Φωτεινή Αραμπατζή: «Προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα»

Η υφυπουργός σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

«H ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία: Πυλώνες Ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων» του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην Αθήνα.

 

Αναφερόμενη στις συζητήσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Νέας Πράσινης Συμφωνίας (New Green Deal), προκειμένου να αναγράφεται σε κάθε συσκευασία τροφίμου το οικολογικό αποτύπωμά του, η κ. Αραμπατζή ανέδειξε τις προοπτικές, που διανοίγονται για τα ελληνικά τρόφιμα «ειδικά στις χώρες, όπου οι κοινωνίες έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, που κατά τεκμήριο είναι οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα».

«Το ελληνικό μοντέλο απέχει πολύ από την βιομηχανοποιημένη, εντατική γεωργία και κτηνοτροφία άλλων χωρών. Ειδικά η εκτατική αιγοπροβατοτροφία που κυριαρχεί στη χώρα μας, συγκαταλέγεται στους πλέον φιλικούς προς το περιβάλλον κλάδους κτηνοτροφίας και μπορεί – μέσω φυσικά και της βιομηχανίας τροφίμων – να αποτελέσει την ατμομηχανή της αγροτικής οικονομίας», σημείωσε.

Ευοίωνες οι προοπτικές

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε:«Στα τρόφιμα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι επίκεινται τεκτονικές αλλαγές την επόμενη 10ετία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, ενός ισχυρού, δυναμικού, ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής μεταποίησης καθώς αντιπροσωπεύει το 25,5% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης στη χώρα μας έναντι 12,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δίνει δουλειά, άμεσα και έμμεσα, σε 360 χιλιάδες εργαζόμενους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 14,2 δισ. ευρώ. Χρειάζεται βεβαίως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, όπως είναι ο μοναδικός θησαυρός της βιοποικιλότητας με 6.700 είδη, εκ των οποίων το 22% υπάρχει μόνο στη χώρα μας, και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και κυρίως το μυαλό μας ώστε να προσαρμοζόμαστε στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες διεθνώς».

Η Φ. Αραμπατζή χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι η Ελλάδα διαθέτει:«βιομηχανίες τροφίμων, που επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και παρουσιάζουν υψηλής ποιότητας νέα προϊόντα και πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό. Και μάλιστα νέους επιστήμονες που εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν το επιχειρηματικό ρίσκο για μια καινοτόμο ιδέα τους, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών καινοτομίας, που ευτυχώς ολοένα και πυκνώνουν στη χώρα μας».

You might also like