Αν. Γκουγκουλιάς (Γάλα Ελάςς): « Έχει ‘μαγιά’ η Ελασσόνα»  

Συζητάμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Θεσσαλικού συνεταιρισμού

Ο Αναστάσιος Γκουγκουλιάς, διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας είναι ένας νέος άνθρωπος που από το μετερίζι της σημαντικής Θεσσαλικής πόλης δίνει τη δική του μάχη για να κρατήσει τον Συνεταιρισμό υγιή και αναπτυσσόμενο. Κι αυτό, στις εποχές μας, δεν είναι πάντα μια εύκολη δουλειά…
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η Ελασσόνα είναι μια από τις σημαντικότερες αιγοπροβατοτροφικές περιοχές της χώρας με μακραίωνη παράδοση, δυναμικό έμψυχο υλικό, υψηλού επιπέδου προϊόντα και φήμη που ασφαλώς ξεπερνάει τα σύνορα της μικρής χώρας μας.

Είναι όμως και μια περιοχή που υποφέρει από χρόνιες δυσλειτουργίες της κτηνοτροφικής παραγωγής και δομικά προβλήματα στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και του μάρκετινγκ. Τα τελευταία χρόνια, με τον Αν. Γκουγκουλιά στο τιμόνι του,  ο Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς από την Ελασσόνα όχι μόνο ‘μαθαίνει’ τα κατατόπια της σύγχρονης επιχειρηματικότητας αλλά αποδεικνύεται κι ένας ‘άριστος’ μαθητής καθώς διέρχεται αλώβητος από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, προσφέρει έργο στην περιοχή και κάνει σχέδια για το μέλλον.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το στέλεχος του Γάλα Ελάςς σε επίσκεψή μας στη Θεσσαλική πόλη και να συζητήσουμε τα θέματα που τον αφορούν. Σε μια πρώτη φάση πάντως, του ζητάμε να μας δώσει μερικά στοιχεία για το ‘δυναμικό’ που διαχειρίζεται.

7.500 τόνοι γάλα το χρόνο

«Ο Συνεταιρισμός απαρτίζεται από 100 αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, περίπου 45.000 είναι τα ζώα μας,  αλλά θα έλεγα πως μας προσδιορίζει περισσότερο το τονάζ το οποίο είναι περίπου 7.500 τόνοι γάλα το χρόνο: 7.000 τόνοι πρόβειο και περίπου 600 τόνοι γίδινο. Η παραγωγή αυτή αντιπροσωπεύει την Ελασσόνα και τα τριγύρω χωριά της κι ένα-δύο χωριά στο Λιβαδερό, στον νομό Κοζάνης, από τα οποία επίσης παίρνουμε γάλα».

Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός δεν μεταποιεί το γάλα που παράγουν τα μέλη του αν και είναι στα πλάνα του. «Θέλουμε να κάνουμε κι εμείς κάτι με τον ‘λευκό χρυσό’ της χώρας, ειδικά εμείς, που βρισκόμαστε στην ‘πηγή’ αυτού του προϊόντος. Προς το παρόν εμπορευόμαστε το γάλα και το διαθέτουμε κυρίως  σε τέσσερις μεγάλες  γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής. Έχουμε συνεργασία με τις Μπίζιος, Έξαρχος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και το Θεσσαλικό Τυροκομείο Τρικάλων. Δίνουμε επίσης στην ΤΡΙΚΚΗ και σε ένα μικρό τυροκομείο στη Λάρισα, τον Χατζή, που φτιάχνει γιαούρτι» μας εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος.

Ελασσόνα: όπως όλες οι αιγοπροβατοτροφικές ζώνες της χώρας, υποφέρει και αυτή από έλλειψη βοσκήσιμων γαιών που θα επέτρεπαν στους κτηνοτρόφους να αυξήσουν την παραγωγή τους

 

Στα 80 λεπτά η τιμή στο γάλα

Οι τιμές του γάλακτος δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια συζήτηση. Ο συνομιλητής μας, μας ενημερώνει ότι η τιμή το τελευταίο ενάμιση έτος έχει υποχωρήσει αισθητά. Αυτή τη στιγμή (άνοιξη 2019) βρίσκεται για τα μέλη του Συνεταιρισμού στα 80 λεπτά το λίτρο. «Δεν θεωρούμε ότι είναι μια αντιπροσωπευτική τιμή του εμπορεύματος- θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη αλλά όπως καταλαβαίνετε η βιομηχανία πιέζει προς τα κάτω, εμείς πιέζουμε προς τα πάνω. Οι βιομηχανίες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν παραπάνω και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να στηρίξουν την κτηνοτροφία».

 Ζητάμε από τον Αν. Γκουγκουλιά να μας σχολιάσει τη νέα πολιτική ελέγχων που προωθεί το ΥπΑΑΤ και, όπως οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν διαφωνεί. «Παρακολουθούμε τις θέσεις της πολιτείας και τη νομοθεσία, το θέμα είναι να δούμε στην πράξη τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων. Είμαστε υπέρ των ελέγχων αλλά δεν θεωρούμε ότι όλα είναι παράνομα. Κάποιοι μπορεί να κινούνται νόμιμα, αρκεί όμως να γίνεται ο αναγκαίος διαχωρισμός: το ελληνικό γάλα να χρησιμοποιείται για φέτα και τα άλλα γάλατα στα άλλα τυριά. Θέλουμε τη νομιμότητα» υποστηρίζει με πάθος.

Η Ελασσόνα, όπως και άλλες αιγοπροβατοτροφικές ζώνες της χώρας, αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα από την έλλειψη βοσκήσιμων γαιών και για το θέμα αυτό, ζητήσαμε τη γνώμη του διευθύνοντα συμβούλου του Γάλα Ελάςς.

«Το πρόβλημα των βοσκήσιμων γαιών δεν είναι τωρινό, είναι πάνω από μισό αιώνα. Το Δασαρχείο στην Ελασσόνα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα αν και τα αυτά προέρχονται από την κεντρική διοίκηση- όπως σας είπα είναι χρόνιο και πανελλαδικό πρόβλημα. Θεωρώ πως όλοι οι φορείς πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα της βόσκησης των ζώων. Τα Σχέδια που υλοποιήθηκαν πέρυσι είναι σε θετική κατεύθυνση στην προσπάθεια να δημιουργηθεί γη, περιμένουμε ‘όμως να τα δούμε στην πράξη. Θέλουμε να βλέπουμε πράξεις, πλέον».   

 Το Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς από την Ελασσόνα ‘μαθαίνει’ τα κατατόπια της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και κάνει σχέδια για το μέλλον.

 

Τόπο στους νέους

Όταν συναντήσαμε τον Αν. Γκουγκουλιά η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας είχε μόλις ξεκινήσει τη δραστηριότητά της και, όπως ήταν φυσικό, δεν χάσαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε για το νέο δυναμικό της περιοχής και πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα. Ο συνομιλητής μας είναι ασφαλώς ενθουσιασμένος. «Στην Ελασσόνα υπάρχει η σημαντική μαγιά νέων παιδιών για να ασχοληθούν με τον κλάδο, παιδιά μορφωμένα που επιχειρούν στην πρωτογενή παραγωγή. Εμείς τον κτηνοτρόφο τον ‘βλέπουμε’, ως επιχειρηματία όχι ως τσομπάνο. Αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και τουρισμός είναι οι μεγάλες ‘βιομηχανίες’ της χώρας» σχολιάζει με έμφαση.

Άλλωστε κι ο ίδιος ο Συνεταιρισμός αποτελείται σχεδόν μόνο από νέους κτηνοτρόφους. Μπορεί να είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς κτηνοτρόφοι αλλά είναι νέοι και στο μυαλό όπως υπερηφανεύεται ο συνομιλητής μας. «Αξιοποιούν ασφαλώς την εμπειρία των παλαιότερων γενιών, αλλά βλέπουν ‘μπροστά’. Αυτό είναι το θετικό και τ’ όμορφο…» υποστηρίζει ο Αν. Γκουγκουλιάς.

You might also like