Βρετανοί ανέπτυξαν τεστ για τη νοθεία στο βουβαλίσιο γάλα

Νοθεύεται με αγελαδινό σε τυριά λιανεμπορίου και στη χρήση σε εστιατόρια

Επιστήμονες από το Quadram Institute  στο Norfolk της Μεγάλης Βρετανίας, ανέπτυξαν ένα τεστ το οποίο είναι σε θέση να προσδιορίσει με ευκολία τις διαφορές ανάμεσα στο γάλα που προέρχεται από βουβάλια και το αγελαδινό γάλα. Το τεστ μπορεί επίσης να αποδείξει με τι είδους γάλα παρασκευάστηκε ένα τυρί που θα εξεταστεί στο εργαστήριο.

 

Η πρώτη εφαρμογή του τεστ στην αγορά απέδειξε ότι πολλά εστιατόρια και πιτσαρίες πουλάνε γεύματα και πίτσες που θεωρητικά έχουν μοτσαρέλα φτιαγμένη με βουβαλίσιο γάλα ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν μοτσαρέλα φτιαγμένη μόνο ή κυρίως με αγελαδινό γάλα. Όπως είναι γνωστό το βουβαλίσιο γάλα έχει υψηλότερη τιμή από το αγελαδινό ενώ επίσης είναι γνωστό ότι το τυρί “buffalo mozzarella” πρέπει να φτιάχνεται μόνο από βουβαλίσιο γάλα χωρίς καμία άλλη πρόσμειξη.

Η καθηγήτρια Kate Kemsley και η ομάδα της στο Quadram Institute ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο της αυθεντικότητας του τυριού buffalo mozzarella. Χρησιμοποιούν σύγχρονο φασματοσκόπιο το οποίο  επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της μάζας των μορίων και ανιχνεύει τις πιο λεπτές διαφορές ανάμεσα στα μόρια πρωτεϊνών που προέρχονται από διαφορετικά είδη γάλακτος.


Το Quadram Institute  ερευνώντας προϊόντα που διακινούνται στα σουπερμάρκετ ανακάλυψε ότι πέντε στα 13 δείγματα τυριών που αναφέρονταν ως buffalo mozzarella ήταν φτιαγμένα από 100% αγελαδινό γάλα. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των προϊόντων πίτσας που κυκλοφορούν στα βρετανικά σουπερμάρκετ και ισχυρίζονται ότι περιέχουν buffalo mozzarella, περιείχαν και αγελαδινό γάλα- σε κάποιες περιπτώσεις η πίτσα είχε μοτσαρέλα από 100% αγελαδινό γάλα.

Όπως αναφέρθηκε από την επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα, στην περίπτωση αυτή θύματα της απάτης δεν είναι μόνο οι τελικοί καταναλωτές σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ αλλά και οι λιανέμποροι κι οι επαγγελματίες της εστίασης καθώς η νοθεία φαίνεται πως πραγματοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να το γνωρίζουν τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια. Ίσως μάλιστα θύματα να είναι και οι ίδιοι οι τυροκόμοι αν δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τι είδους γάλα αγοράζουν κι από ποιες πηγές.

«Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης εφοδιαστικής αλυσίδας έχει κάνει λιανέμπορους κι εστιάτορες πολύ ευάλωτους απέναντι στη διατροφική απάτη» δήλωσε η καθηγήτρια Kate Kemsley και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι με την αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην παρακολούθηση και την αποκάλυψη της εσφαλμένης σήμανσης τροφίμων, αλλά θα χρειαστεί μια συντονισμένη προσπάθεια από ολόκληρη τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα αυθεντικότητας στον τομέα των τροφίμων».


Φωτογραφία: Φάρμα Εκτροφής Βουβαλιών Παλιούρας (Δεδροχώρι, Τρίκαλα).

You might also like