Χωριό της Κάρλας: Κατάστημα στην Αθήνα & σχέδια

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το γαλακτοπωλείο της οικογένειας Τσιούκα στην Αθήνα (Σταθμός Μετρό Πανόρμου, επί της οδού Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή). Εκεί πωλούνται, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα του τυροκομείου  ‘Το Χωριό της Κάρλας’ από τα Κανάλια Κάρλας Μαγνησίας.

 

Στο κατάστημα εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρείας πωλούνται και άλλα, παραδοσιακά ως επί το πλείστον, προϊόντα, μεταξύ αυτών και κάποια γαλακτοκομικά- τυροκομικά. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία παράγει κατσικίσιο γιαούρτι παραδοσιακό με 4% λιπαρά, στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι με φυσιολογική στράγγιση σε τσαντίλα, κεφίρ από κατσικίσιο γάλα, πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λευκό κατσικίσιο τυρί άλμης. Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικής γεωργίας.

Η εταιρεία ‘Το Χωριό της Κάρλας’, είναι μια οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση με τη μονάδα να βρίσκεται στη κοιλάδα Μετόχι, πολύ κοντά στο χωριό Κανάλια Μαγνησίας. Τα ζώα της βόσκουν ελεύθερα σε βοσκοτόπια που εκτείνονται πέρα από τα όρια της λίμνης Κάρλας, έως και τις κορυφές του δυτικού Πηλίου.

Εκτρέφει περίπου 250 πρόβατα και περίπου 500 ερίφια. Η φάρμα εκτείνεται σε μία συνολική έκταση 3.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 200 τ.μ. είναι χώροι άμελξης και αποθήκευσης γάλακτος, τα 800 τ.μ. είναι χώροι αποθήκευσης ζωοτροφών και τα υπόλοιπα είναι σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ο εφοδιασμός του καταστήματος της Αθήνας γίνεται μια φορά την εβδομάδα αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε οτι προϊόντα του Χωριού της Κάρλας κυκλοφορούν και σε άλλα σημεία στην Αθήνα, όπως στα καταστήματα της αλυσίδας Βιολογικό Χωριό.

 

Ανάπτυξη στην Αθήνα

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Δημήτρη,  έναν εκ των τριών αδελφών Τσιούκα που τρέχουν την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και το τυροκομείο μας δήλωσε σχετικά με την παρουσία της εταιρείας στην πρωτεύουσα: «Σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε κι άλλα καταστήματα στην Αθήνα αλλά είναι νωρίς ακόμα διότι το κατάστημα στην Πανόρμου είναι λίγων μηνών και δεν έχουμε πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων του. Το πρώτο διάστημα είναι πάντα δύσκολο,  ευελπιστούμε όμως ότι θα πάει καλύτερα στο άμεσο μέλλον».

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία λάνσαρε ιδιαίτερα και καινοτόμα προϊόντα όπως κεφίρ πρεβιοτικών με λιναρόσπορο τα οποία κατατάσσουν την εταιρεία στις premium γαλακτοκομικές. Ρωτάμε το συνομιλητή μας αν θα πρέπει να περιμένουμε νέα προϊόντα από το Χωριό της Κάρλας εντός του 2019. «Σκεφτόμαστε διάφορα πράγματα αλλά όλα θέλουν πολλή δουλειά και αρκετούς μήνες προεργασία πριν βγουν στην αγορά. Συνεχώς φτιάχνουμε προϊόντα  στο εργαστήριό μας, είτε διαφοροποιήσεις υπαρχόντων προϊόντων είτε τελείως καινούργια· αλλά θέλουν χρόνο για την αγορά…» μας είπε ο Δημήτρης Τσιούκας.

Μεγάλο τμήμα των παραγωγών στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς τις εξαγωγές καθώς εκεί βλέπουν τη ‘διέξοδο’ από την οικονομική κρίση που συνεχίζει να ταλαιπωρεί γαλακτοκομικό και τυροκομικό κλάδο. Ο Δ. Τσιούκας δεν ανήκει σε αυτούς καθώς η εταιρεία του δεν έχει προς το παρόν εξαγωγική δραστηριότητα διότι η εγχώρια ζήτηση για τα προϊόντα του είναι μεγαλύτερη της παραγωγής.

Ο Δημήτρης Τσιούκας δεν ενδιαφέρεται άμεσα  για αγορά γάλακτος από τρίτους παραγωγούς, κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την παραγωγή του,  καθώς θεωρεί σημαντικό να δουλεύει μόνο με το ‘δικό του γάλα’.

 

Τι συμβαίνει στη Θεσσαλία;

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον Βολιώτη κτηνοτρόφο και τυροκόμο ζητώντας του τη γνώμη του για την κινητικότητα που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Μαγνησίας όσο αφορά τις εξαγορές τυροκομιών μονάδων, με αφορμή κυρίως την εξαγορά ποσοστού της Greek Family Farm (Κτηνοτροφική Μαγνησίας) από τον γερμανικό κολοσσό Hochland.

«Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, πράγματι  φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον. Εκτός από την εταιρεία που αναφέρατε υπήρξε και μια ακόμα αλλαγή ιδιοκτήτη στην τυροκομική εταιρεία SHM Hellas από το Βελεστίνο η οποία πέρασε από γερμανική σε γαλλική ιδιοκτησία. Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή μας και τον κλάδο  και ο λόγος είναι ότι έχουν πέσει πάρα πολύ οι τιμές του γάλακτος. Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ ως επαγγελματίας στη συγκεκριμένη αγορά είναι ότι στη γαλακτοκομία και κυρίως στην τυροκομία υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος και πολύ ελλιπής έλεγχος από το κράτος».

Αναφερόμενος στη νέα ΚΥΑ για τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος που έγινε νόμος του κράτους στις αρχές του 2019 ύστερα από πιέσεις χρόνων από την κτηνοτροφικό κλάδο και αρκετούς συνεπείς τυροκόμους,  ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος και τυροκόμος μας απάντησε: «Αν πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος θα είναι ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά χωρίς έλεγχο, δεν γίνεται να κάνει ο καθένας οτι θέλει. Ο πολύ χαμηλός έλεγχος, για να μιλήσουμε  αποκλειστικά για την τυροκομία, συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό  στο να υποβαθμιστεί δραματικά η φέτα ως προϊόν. Γιατί είναι το βασικό προϊόν στην ελληνική τυροκομία και κατ’ επέκταση και στην ελληνική κτηνοτροφία».


Φωτογραφίες φάρμας: Το Χωριό της Κάρλας.

You might also like