“Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη”

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη

  • Εκδόσεις Στέντορας
  • 256 σελ.
  • Αθήνα, 2019
  • Δωρεάν διανομή

Ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι μια εμβληματική φιγούρα του αγροτικού ρεπορτάζ, άνθρωπος που κερδίζει τον συνομιλητή του με το πηγαίο χιούμορ, το οξύ πνεύμα και την ευρυμάθειά του. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένας άνθρωπος με πάθος για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή αλλά  με ‘αιρετικές’ απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πορευτούμε ως έθνος, ως παραγωγή, ως οικονομία κι ως κοινωνία.

Τις απόψεις του αυτές τις κοινωνεί συχνά στα μέσα όπου αρθρογραφεί αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του σε συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις του αγροτικού κόσμου. Το ειλικρινές ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του μόχθου, τον έχει κάνει να τους παρακολουθεί συνεχώς και να βρίσκεται όσο πιο συχνά γίνεται κοντά τους: σε αγρούς και θερμοκήπια, σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε μεταποιητικές εγκαταστάσεις. Αλλά και σε πανεπιστημιακές σχολές κι εργαστήρια, σε συνέδρια και εκδηλώσεις· όπου χτυπάει η (αγροτική/ παραγωγική) καρδιά της πολύπαθης χώρας μας.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Τα τελευταία χρόνια, ο Δ. Μιχαηλίδης έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, γυρνώντας όλη την Ελλάδα και προσπαθώντας να εμφυσήσει στις παραγωγικές δυνάμεις που παραμένουν στην ελληνική περιφέρεια τις αρχές μιας διαφορετικής φιλοσοφίας για την τοπική – κι όχι μόνο- ανάπτυξη. Παράλληλα αρθρογραφεί ακατάπαυστα και μοιράζεται τις σκέψεις του με το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό του – που δεν εξαντλείται μόνο σε ανθρώπους της παραγωγής-  πάντα με αιχμηρό, ενίοτε ‘ενοχλητικό’ για τα κακώς κείμενα και τους άρχοντες ύφος.

Σε αυτή τη φάση της πλούσιας επαγγελματικής δραστηριότητάς του, ο Δ. Μιχαηλίδης αποφάσισε να εκδώσει σε βιβλίο κείμενά του που έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα και τα περισσότερα έχουν δημοσιευτεί στο πολύ γνωστό newsletter ‘ΑγροΝέα’. Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ξεκίνησε να γράφει το 2000 τα ‘ΑγροΝέα’ και να τα κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με την ίδια ακριβώς μορφή, μέσω fax (τότε, με e-mail σήμερα), με αφορμή την υποστήριξη 19 Ομάδων Τοπικής Δράσης, οι οποίες υλοποιούσαν προγράμματα Leader στην ελληνική ύπαιθρο. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασής του είναι το βιβλίο ‘Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη’  το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Στέντορας με τις οποίες συνεργάζεται ο συγγραφέας και σε άλλες δραστηριότητες.

Ένα ισχυρό τηλεσκόπιο

Στο βιβλίο ‘Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη’ περιλαμβάνονται κείμενα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Στέντορας και αλλού κι αποτελούν σκόρπιες αλλά ενδεικτικές  ‘φωτογραφίες’ από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίο μοιάζει να μην θέλει να ασχοληθεί κανένας.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, όλοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη ή με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ή την παραγωγικότητα μιας εκτροφής/εκμετάλλευσης, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τους αυθεντικούς αγρότες, τους πραγματικούς ‘φροντιστές’ του περιβάλλοντος, τους ανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών και τους παραγωγούς του πραγματικού πλούτου.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν, λειτουργεί ως ένα άλλο πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο που προσπαθεί να δει, για παράδειγμα από το βουνό της Πάρνηθας, τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα όλων εκείνων που παράγουν πραγματικό πλούτο.

You might also like