Βαϊόπουλος: “Κερνάμε τους πολιτικούς καφεδάκι- μέχρι εκεί”

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, μίλησε στο Dairy News

Ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, μίλησε στο Dairy News στο περιθώριο της Zootechnia 2019. O Συνεταιρισμός έχει έδρα τη Λαζαρίνα και γραφεία στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τους Σοφάδες και τον Παλαμά. Αριθμεί 450 μέλη, εμπορεύεται αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα και διαθέτει εφόδια για τους παραγωγούς του.

 

Νέοι κτηνοτρόφοι. «Αν επισκεφτείτε μονάδες των μελών μας, θα συναντήσετε νέους ανθρώπους που έχουν μπει στην κτηνοτροφία την τελευταία δεκαετία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει πολλά σε χρόνο και χρήμα. Κι όμως, σήμερα η κατάσταση είναι υποτονική. Οι παραγωγοί φοβούνται  μήπως χάσουν τις εκτροφές και τις περιουσίες τους. Όταν βλέπεις το γάλα να πέφτει από το 1 ευρώ στα 80 λεπτά… Και να μην το θέλουν μάλιστα! Είναι τραγικό: να παράγεται πρόβειο γάλα και να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεταποιητές να το αγοράσουν. Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους προβατοτρόφους. Όποιος αντέξει…»

Γάλα Σαρδηνίας. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Ως χώρα δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος μεταποιεί, πως μεταποιεί και πως προωθεί το γάλα. Υπάρχουν τυροκομεία χωρίς άδεια λειτουργίας, άλλα που ισχυρίζονται ότι παράγουν ΠΟΠ προϊόντα ανεξέλεγκτα. Γάλατα έρχονται από τη Σαρδηνία ή τη Γαλλία χωρίς έλεγχο, φέτα πωλείται με 3,5 ευρώ το κιλό. Οι μεταποιητές  ‘χτυπιούνται’ μεταξύ τους στην εγχώρια αγορά κι ενώ η φέτα στην Ελλάδα καταρρέει, δεν στρέφονται στο εξωτερικό να αναζητήσουν νέες αγορές».

Παρέμβαση του Γιώργου Βαϊόπουλου σε συνέδριο για τη φέτα στη Zootechnia 2019. Μαχητικός και ουσιαστικός.

 

Φέτα …Αυστρίας. «Φτάσαμε στο σημείο Έλληνες ευρωβουλευτές, με την ψήφο τους στην Ευρωβουλή, να δώσουν το δικαίωμα στον Καναδά να φτιάχνει και να πουλάει φέτα από αγελαδινό γάλα. Λένε ορισμένοι: ‘Ε, και τι έγινε;’ Σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχει ζήτηση για πρόβειο τυρί, διότι η φέτα πλέον φτιάχνεται σχεδόν εξ’  ολοκλήρου με αγελαδινό! Στη Γερμανία και την Αυστρία υπάρχουν στα καταστήματα σταντ με φέτα – από αγελαδινό- και δίπλα τους σταντ με πρόβειο τυρί. Τυροκόμος από την Αττική ο οποίος παράγει φέτα ΠΟΠ ζήτησε να μην βάλουν το προϊόν του στο σταντ με τη φέτα, αλλά στο διπλανό με τα πρόβεια τυριά για να πάρει το προϊόν του μεγαλύτερη αξία! Τι έχουμε στην Ελλάδα; Μια πολιτεία ανεύθυνη. Πολιτικούς που σκέφτονται μόνο την επανεκλογή τους».

Συνεταιριστές & πολιτικοί. «Ασχολούμαι εδώ και 20 χρόνια με το συνεταιριστικό κίνημα κι αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι πάντα τα κόμματα ήθελαν να κάνουν κουμάντο. Με αποτέλεσμα π.χ. το δικό μου γάλα να το διαχειρίζεται κάποιος δημόσιος υπάλληλος. Το κράτος έβαζε τα χρήματα, έκανε κουμάντο, μάζευε ψήφους. Τώρα που το κράτος εγκατέλειψε τους συνεταιρισμούς, αυτοί κατέρρευσαν. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έμειναν μόνοι κι έρημοι. Δημιουργούν πλέον νέα σχήματα, βάζουν το χέρι στην τσέπη τους. Οι πολιτικοί περνάνε πλέον από τα γραφεία μας, τους κερνάμε κανένα καφεδάκι και μέχρι εκεί».

Με έδρα τη Λαζαρίνα, ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται σε διάφορες Θεσσαλικές πόλεις και δίνει τη μάχη για την ανάδειξη του ρόλου και του κύρους του συνεταιριστικού κινήματος.

 

O Συνεταιρισμός. «Η είσοδος στον Συνεταιρισμό γίνεται αφού καταβληθεί αντίτιμο για τη μερίδα ύψους 600 ευρώ. Η τιμή που εξασφαλίσαμε φέτος στα μέλη μας είναι καλή: 10 λεπτά πάνω από την τιμή της αγοράς. Από την τιμή του γάλακτος ο Συνεταιρισμός κρατάει εισφορά 2-3 λεπτά το λίτρο, η οποία προέρχεται μόνο από την υπεραξία που λαμβάνει το προϊόν, από τη στιγμή που το εμπορεύεται ο Συνεταιρισμός. Αυτό το μικρό ποσό μένει στο Συνεταιρισμό για τα διαχειριστικά έξοδά του. Τα κέρδη μας είναι τόσα που διασφαλίζουν την δραστηριότητά μας και την επόμενη χρονιά, αλλά και κάποιες επενδύσεις. Διαθέτουμε ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων και παγολεκάνες. Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσεις έτσι, πρέπει να το κατακτήσεις αυτό. Δεν σας κρύβω ότι κάθε χρόνο έχουμε και κάποιες διαγραφές μελών».

Στιγμιότυπο από εκδήλωση στην Καρδίτσα (Νοέμβριος 2018), με ομιλητές την Υφυπουργό ΑΑΤ Ολυμπία Τελιγιορίδου και τον γενικό γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας. Στο βήμα η υφυπουργός και πρώτος από δεξιά στο πάνελ ο Γ. Βαϊόπουλος.

 

You might also like