Θετική απόφαση της Ε.Ε για τους βοσκότοπους

Εξισωτική 2013 και 2014: πιο κοντά στη λύση για τους κτηνοτρόφους μας

Σημαντική απόφαση έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό της έννοιας ‘βοσκότοπος’ και τη σχέση της με την υπάρχουσα δραστηριότητα στην έκταση που προσδιορίζεται ως τέτοια.

 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15/5/2019, στην υπόθεση 0-341/17 Ρ (Ελληνική Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ορίζει πλέον ότι: «….το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του ‘μόνιμου βοσκότοπου’ δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους ‘μόνιμους βοσκότοπους’. Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί αφεαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως ‘μόνιμου βοσκότοπου’, εφόσον δεν επηρεάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας» (σκέψη 54 της απόφασης).

Επίσης, δέχθηκε ότι « … προκειμένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως ‘μόνιμος βοσκότοπος’, κατά την έννοια του άρθρου 2, πρώτο εδάφιο, σημείο 2, του κανονισμού 796/2004, το καθοριστικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγματική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους ‘μόνιμους’ βοσκότοπους» (σκέψη 58 της απόφασης)”.

Η παραπάνω απόφαση μπορεί μεν να έχει εφαρμογή για το έτος 2008, όμως και για το έτος 2013 εκκρεμεί αναίρεση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον του Δικαστηρίου. Ήδη ολοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία και έχει υποβληθεί αίτημα στο Δικαστήριο για τη διεξαγωγή προφορικής συζήτησης, ο προσδιορισμός της οποίας εκκρεμεί (Απόφαση Επιτροπής ad hoc 50, Αριθμ. Δικ Υπόθεσης 0-797/18 Ρ).

You might also like