Ισπανική τυροκομική οικοτεχνία

Ένα βίντεο από το κανάλι του FACEnetwork

Το Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τοπικών τυροκόμων το οποίο ξεκίνησε το 2006 ως μια μορφή συνεργασίας ανάμεσα σε τυροκόμους από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά με το χρόνο εξελίχθηκε πανευρωπαϊκά.

 

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το συγκεκριμένο δίκτυο είναι η ανταλλαγή πληροφοριών κι εμπειριών, τα ζητήματα νομοθεσίας και το ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και ζητήματα εμπορίας και προώθησης των τυροκομικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο των ενεργειών του δικτύου FACEnetwork  εντάσσονται και τα βίντεο με το έργο τοπικών παραγωγών κι ένα τέτοιο αυτό που παρουσιάζεται εδώ.

Ο Ισπανός τρίτης γενιάς αιγοτρόφος, στο βίντεο του FACEnetwork, με ένα μικρό κοπάδι υγιέστατες γίδες, (απαλλαγμένο από βρουκέλλωση – φυματίωση) παράγει τυριά από νωπό γάλα, που εκτός από τη φάρμα του και τις αγορές παραγωγών πωλούνται πια σε καταστήματα με εκλεκτά τρόφιμα.

Οι ομοιότητες σε τοπίο, ζώα, ανθρώπους με τη χώρα μας είναι φανερή, ας ευχηθούμε σύντομα να καμαρώνουμε και μεις εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα από οικοτεχνικές επιχειρήσεις των κτηνοτρόφων μας.

H ελληνική συμμετοχή μέχρι στιγμής στο Δίκτυο είναι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και όποιος ενδιαφέρεται για πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν.

Δείτε το βίντεο (με αγγλικούς υπότιτλους) εδώ. Κεντρική φωτογραφία: www.milchhandwerk.info

You might also like