Ο K. Σκρέκας  στη σκηνή του 4th Global Agripreneurs Summit

Πόσο άμεση είναι η ανάγκη να ληφθούν αντίμετρα για την κλιματική αλλαγή; Τι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού; Πόσο σημαντική είναι η γνώση και η εκπαίδευση των αγροτών για τις μεθόδους της κυκλικής οικονομίας; Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα έδωσαν απαντήσεις σε ειδικό πάνελ του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας- Global Agripreneurs Summit- ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης, και η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

 

Ο Κωνσταντίνος Σκρέκας υπενθύμισε πόσο επηρεάζουν η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή την παραγωγή τροφής. «Πρέπει να εργαστούμε για να το αποτρέψουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας στο «κάδρο» της συζήτησης και το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Οι αγρότες πρέπει να εκπαιδευτούν στην ορθή χρήση νερού», σημείωσε ο Υφυπουργός, θέτοντας ως προτεραιότητες για την κυβέρνηση, τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης βλέπει μια ευκαιρία, με βάση το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες σε όλο τον κόσμο, για μια πραγματική μεταστροφή στην κυκλική οικονομία. “Πρότυπο για την Ελλάδα συνιστούν οι επιταγές της Ε.Ε.”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα στην γεωργική παραγωγή.

Τέλος, η Αγγελική Κοσμοπούλου τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν κανόνας αλλά εξαίρεση. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αγροδιατροφής, ούτως ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα.

You might also like