Στην ποδιά των αγροτών, σφάζονται παλλικάρια

Μάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης εντός κι εκτός Βουλής για τα αγροτικά ζητήματα

Σκληρή μάχη δίνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για τα ‘μάτια’ του αγροτικού κόσμου σε μια περίοδο που συζητιέται ο προϋπολογισμός και λαμβάνονται αποφάσεις – οικονομικές, φορολογικές, ασφαλιστικές κ.ά. – που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων παραγωγών μέσα στο 2020. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης των αγροτών ενώ η αντιπολίτευση επιμένει πως το αγροτικό εισόδημα θα συρρικνωθεί εντός του 2020. Πεδίο αντιπαράθεσης ο προϋπολογισμός και το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς.

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης κατόπιν συνεννόησης με τον ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη ανακοίνωσε τη δημιουργία -σε πρώτο χρόνο- 54 σημείων εξυπηρέτησης ασφαλισμένων αγροτών από επτά περιφερειακά σημεία που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. «Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση 487.780 αγροτών και 153.806 προστατευόμενων μελών τους, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στόχος της Κυβέρνησης είναι τα 54 σημεία εξυπηρέτησης που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από το πρώτο τετράμηνο του 2020, να αυξηθούν σε 119» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Εντός του Ιανουαρίου 2020 θα αποκεντρωθούν από την Αθήνα και οι αρμοδιότητες των παροχών (επιδόματα, έξοδα κηδείας, κ.λπ.), με αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό και τη δραστική μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των σχετικών αιτημάτων. Η δράση ολοκληρώνεται μέσα στον Απρίλιο του 2020 σε όλη την επικράτεια με τη σταδιακή διάθεση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέσω του δικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για τη πλειοψηφία των συναλλαγών, χωρίς να απαιτείται καμία μετακίνηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, «με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών τους, μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων τους και διασφαλίζεται η σταδιακή μετάβαση τους στη νέα εποχή. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι η μέριμνα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της και αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά της».

Ο προϋπολογισμός

Η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο όπου αυτές τις ημέρες συζητείται ο προϋπολογισμός του 2020.Σύμφωνα με την υφυπουργό ΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή,  « o πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τους αγρότες, την εποχή που η φορολόγησή τους θα μειώνεται, η επιχειρηματική τους δραστηριότητα θα διευκολύνεται, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός τους θα ενισχύεται και τα γραφειοκρατικά ‘τείχη’ θα πέφτουν το ένα μετά το άλλο».

Η Σερραία υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 στοχεύει σε αγρότες οικονομικά ανεξάρτητους όχι μόνο να παράγουν αλλά πλέον, μέσα και από οργανωμένες συλλογικότητες να τυποποιούν, να μεταποιούν και να εμπορεύονται οι ίδιοι την παραγωγή τους, στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας, με την προστιθέμενη αξία, σημαντικά το εισόδημά τους.


Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά είναι η διάθεση των εισφορών, κτηνοτρόφων – τυροκόμων υπέρ ΕΛΓΟ αποκλειστικά για ελέγχους στο κρέας, το γάλα, τα αυγά, την προστασία της ελληνικής παραγωγής και της εθνικής μας οικονομίας.


Η κ. Αραμπατζή έθεσε ως στρατηγικούς στόχους «τη μείωση κόστους παραγωγής, την αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου, την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος».

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στους τομείς των αρμοδιοτήτων της, η κ. Αραμπατζή επισήμανε σχετικά με τα κτηνοτροφικά θέματα: «Με τομέα αιχμής την ορεινή, εκτατική αιγοπροβατοτροφία, την πλέον φιλική στο περιβάλλον μορφή κτηνοτροφίας- ασυναγώνιστο όπλο μας στις απαιτήσεις της νέας πράσινης Συμφωνίας, θέτουμε σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία αξιοποιώντας καλές πρακτικές από το Ιρλανδικό μοντέλο και ιδίως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Milkflex, που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων – συνδεδεμένων με την τιμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους».

Φωτεινή Αραμπατζή, υφυπουργός ΑΑΤ: έχει σχέδια για την εκτατική αιγοπροβατοτροφία κι ο κτηνοτροφικός κόσμος περιμένει την υλοποίησή τους.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην ομιλία του στην στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2020 τον χαρακτήρισε  «Προϋπολογισμό διάψευσης προεκλογικών υποσχέσεων για την κοινωνία». Στην τοποθέτησή του κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2020 ο Βουλευτής Λακωνίας και  Τομεάρχης Αγροτικού της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα οτι «ο προϋπολογισμός του 2020 χαρακτηρίζεται ως προϋπολογισμός διάψευσης των προεκλογικών υποσχέσεων για την κοινωνία. Και είναι ένας προϋπολογισμός διάψευσης, γιατί βασική προεκλογική επικοινωνιακή δέσμευση της ΝΔ ήταν η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ΑΑΤ, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ως ταξικός με ενίσχυση των λίγων και ισχυρών σε βάρος της κοινωνίας ενώ εκτιμάει οτι  για τους αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, στη φορολογία θα υπάρξει ελάφρυνση-‘ψίχουλα’ μέχρι 173 ευρώ το χρόνο.

You might also like