γάλακτος· ίσως να περιοριστούν οι εισαγωγές του εισαγόμενου.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή βρίσκεται στα 40 λεπτά το λίτρο ενώ ακούμε ότι του χρόνου θα πέσει κι άλλο. Όσο πέφτει η τιμή στο αγελαδινό γάλα, τόσο θα πρέπει να μειώνουμε το κοστολόγιο από την πλευρά μας άρα οι επενδύσεις σε ρομποτική τεχνολογία είναι μονόδρομος» επιμένει.

Κτηνοτρόφοι από την Ελλάδα ταξίδεψαν με την Lely στην Ολλανδία για να επισκεφτούν σύγχρονες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

 

Ωραίο και …διδακτικό ταξίδι

Αφήσαμε για το τέλος τα του ταξιδιού· ο αγελαδοτρόφος από την Τερψιθέα είναι εντυπωσιασμένος από τη χώρα της τουλίπας και της ..αγελάδας. «Είναι πολύ πιο μπροστά από μας η Ολλανδία, κυρίως σε ότι αφορά στη διαχείριση των μονάδων και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ζήλεψα τον τρόπο που δουλεύουν τις μονάδες τους, την κουλτούρα που έχουν πάνω στην αγελαδοτροφία… Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι Ολλανδοί είναι περισσότεροι ‘επιχειρηματίες’ παρά κτηνοτρόφοι, ενώ σε μας συμβαίνει το αντίθετο» μας εξηγεί με την απλότητα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που μοχθούν για τη δουλειά τους κι αναζητούν πάντα το καλύτερο.


Κεντρική φωτογραφία: Το εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων το οποίο ανήκει σε θείο του Θωμά Νότα. Εκεί διοχετεύεται μέρος της παραγωγής από τη μονάδα του.

You might also like