Στον Τύρναβο οι κτηνοτρόφοι για γάλα, φέτα και Διεπαγγελματική

Κλειστά χαρτιά και αναμονή από τους κύρους 'παίκτες' σε κλίμα έντασης

Μεγάλη συνάντηση προέδρων κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών απ΄ όλη την Ελλάδα θα φιλοξενήσει απόψε ο Τύρναβος, μετά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στη γαλακτοκομική αγορά. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει να αποκαλύψει τις προθέσεις του, οι εκπρόσωποι τηρούν αποστάσεις από τις ‘δύο Διεπαγγελματικές’ που έχουν προκύψει και  ο κλάδος, δυστυχώς, κάνει βήματα προς τα …πίσω.

 

Άγνοια δηλώνουν ορισμένοι  κτηνοτροφικοί σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα με τους οποίους μίλησε σήμερα το Dairy News  σχετικά με την προσπάθεια του Θεσσαλού βιομήχανου Μιχάλη Σαράντη να παρακάμψει τις διαδικασίες συγκρότησης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας – η οποία πάντως έχει βαλτώσει μετά τις εκλογές- προκειμένου να συστήσει μια νέα Οργάνωση, με τη συνεργασία ορισμένων κτηνοτροφικών συλλόγων της Θεσσαλίας.

Μιλώντας με πρόεδρο θρακιώτικου συλλόγου, ο οποίος μάλιστα φερόταν ότι στήριζε την πρωτοβουλία Σαράντη, μας δήλωσε ότι δεν συμμετέχει προς το παρόν σε καμία κίνηση για δημιουργία νέας Διεπαγγελματικής και θα περιμένει την αποψινή συνάντηση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, στην οποία θα λάβει μέρος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα και, στη συνέχεια, να πάρει θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αιγοπροβατοτρόφοι από το νομό Δράμας. Μιλώντας με εκπρόσωπό τους, ο οποίος πάντως δεν θα παραβρεθεί στον Τύρναβο, το Dairy News διαπιστώνει ότι κι αυτοί θα τηρήσουν αποστάσεις και από την υφιστάμενη αλλά και από την προσφάτως ανακοινωθείσα Διεπαγγελματική, εκτιμώντας ότι η κίνηση Σαράντη έχει κι ένα θετικό στοιχείο: «θα πέσουν οι μάσκες εκείνων που όλο αυτό το διάστημα έχουν καταντήσει τη Διεπαγγελματική ένα σήριαλ, μια ντροπή, υποβαθμίζοντας τη νοημοσύνη μας» όπως μας είπε χαρακτηριστικά μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας.

Από την πλευρά του κορυφαίος συνεταιριστής από την Πελοπόννησο, ο οποίος είχε εμπλακεί στη δημιουργία της υφιστάμενης Διεπαγγελματικής, αποδίδει την αναστάτωση που έχει προκληθεί στο γεγονός οτι την ώρα που η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας είχε φτάσει πολύ κοντά στη λύση κι απέμεναν κάποια διαδικαστικά το καλοκαίρι, προκηρύχθηκαν εκλογές, οι συνομιλίες ‘πάγωσαν’ και η νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε μετά τις εκλογές, αποφάσισε να φέρει ένα νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων συνολικά, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει μια υπόθεση πολλών χρόνων που βρισκόταν ‘στα τελειώματα’.

Ο ίδιος κρατάει αποστάσεις από την ‘κίνηση Σαράντη’, εκτιμώντας οτι τα προβλήματα της φέτας και, γενικότερα, της γαλακτοκομικής αγοράς, είναι πολύ μεγάλα και αρκετά σύνθετα για να μπορέσει να τα λύσει ένας επιχειρηματίας, ένας πολιτικός ή ένας κτηνοτροφικός σύλλογος κάνοντας ‘παλληκαρισμούς’.

Υπάρχουν όμως και δυνάμεις που αντιμετωπίζουν θετικά την πρωτοβουλία Θεσσαλών κτηνοτρόφων υπό τον Μ. Σαράντη. Κορυφαίος τυροκόμος από την Ελασσόνα μας δήλωσε οτι αν και δεν γνωρίζει το καταστατικό και τους σκοπούς της νέας Διεπαγγελματικής, την αντιμετωπίζει ως ένα ‘νέο ξεκίνημα’ από τη στιγμή που η υφιστάμενη Διεπαγγελματική δεν έχει λειτουργήσει ακόμα- ο ίδιος θεωρεί οτι ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Σημαντικός συνεταιριστής κτηνοτροφικού συλλόγου με μεγάλα συμφέροντα στην γαλακτοπαραγωγή από την Καρδίτσα, ο οποίος συμμετέχει στην κίνηση Σαράντη, μας δήλωσε οτι η προσπάθεια δεν θα πρέπει να χρεωθεί σε έναν επιχειρηματία αλλά στους κτηνοτρόφους οι οποίοι επιθυμούν να συνδέσουν την μεταποίηση με την παραγωγή και να δώσουν στην φέτα την αξία που πρέπει να έχει. Όπως μας εξήγησε “θα πρέπει κάποια στιγμή να διαχωρίσουμε τον συνδικαλισμό από την παραγωγή”, καθώς σε μια Διεπαγγελματική θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι παραγωγοί με τον όγκο της πρώτης ύλης που συνεισφέρουν κι όχι συνολικά η κτηνοτροφία με την αμιγώς συνδικαλιστική της έκφραση.

You might also like