Αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ και συνεταιρισμοί πρώτα στο ΥπΑΑΤ

Δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη- στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση

Όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές του υπουργού ΑΑΤ Μάκη Βορίδη στην ανάγκη να στραφεί η ασφάλιση του αγροτικού κόσμου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο υπουργός εξέφρασε τη σαφή πρόθεσή του για την αναδιοργάνωση του συστήματος των γεωργικών εισφορών με την εμπλοκή σε αυτό και της ιδιωτικής ασφάλισης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ.

 

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να εμπλέξει την ιδιωτική ασφάλιση και συμπλήρωσε ότι «η προσπάθεια μας είναι να μην αυξηθούν οι εισφορές, αλλά να υπάρξει ένα σύστημα μεικτό όπου ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση θα παρέχουν μία ομπρέλα καλύψεων». Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ είναι κάτι πολύ σύνθετο και θα πάρει χρόνο» προσθέτοντας ότι ο οργανισμός λειτουργεί με παθητικό 40 – 50 εκατ. ευρώ και «αυτό γεννά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του». Ανέφερε δε ότι στόχος είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου το οποίο με την αναδιοργάνωση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων της χώρας και με την εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τον παραγωγό.

Για τους νέους συνεταιρισμούς

Κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, ο Μ. Βορίδης είχε έναν άκρως εποικοδομητικό διάλογο με συνεταιριστές της περιοχής τους οποίους ενημέρωσε για τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση στο ζήτημα των Συνεταιρισμών και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο πλαίσιο λειτουργίας τους προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Κατά την παραμονή του στη Μεσσηνία ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελαιοτριβείο – τυποποιείο Καρούμπαλης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σύκων και Ξηρών Καρπών «ΣΥΚΙΚΗ» καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης Ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» που λειτουργεί σε συνεργασία με την Κωνσταντόπουλος Α.Ε και να συζητήσει με εκπροσώπους των συνεταιρισμών, τρόπους για την ανάδειξη των προϊόντων τους στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

You might also like