O Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΥπΑΑΤ

Υποσχέθηκε μάχη για τη νέα ΚΑΠ και πόλεμο ενάντια στις ελληνοποιήσεις

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεών του στα Υπουργεία. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ‘έξυπνη’ γεωργία, τη νέα ΚΑΠ και τις (παράνομες) ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων.
Φωτογραφίες: Πάνος Κατσαχνιάς

 

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, τους Υφυπουργούς Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνο Σκρέκα και τους Γενικούς Γραμματείς Δρ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και Δρ Γεώργιο Στρατάκο. Στις δηλώσεις του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ευχήθηκε καλή επιτυχία και τους διευκρίνισε οτι κυβέρνηση κι ελληνικός λαός περιμένουν πολλά απο το συγκεκριμένο υπουργείο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Η ατζέντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά φιλόδοξη, όχι μόνο διότι είναι μια πολιτική που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά και διότι έχουμε θέσει την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αλλά για να τα αξιοποιήσουμε, πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουμε να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε μια έξυπνη γεωργία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει και την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί όπως η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία, όπου υπάρχουν, δυστυχώς, σημαντικές καθυστερήσεις που, όπως σχολίασε κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Νέος νόμος για συνεταιρισμούς

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι  ο νέος νόμος για τους Συνεταιρισμούς, θα είναι ένα από τα πρώτα 10 νομοσχέδια, τα οποία και θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τη συνεργασία των αγροτών, τις Ενώσεις Παραγωγών, τα νέα συνεταιριστικά σχήματα πιο εύκολα, λιγότερο γραφειοκρατικά και να τους δώσει και τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθούν οι  αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό. Από αριστερά: Αραμπατζή, Μητσοτάκης, Βορίδης και Σκρέκας.

 

Ελληνοποιήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ οξύς όταν αναφέρθηκε στις ελληνοποιήσεις. «Και βέβαια, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπου θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά. Και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του. Και θέλω και εδώ να κάνω μια προειδοποίηση προς όλες και όλους ότι τα πράγματα στον τομέα αυτό θα αλλάξουν. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα και θα τα αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Είχαμε μία ενδιαφέρουσα και διεξοδική συζήτηση με τον πρωθυπουργό, όπου εκτέθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η διαπραγμάτευση για την νέα Ευρωπαϊκή ΚΑΠ, όπου στο επίκεντρό της θέτει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφή κατεύθυνση για τα θέματα της αντιμετώπισης των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των αγροτικών προϊόντων αλλά και για την πάταξη αυτού του φαινόμενου».

You might also like