Αραμπατζή στην ημερίδα για Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή (ΔΕΘ):

«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση»

Ευκαιρία για αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής χαρακτήρισε η Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή τη φιλική προς το περιβάλλον Γεωργία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα σε μια χώρα με τα εδαφοκλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τη συγκεκριμένη διάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα και τις απαιτήσεις της αγοράς για Climate Smart Agriculture προϊόντα.

 

Η Φ. Αραμπατζή, κατά το χαιρετισμό της στην εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις για τον Πρωτογενή Τομέα και Μέτρα Στήριξης», της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, στη ΔΕΘ, τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ, υπό το πρίσμα μάλιστα της διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής 2021-2027.

Στόχος της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με την Σερραία πολιτικό, είναι  «η γεωργία της χώρας να γίνει ξανά ανταγωνιστική, μετά την ‘επίθεση’ που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια από την εξοντωτική φορολόγηση, την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, την πιστωτική ασφυξία, την σκανδαλώδη υπο-αξιοποίηση και κακοδιαχείριση των πόρων του ΠΑΑ (το μέτρο 17, για την επιδότηση ασφαλίστρου με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, βρέθηκε στα ‘αζήτητα’!), την εξίσου επικίνδυνη υπο-αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας με απορροφήσεις –σήμερα, εν έτει 2019- κάτω του 15%, την μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων».

 

Αναφέρθηκε επίσης  στο γεγονός οτι η κυβέρνηση Μητσοτάκη  υπέγραψε πρόσφατα  τη συμφωνία Σύστασης Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία η Υφυπουργός επισήμανε πως αυτές γίνονται όλο και πιο αισθητές στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη και υπογράμμισε: «Η γεωργία είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, που επηρεάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις δύο κινητήριες δυνάμεις στον πλανήτη σήμερα: την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Κι αν η πρώτη προκαλεί την εμφάνιση ενός νέου προστατευτισμού, στο περιβάλλον ούτε σύνορα υπάρχουν ούτε τείχη μπορούν να υψωθούν» τόνισε.


Όσο αφορά στην κλιματική αλλαγή,  η Υφυπουργός προέβη σε μια σημαντική επισήμανση: «Οι αποζημιώσεις επαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ – ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες – επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση».


Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και ειδικά των αγροτών, πρότεινε να υιοθετηθεί μια ισορροπημένη δέσμη υποχρεωτικών και προαιρετικών μέτρων και παρεμβάσεων, έξω από τη λογική των «απαγορεύσεων», που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο αντίθετο αποτέλεσμα.

You might also like