Εκτροφή προβάτων και αιγών: τι πρέπει να ξέρω;

Έκδοση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα για νέους κτηνοτρόφους

Μια εκλεκτή ομάδα ερευνητών του δραστήριου Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών (ΙΚΕ) στο παράρτημα του ΕΛΓΟ- Δήμητρα στη Θεσσαλονίκη συνέγραψαν και υπογράφουν τα κεφάλαια ενός εύχρηστου εγχειριδίου το οποίο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες κτηνοτρόφους όσο και σε αυτούς που επιθυμούν να εισέλθουν στην πρωτογενή παραγωγή.

 

ΕΛΓΟ- Δήμητρα

Εκτροφή προβάτων και αιγών: τι πρέπει να ξέρω;

  • Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών
  • ISBN: 978-960-98079-2-0
  • Θεσσαλονίκη 2015
  • 98 σελ.
  • Δωρεάν διανομή

 

Ολιγοσέλιδο και συνοπτικό, το εγχειρίδιο αποτελεί πλήρη εισαγωγή στην αιγοπροβατοτροφία. Είναι ένας πρακτικός οδηγός για τους κτηνοτρόφους στην καθημερινή μάχη που δίνουν για να κρατήσουν το κοπάδι τους υγιές και παραγωγικό, αλλά και την επιχείρησή τους  βιώσιμη και κερδοφόρα. Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο διευθυντής του ΙΚΕ Δρ. Αντώνης Ζδράγκας: «Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου κατά γενική ομολογία είναι δύσκολο και προπάντων απαιτεί γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως η εκτροφή, η γενετική βελτίωση και η αναπαραγωγή, η υγεία και η ευζωία, η διατροφή και η υγιεινή διαχείριση του γάλακτος και των μικρών τυροκομείων». Το  υλικό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η συγγραφή του βιβλίου προέρχεται από τις ημερίδες που πραγματοποίησε το ΙΚΕ για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο συγκεκριμένου έργου  για την ιχνηλάτιση της ποιοτικής ταυτότητας και της αυθεντικότητας ελληνικών ΠΟΠ τυριών.

 

Αξιοποιήθηκαν επίσης και οι σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους κτηνοτρόφους προς την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου. Ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα διαπίστωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας έχουν ανάγκη από άμεση και σφαιρική ενημέρωση και αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει – συνοπτικά και σε πρώτο χρόνο- το παρόν βιβλίο.

Πρώτες οι απειλητικές νόσοι

Στα κεφάλαιά του μπορεί να περιηγηθεί κανείς σε όλο το φάσμα των καθημερινών εργασιών που εκτελεί ο σύγχρονος κτηνοτρόφος αλλά και των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ή ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια κτηνοτροφική μονάδα. Έτσι τα κεφάλαια για τα σπουδαιότερα λοιμώδη νοσήματα των προβάτων και των αιγών – αφθώδης πυρετός, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά προβάτων, άνθρακας, παραφυματίωση, βρουκέλλωση, χλαμυδιακή αποβολή, λοιμώδης αγαλαξία, λοιμώδης πλευροπνευμονία, λιστερίωση, τρομώδης νόσος, παράσιτα κ.ά.- είναι τα πρώτα που θα διαβάσει ο κτηνοτρόφος.

Στο βιβλίο περιγράφονται βασικές αρχές ευζωίας προβάτων και αιγών ενώ εξηγείται με συνοπτικό αλλά κατανοητό τρόπο η κορυφαίας σημασίας διαδικασία της διατροφής. Όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς του βιβλίου: «η διατροφή των γαλακτοπαραγωγικών προβάτων και αιγών δεν μπορεί να τυποποιηθεί, ώστε τα διατροφικά προγράμματα να είναι τα ίδια για όλες τις εκτροφές. Αποτελεί μια δυναμική κατάσταση που απαιτεί προσαρμογές στην ποσότητα και σύνθεση των χορηγούμενων σιτηρέσιων».

Τεχνητός; θηλασμός και γενετική βελτίωση

Ο αναγνώστης θα διαβάσει ενδιαφέρουσες προτάσεις των επιστημόνων για σχήματα τεχνητού θηλασμού, ενώ πολλές πληροφορίες και συμβουλές δίνονται για το μείζον ζήτημα της γενετικής βελτίωσης και  διαχείρισης των εκτροφών καθώς σε αυτό το σημείο διαπιστώνουν οι ερευνητές ότι βρίσκεται το ‘κλειδί’ για την ελληνική παραγωγή.

Η διαχείριση των αρσενικών ζώων, η τεχνητή σπερματέγχυση, η μεταφορά εμβρύων, ο τοκετός και οι παρεμβάσεις κατά τη διαδικασία του, αλλά και το άρμεγμα είναι μερικά από τα επιμέρους κεφάλαια στο εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο του ΕΛΓΟ- Δήμητρα.

Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην υγιεινή σε ένα μικρό τυροκομείο. Εδώ παρουσιάζονται οι βασικές απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τυριών, δίνονται συμβουλές για τη θερμική επεξεργασία του γάλακτος αλλά και για τον καθαρισμό του τυροκομείου και του εξοπλισμού.

You might also like