Ηλίας Κοτόπουλος [ΕΦΧΕ]: «Θέλουμε μια υγιή αγορά» 

Το Dairy News συνομιλεί με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Χολστάιν

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Zootechnia 2019 η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, το Dairy News είχε ην ευκαιρία να συνομιλήσει δια ζώσης για πρώτη φορά  με τον κτηνοτρόφο τον Ηλία Κοτόπουλο, νέο πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ).
Συνέντευξη & φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου

 

Η συνομιλία μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Ημερίδας για τη βράβευση κτηνοτρόφων της φυλής Χολστάιν που έχουν πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις στις φάρμες τους και τα θέματα που συζητήσαμε ήταν η κατάσταση που επικρατεί στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ορθολογικοποίηση της αγοράς.

Dairy News| Κύριε πρόεδρε επικρατεί ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ηλίας Κοτόπουλος|  Είμαστε είδος προς …εξαφάνιση. Ελπίζουμε ότι με μια νέα νομοθεσία για το γιαούρτι και με το γάλα των πέντε ημερών, θα σώσουμε την παρτίδα. Θα επιστρέψουμε σε ένα πρότερο καθεστώς, διότι αν συνεχίσει να μας ‘παίζει’ με τον τρόπο αυτό η γαλακτοβιομηχανία, θα οδηγηθούμε, όπως και στην αιγοπροβατοτροφία, σε κλείσιμο μονάδων.

Πιστεύετε ότι το εισαγόμενο γάλα είναι το μείζον πρόβλημα της εποχής μας;

Είναι κάτι που γίνεται από τις βιομηχανίες. Όταν το γάλα είναι φθηνό έξω μας λένε ‘το αγοράζουμε φθηνότερα’, όταν αρχίσει να ανεβαίνει η τιμή του στο εξωτερικό μας λένε ‘δεν μας φτάνει η εγχώρια παραγωγή’. Είμαστε ξεκρέμαστοι απ΄ όλες τις πλευρές. Έρχεται από το εξωτερικό το άπαχο γάλα, παίρνουν το δικό μας λίπος και το συμπληρώνουν· το λίπος έξω είναι πολύ ακριβό αυτή τη στιγμή. Το εισαγόμενο γάλα είναι φθηνό· έρχεται άπαχο.

Η νομοθεσία για το γιαούρτι θα είναι μια ανάσα για τους κτηνοτρόφους;

Θα μας σώσει. Αν αποφασίσουν οι βιομηχανίες να δουλέψουν όλο το γιαούρτι με ελληνικό γάλα, θα τονωθούν οι υπάρχουσες μονάδες. Υπάρχουν μονάδες στην Ελλάδα, μπορούν αν το θελήσουν να ανεβάσουν την παραγωγή τους. Δεν θα ανέβουν εντυπωσιακά οι τιμές αλλά θα υπάρχει τουλάχιστον μια ισορροπία. Και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε χώρες που έχουν καπηλευτεί το ελληνικό γιαούρτι. Τι λένε δηλαδή οι Τσέχοι; ‘Αγοράζετε από εμάς γάλα, το κάνετε γιαούρτι και το λέτε ελληνικό γιαούρτι’. Έτσι όμως μπορούν αύριο να μας το ‘πάρουν’.

Είμαστε έτοιμοι ως εθνική παραγωγή να υποστηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια;

Είναι έτοιμη η παραγωγή. Κάθε φορά στέλνουμε σε κάθε νέα κυβέρνηση έναν προγραμματισμό ο οποίος, σύμφωνα με την εκτίμησή μας και χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ το κράτος, μπορεί να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή και να μειώσει τις εισαγωγές.

Ποια είναι η τεχνολογική εικόνα του κλάδου και πόσο έχει αλλάξει με τα χρόνια;

Αν δεν είχαμε πετύχει την μηχανολογική και τεχνολογική  αναβάθμιση δεν θα ήμασταν έκτοι στον κόσμο στα σωματικά κύτταρα, στις πιο χαμηλές δηλαδή θέσεις. Δεν είναι εύκολο να πετύχεις κάτι τέτοιο. Όσο προχωράει η τεχνολογία, τόσο την ακολουθούν οι μονάδες, δηλαδή όσες καταφέρνουν κι απομένουν ζωντανές. Η αγελαδοτροφία πηγαίνει πολύ γρήγορα παγκοσμίως κι εμείς παρακολουθούμε και υιοθετούμε, σε τεχνολογία, διαχείριση, σπέρματα, επιβίωση ζωών κ.λπ. Ότι δουλεύουν τα προηγμένα κράτη, δουλεύουμε κι εμείς. Αν δεν ακολουθήσεις την αγελαδοτροφία, θα τη χάσεις…

Πέρασαν πολλοί πολιτικοί από την έκθεση, ως συνήθως. Τι είπατε μαζί τους;

Να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Δεν πηγαίνουμε στα υπουργεία να ζητάμε λεφτά. Θέλουμε μια υγιή αγορά: ούτε εμείς να υποφέρουμε ούτε τα εργοστάσια. Θα πρέπει όλες οι πλευρές της αγοράς να μπορούν να ζήσουν.

You might also like