Βραδιά με γεύση τυριών Μήλου, Σίφνου και Τήνου στην Βενετία

Γευσιγνωσία εκλεκτών ελληνικών τυριών- εντυπωσίασαν τους κριτές της ONAF

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο νομό Βενετίας και συγκεκριμένα στην Cantina Produttori di Noale (πρόκειται για κέντρο συλλογής και πώλησης τοπικών προϊόντων), οκτώ κυκλαδίτικα τυριά επιφύλαξαν μια εξαιρετική βραδιά σε 20 Ιταλούς γευσιγνώστες-μέλη της ONAF Ιταλίας (Εθνική Οργάνωση Γευσιγνωστών Τυριών Ιταλίας).
Κείμενο: Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη. Φωτογραφίες: Maurizio Mazarella

 

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της ONAF Βενετίας Maurizio Mazarella,οι Ιταλοί γευσιγνώστες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν οκτώ ελληνικά τυριά μεγάλης αρωματικής πολυπλοκότητας και να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου παραγωγής τους, των κτηνοτρόφων και των τυροκομείων.

Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη (μόνιμος κάτοικος Ιταλίας και μέλος της ONAF) τον Μάιο ταξίδεψε στη Μήλο,τη Σίφνο και την Τήνο, επισκέφθηκε τα τυροκομεία, μίλησε με τους τυροκόμους, κατέγραψε τον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής των τυριών και επιπροσθέτως συνέλεξε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε κατά την έναρξη της βραδιάς.


Τα τυριά στην τεχνική γευσιγνωσία ήταν τα εξής: Μηλέικο (τυροκομείο Φάρμα Μήλος), Βολάκι και Κοπανιστή Tήνου Π.Ο.Π. (τυροκομείο San Lorenzo), Καρίκι Τήνου (τυροκομείο Αγγελικής Ρουγγέρη), Χλωρομανούρα και Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου (τυροκομείο Φραντζέσκαρου), Ξινομυζήθρα και Mηλέικο (τυροκομείο Ο Χαραλαμπάκης).


 

Για την εξέταση και αξιολόγηση δημιουργήθηκαν δύο ομάδες από 10 δοκιμαστές και η κάθε ομάδα δοκίμασε τέσσερα τυριά. Συμπληρώθηκε από όλους και για κάθε τυρί ξεχωριστά, το Φύλλο Περιγραφής ONAF, με στοιχεία που αφορούν στην εξωτερική και εσωτερική όψη του τυριού (χρώμα, κρούστα, υφή, δομή κ.λπ.) καθώς και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διαπιστώνονται κατά την γευσιγνωσία (άρωμα, γεύση, διάρκεια και ένταση επίγευσης κ.λπ.), χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες παραμέτρους, ορολογία,και ειδικό λεξιλόγιο. Τα οκτώ τυριά αξιολογήθηκαν και με άριστα το 100 οι βαθμολογίες τους κυμάνθηκαν από 81 έως 90, ένα πολύ υψηλό σκορ ομολογουμένως,  απόδειξη της υψηλής ποιότητας  και των δυνατοτήτων των συγκεκριμένων τυριών.

Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη, σε πρώτο πλάνο, κατά τη διαδικασία της γευσιγνωσίας και της βαθμολόγησης των ελληνικών τυριών στο πλαίσιο εκδήλωσης του κορυφαίου ιταλικού φορέα ONAF.

 

Στο επόμενο βήμα, με βάση το Φύλλο Περιγραφής θα δημιουργηθεί και το Τεχνικό Φύλλο, ουσιαστικά ένα ‘δελτίο ταυτότητας’ για κάθε τυρί, που θα το συνοδεύει σε κάθε βήμα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται για όλα τα τυριά στο εξωτερικό και για αυτόν τον λόγο η  κ. Μπαλαφούτη με την στήριξη της ONAF σκοπεύει να συνεχίσει την καταγραφή των ελληνικών τυριών, ακολουθώντας την προαναφερθείσα διαδικασία, με σκοπό την συστηματοποίησή τους με σύγχρονη και επαγγελματική προσέγγιση.

You might also like