Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τυριών Μπέργκαμο

Ελληνικά τυριά επιστρέφουν στην πατρίδα με 29 χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια!

Ολοκληρώθηκε χθες η μεγάλη έκθεση τυροκομίας FORME και ο παγκοσμίου φήμης διαγωνισμός τυριών ‘World Cheese Awards’ που φιλοξενήθηκε στο Μπέργκαμο, στην Ιταλία, στο πλαίσιο της έκθεσης. Μεγάλος κινητής ήταν το οργανικό μπλε τυρί Rogue River Blue της αμερικανικής εταιρείας Rogue Creamery από το Όρεγκον των ΗΠΑ, το θετικό όμως για την Ελλάδα ήταν η εξαιρετική παρουσία των ελληνικών τυριών. To Dairy News βρέθηκε στην ιστορική πόλη της Λομβαρδίας και κατέγραψε τα όσα έγιναν στην έκθεση και το διαγωνισμό.
Αποστολή Dairy News στο Μπέργκαμο: Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη Menarin

 

Στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τυριών στο Μπέργκαμο της Ιταλίας τα ελληνικά τυριά τα πήγαν εξαιρετικά αφού από τα 13 βραβεία που απέσπασαν το 2018, εφέτος έφτασαν στα 29: 5 χρυσά, αργυρά και χάλκινα!

Εκτός από την ανάδειξη του καλύτερου τυριού στον κόσμο, οι 260 κριτές στο Μπέργκαμο είχαν ως έργο τους να δοκιμάσουν τα 3.804 τυριά που συμμετείχαν στα  ‘World Cheese Awards’ (αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση) και να βραβεύσουν με χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο περίπου 1.000  τυριά, τα οποία θα ξεχώριζαν με βάση τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, η χώρα προέλευσης, το τυροκομείο και η ονομασία των τυριών  ήταν άγνωστα στους κριτές.

 

Ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα και η γεωγραφία των ελληνικών βραβείων: από την Θράκη μέχρι την Κρήτη κι από την Μυτιλήνη μέχρι την Αθήνα, τα μικρά παραδοσιακά τυροκομεία αλλά και οι μεγαλύτερες τυροκομικές μονάδες βρίσκονται δίπλα δίπλα και τελικά επιβραβεύονται, στην προσπάθεια για παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων που εκφράζουν, τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν, την παράδοση, τον τόπο και την ιστορία του.

Ιδιαίτερα για τους ‘μικρούς’ αυτή η αναγνώριση έχει σημαντικό ειδικό βάρος, την νοιώθουν ως αναγνώριση των κόπων τους και της επιμονής τους να συνεχίσουν το έργο τους σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Όμως εκτός από την προφανή συγκίνηση και χαρά  τη στιγμή που έμαθαν για το βραβείο, μετά από την σύντομη κουβέντα που είχε το Dairy News μαζί τους, μας έκανε εντύπωση το πόσο συνειδητοποιημένοι ήταν στο ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος  για να σταθούν στην τοπική αλλά και διεθνή αγορά.

 

Για την προώθηση και προβολή του τυροκομικού μας πλούτου, η  συνεργασία και συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ, Περιφέρειας, Υπουργείου, Επιμελητηρίων, κλπ.) μετά από το παράδειγμα των Ιταλών στο Μπέργκαμο, καθίσταται επιτακτική περισσότερο από ποτέ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το κορυφαίο τυροκομικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε στο Μπέργκαμο, θα παρουσιάσουμε στο χειμερινό τεύχος του Dairy News το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.


Δείτε τα βραβεία που απέσπασαν τα ελληνικά προϊόντα:  WCA 2019 GREECE

You might also like