Η φτώχεια πρώτη πρόκληση για την παγκόσμια γαλακτοκομία

Πρώτα συμπεράσματα από το World Dairy Summit στην Πόλη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γαλακτοκομικών Προϊόντων (International Dairy Federation – IDF) διοργάνωσε  την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα (World Dairy Summit 2019) στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας από τους εκπροσώπους του κλάδου να συνεργαστούν για την καταπολέμηση των αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, κυρίως της φτώχειας.

 

«Αν συνεργαστούμε, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Judith Bryans πρόεδρος της IDF στην επίσημη ομιλία της κατά την έναρξη της World Dairy Summit 2019. Η σύνοδος κορυφής διήρκεσε τέσσερις ημέρες και στο επίκεντρό της βρέθηκαν μια σειρά από βιώσιμες λύσεις  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του γαλακτοκομικού κλάδου. Οι σύνεδροι ανήλθαν σε 1.000 από όλες τις ηπείρους.

Η διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού με θρεπτικά, βιώσιμα, ασφαλή και οικονομικά προσιτά τρόφιμα ήταν ασφαλώς το κύριο θέμα της διάσκεψης. Η πρόεδρος του IDF ανέφερε ότι ο θεσμικός φορέας του οποίου ηγείται, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας και άλλων θρεπτικών, ασφαλών και βιώσιμων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Από την πλευρά του οικοδεσπότη, ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπέκιρ Πακμεμιρλί στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή της χώρας του στον γαλακτοκομικό τομέα, σημειώνοντας ότι η γαλακτοκομική βιομηχανία στην Τουρκία κατατάσσεται τώρα στην όγδοη θέση στον κόσμο.

«Υπάρχει μια ισχυρή εστίαση στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα κι ένα φάσμα προγραμμάτων για την υποστήριξή τους. Η Τουρκία είναι πλέον έτοιμη να διευρύνει τις εξαγωγές της προς τη Μέση Ανατολή και τις αγορές της Άπω Ανατολής», δήλωσε ο ΜΠ. Πακμεμιρλί. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ύστερα από αρκετές προσπάθειες η Τουρκία εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τα αναγκαία πιστοποιητικά προκειμένου να μπορέσει, στο άμεσο μέλλον, να εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα στην αχανή αγορά της Κίνας. Ήδη 67 τουρκικές επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να κάνουν χρήση των πιστοποιητικών αυτών και να εξάγουν.


Στην κεντρική φωτογραφία, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της International Dairy Federation έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξήχθη η World Dairy Summit 2019. Στα αριστερά η πρόεδρος της IDF Judith Bryans.

You might also like